INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  VILLARREAL - MAN. UNITED 1-1

Unai Emery League » Secretul triumfului în Europa League: numai acasă, în Spania! De ce eșuează la marile cluburi

Unai Emery +46   FOTO
Unai Emery

Articol de - Publicat joi, 27 mai 2021 11:00 / Actualizat joi, 27 mai 2021 11:58

Unai Emery (49 de ani), bascul cu patru trofee de Europa League, l-a depășit pe Giovanni Trapattoni (3). A reușit numai acasă, în Spania, unde se poate impune în fața jucătorilor.

El este unic. Unay Emery, 49 de ani, e singurul antrenor cu patru trofee în Europa League. Giovanni Trapattoni a rămas în urmă, în umbră. Italianul a câștigat doar de trei ori. Bascul l-a depășit. I-a depășit pe toți.

Avea patru finale până miercuri: un triplu triumf cu Sevilla, 2014-2015-2016, și eșecul de la Arsenal, în 2019. După căderea din ploaia londoneză, a preluat o echipă mică, Villarreal, dintr-un oraș și mai mic, cu 50.000 de locuitori, mai puțini decât ar intra pe „Old Trafford” (74.000), și i-a dăruit prima sa finală continentală și prima victorie, învingând-o pe Man. United într-o sesiune nebună de penalty-uri. 11-10 la Gdansk.

Villarreal câștigă în premieră Europa League! Finală dramatică decisă la penalty-uri: De Gea a ratat lovitura decisivă
finala EL
Villarreal câștigă în premieră Europa League! Finală dramatică decisă la penalty-uri: De Gea a ratat lovitura decisivă

Vestiarul s-a revoltat împotriva lui Unai Emery la PSG și Arsenal

A descoperit că nu e făcut pentru a antrena la un club mare. Vrea să controleze tot, la echipă, la club, și nu putea nici la PSG, nici la Arsenal. Le cerea jucătorilor să-l urmeze orbește, ținându-i în sesiuni tactice lungi pe teren și în ședințele video, ceea ce reușea la Lorca, Almería, Valencia, Sevilla, dar la Paris și Londra vestiarul s-a revoltat împotriva sa. 

Problemele de comunicare în franceză și engleză i-au grăbit sfârșitul. A fost forțat să plece după două sezoane pe „Parc des Princes” și numai unul pe „Emirates”.

Unai Emery: „Analizez meciuri 12 ore zilnic”

Și-a regăsit liniștea la Villarreal. Club mic, unde poate decide, jucători fără faimă, care-l ascultă, și limba spaniolă esențială pentru a transmite cu ușurință toate informațiile. 

„Are abilitatea de a demonta planul adversarilor”, îl descria Mircea Lucescu înaintea dublei confruntări directe din „optimi”, câștigate de Villarreal cu 4-0 la general. Și Emery spune: "Petrec câte 12 ore zilnic analizând meciuri". Are mereu o mulțime de detalii pentru jucători. Acum, nu mai pierde timp cu traducerea.

„Villareal nu e cea mai frumoasă echipă. E cea mai competitivă”

Cei de la Villarreal, care au văzut și semifinala de Champions League pierdută la limită în 2006 (0-1 și 0-0 în fața lui Arsenal), când „Submarinul galben” al lui Manuel Pellegrini îi avea pe artiștii sud-americani Riquelme, Forlan și Sorin, cred că „aceasta nu este cea mai frumoasă echipă din istoria noastră, dar e cu siguranță cea mai competitivă”. 

Exact ce a observat și golgeterul Gerard Moreno: „Unai are o mentalitate de învingător și ne-a inoculat-o”. Și Emery a repetat cuvântul cheie miercuri seară, după finală: „Am fost foarte competitivi”.

Unai Emery vrea să-l egaleze pe Mourinho

Pentru Etienne Capoue, MVP-ul partidei cu Manchester United, „Mister e un mare antrenor, care nu mai are nimic de demonstrat. Și-a dovedit clasa acum”.

Nu se oprește aici: „Voiam să câștigăm Europa League, dar și să jucăm în Champions”. Asta e următoarea lui provocare. Să învingă și în Champions. În sezoane consecutive, ca Jose Mourinho, cu FC Porto, în 2003 și 2004.

Jucătorii mei au demonstrat ce înseamnă să ai mentalitate de învingători în toată competiția, mai ales în finală. Ne-am luptat, am suferit, am marcat și fost mai buni decât toți. Așa am câștigat Europa League 
- Unai Emery, antrenor Villarreal

11 trofeea cucerit Unai Emery în carieră, un singur campionat (PSG) și 10 cupe (Sevilla 3, PSG 6, Villarreal 1)

3 performanțeare Villarreal în istoria sa, toate în Europa: Cupa Intertoto, de două ori (2003 și 2004), și Europa League acum

82 de goluria marcat Gerard Moreno, cel mai prolific jucător al "Submarinului galben" (la egalitate cu Giuseppe Rossi)

6 echipeau câștigat Europa League/Cupa UEFA neînvinse (Tottenham 1972, M'Gladbach 1979, Goteborg 1982 și 1987, Ajax 1992, Chelsea 2019 și Villarreal 2021)

Finalele lui Emery în Europa League

2014 (Sevilla): 0-0, 4-2 la penalty-uri cu Benfica 
2015 (Sevilla): 3-2 cu Dnipro 
2016 (Sevilla): 3-1 cu Liverpool 
2019 (Arsenal): 1-4 cu Chelsea 
2021 (Villarreal): 1-1, 11-10 la penalty-uri cu Man. United

Villareal în Europa League 2020-2021

Grupa I 
Locul 1, după 5-3 (a) și 1-0 (d) cu Sivas, 3-1 (d) și 3-0 (a) cu Qarabağ, 4-0 (a) și 1-1 (d) cu Maccabi TA 

"16-imi" 
2-0 (d) și 2-1 (a) cu RB Salzburg 

"Optimi" 
2-0 (d) și 2-0 (a) cu Dinamo Kiev 

"Sferturi" 
1-0 (d) și 2-1 (a) cu Dinamo Zagreb 

Semifinale 
2-1 (a) și 0-0 (d) cu Arsenal 

Finală 
1-1, 11-10 la penalty-uri cu Man. United

Citește mai multe știri din fotbalul internațional:

El este alesul » Real Madrid a decis cine îl va înlocui pe Zinedine Zidane

De necrezut! Câți ani au trecut de când De Gea n-a mai apărat un penalty + ce scria pe lista primită înaintea loteriei cu Villarreal

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează