INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  ANALIZĂ

Suntem la coadă, dar se putea și mai rău!

foto: Raed Krishan, GSP
foto: Raed Krishan, GSP

Articol de - Publicat luni, 11 decembrie 2017 00:01

România, reprezentată de FCSB, e în grupul din coadă al țărilor prezente astăzi la tragerea la sorți de la Nyon, într-o ierarhie a performanțelor din grupe. Însă Belgia, Polonia, Croația, calificate la CM 2018, sau Olanda nici n-au intrat pe tablou.

Grație FCSB-ului suntem printre cele 20 de țări reprezentate în primăvara cupelor europene intercluburi. Mai precis, în "16-imile" Europa League, a căror tragere la sorți, ca și cea a "optimilor" Ligii, va avea loc astăzi, la Nyon. Dar într-o ierarhie alcătuită în funcție de cum au performat reprezentantele fiecărei națiuni în parte în faza grupelor suntem la coadă. Gazeta a acordat:

  • 5 puncte fiecărei câștigătoare de grupă în Ligă
  • 4 puncte fiecărui loc 2 în grupele Ligii
  • 3 puncte fiecărui loc 3 în grupele Ligii, care merge în EL
  • 2 puncte fiecărei câștigătoare de grupă în EL
  • 1 punct fiecărui locul secund în grupele EL

Consecința eșecului cu Lugano

În condițiile în care echipa lui Nicolae Dică a căzut pe 2 în grupa G, după 1-2 cu Lugano, România a primit un singur punct. Și se clasează pe 15-20, la egalitate cu Bulgaria (Ludogoreț), Danemarca (FC Copenhaga), Grecia (AEK Atena), Kazahstan (FC Astana) și Suedia (Ostersunds).

Dar în urma Cehiei, după ce Viktoria Plzen i-a suflat FCSB-ului prima poziție, a Scoției, cu Celtic venind din Ligă, a Serbiei, care are două reprezentante în "16-imile" EL (Partizan, Steaua Roșie) sau a Austriei, a cărei ambasadoare în EL, FC Salzburg, a triumfat în grupa I.

Se putea și mai rău

Consolarea noastră? Eventual aceea că țări chiar mai puternice din punct de vedere fotbalistic, precum Belgia, Croația, Polonia, calificate la Mondialul 2018, sau Olanda, nici măcar nu mai sunt reprezentate în primăvara europeană. La fel eterna noastră rivală, Ungaria. Dar atât. 

48 de echipevor intra astăzi în urne la tragerea la sorți a "optimilor" Ligii (16) și a "16-imilor" Europa League (32)

Cum au performat țările calificate

tabel

Anglia, impresionantă

Anglia a obținut cele mai bune rezultate în faza grupelor. Dovadă că investițiile masive pe care echipele din Premier League le fac an de an pe piața transferurilor au început să dea roade, după câteva sezoane nu tocmai reușite în Europa. A intrat cu 7 echipe în cele două competiții și a pierdut-o doar pe Everton, eliminată din Europa League. Demonstrația de forță a făcut-o în Ligă. Dintre cele cinci echipe calificate, patru au câștigat grupele din care au făcut parte! Este vorba de Man. United, Man. City, Liverpool și Tottenham. Doar Chelsea a terminat pe 2. Iar în Europa League, Arsenal a încheiat, de asemenea, pe locul 1! 

Bundesliga, ce jenant!

Cu două debutante, Leipzig, Hoffenheim, și Borussia Dortmund într-o criză fără precedent, nemții au încasat lovitură după lovitură în Champions League. Pe Hoffe au pierdut-o încă din play-off, iar Leipzig și Dortmund au terminat pe 3 în grupele lor. A rămas doar Bayern, care a trecut rapid peste demiterea lui Carlo Ancelotti și a încheiat grupa pe locul 2, în spatele PSG-ului. Dezastrul Germaniei s-a prelungit însă și-n Europa League, unde FC Koln și Hertha au făcut figurație și au părăsit competiția. 

ALTE CIFRE

  • 3,19 goluri în medie pe meci s-au înscris în grupele Ligii Campionilor 2017-2018: 306 în 96 de partide
  • 25 de reușite are PSG în grupele Ligii, adică 4,17 pe meci. Lider! Ultima e Benfica: un singur gol dat (0,17 pe meci)
  • 2,65 goluri în medie pe meci s-au marcat în grupele Ligii Europa 2017-2018: 381 în 144 de confruntări
  • 14 e locul ocupat de FCSB în ierarhia golurilor marcate (9 reușite) în EL 2017-2018. Prima e Zenit, 17, ultima, pe poziția 48, Maccabi Tel Aviv (1 gol)

ALTE ARTICOLE DIN EDIȚIA DE AZI

FCSB poate da în "16-imile" EL peste adversari cu o valoare de piață de 15-20 de ori mai mare!

Petrescu și-a egalat mentorul, izbutind o performanță incredibilă după aproape un sfert de secol!

Superpoveste cu antrenorul lui CSM: "Am ajuns la volei crezând că merg la baschet"

Nu rata cele mai tari ponturi în pagina dedicată pariorilor!

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (4)
danielp0tc0varu
danielp0tc0varu  •  11 Decembrie 2017, 09:51
Postat de randoom_._ pe 11 Decembrie 2017, 00:33

vazand tabelu asta se dovedeste inca o data,cat degreu se ajunge in primavara europeana,doar 9 tari au mers cu mai mult de o echipa in primavara europeana. bine ca Steaua nu a facut puncte in asa fel incat sa beneficieze alte echipe romanesti pe spatele ei. deja ma saturasem. sper sa nu ne trezim iarasi cu 5 echipe in europa. 4 sunt arhisuficiente. pe spatele stelei au mers 5 echipe,in loc de 4. dar de la anul merg 4,deci este bine.

Fcsb a facut parte din cea mai slaba grupa si nu a reusit sa o castige . E. L este o competitie pe care tarile cu pretentii in fotbal nu o baga in seama , asa se explica ca echipe din tari precum Romania prind din cand in cand primavara.

sexilian
sexilian  •  11 Decembrie 2017, 09:42

***,***...........

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

randoom_._
randoom_._  •  11 Decembrie 2017, 00:34

oricum,surpriza ramane serbia. nu stiu cum au trecut aia cu 2 echipe de grupe. si cu steaua rosie si cu belgrad. daca nu ma insel,la partizan belgrad a fost ceva joc de rezultate,greu de crezut,s-au calificat aia de la partizan,pierzand la scor ultimul meci.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează