INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  LYON - AJAX 3-1 (ÎN TUR 1-4)

VIDEO Ajax, ca un montagne-russe! Ogăraru și-a amintit de coșmar: "Mă gândeam numai la Middlesbrough”

Articol de - Publicat vineri, 12 mai 2017 09:28

Ajax s-a calificat aseară prima oară într-o finală europeană după 21 de ani. Dar a terminat în genunchi la Lyon, suferind până la ultimul fluier, 5-4 la general. Ratările din atac și marile probleme defensive o pot costa în ultimul act cu United, din 24 mai.

S-a terminat! Jucătorii Ajaxului sar și se îmbrățișează, urlă de bucurie. Pentru întâia oară din 1996, vor juca o finală continentală, prima în acest secol. Finala Europa League.

"E incredibil! Ce afiș, cu Man. United! Suntem fericiți, avem o echipă uimitoare. Nimeni nu s-a așteptat în Olanda în ultimii zece ani la o asemenea performanță. Cu un grup atât de tânăr. Fantastic!".

Lasse Schöne, singurul fotbalist de 30 de ani într-o formație cu o medie de vârstă de 22 de ani, trăiește clipa la maximum.

"Ar fi trebuit să avem cel puțin 2-0 la pauză"

Ajax e entuziasmantă în atac. Cât de repede construiește, avansează cu om în plus mereu pe spațiu liber și ajunge în careul advers, creând permanent pericol.

Și îl are pe Dolberg vârf, puștiul danez de 19 ani care a marcat 22 de goluri (6 în EL) în 46 de meciuri în toate competițiile la primul sezon la Amsterdam. Ce finalizare a reușit joi, când a deschis scorul! O "scăriță" delicată peste Lopes.

Așa s-a jucat 40 de minute la Lyon, batavii controlând jocul chiar și fără minge! "La ce șanse de gol am avut, ar fi trebuit să conducem cu cel puțin 2-0 la pauză", regretă căpitanul Klaassen. Alte trei acțiuni face-to-face cu portarul lui OL au fost irosite! Ratează mult Ajax.

Vezi AICI rezumatul VIDEO al meciului!

Doar o dată și-au păstrat poarta neatinsă în 9 deplasări continentale!

"Dacă nu marchezi, degeaba ai o mulțime de ocazii. Ajungi să plătești mai târziu", spune stoperul De Ligt, 17 ani. Exact cum s-a întâmplat și acum. "Două neatenții la sfârșitul unei reprize foarte bune ne-au costat", afirmă antrenorul Bosz. În 81 de secunde (45-45Ă1), olandezii au primit două goluri. OL avea 2-1.

La reluare, s-a văzut într-o lumină și mai proastă zona vulnerabilă a "lăncierilor". Apărarea. Febrilă, panicată, prinsă descoperită de multe ori și cedând constant.

De aceea, roș-albii iau multe goluri: trei la Lyon, trei la Gelsenkirchen, două la Copenhaga, două la Vigo. Toate în Europa League. Plus patru la Rostov în play-off-ul Ligii (1-4). În 9 deplasări continentale, doar o dată și-au păstrat poarta neatinsă (0-0 cu Legia).

"Am trăit momente extrem de dure"

Joi, s-a terminat cu o imensă suferință. În genunchi. Luptând cu disperare să reziste la 1-3 și cu om mai puțin, după eliminarea lui Viergever. "Am trăit momente extrem de dure spre final", recunoaște același De Ligt.

Departe de Lyon, la Amsterdam, George Ogăraru tremura în fața televizorului. "Mă gândeam numai la Middlesbourgh. Dar acum s-a încheiat bine", avea să spună fostul stelist la sfârșit.
De Ligt și colegii lui au supraviețuit.

Numai că, pe 24 mai, la Stockholm, vor înfrunta "diavolul" Man. United. Cu Mourinho plănuind totul în cel mai mic detaliu. 

  • 24 de goluri a marcat Ajax în 14 meciuri de Europa League jucate în actuala stagiune
  • 22 de goluri au primit roș-albii în 18 partide continentale (15 în EL și 7 în preliminariile CL)
  • 6 meciuri la rând fără victorie au "lăncierii" în deplasările din EL (3 eșecuri, 3 egaluri)
  • 22,1 ani a fost joi seară media de vârstă a celor 14 jucători folosiți de Ajax la Lyon
  • 5 jucători dintre cei 14 de joi nu erau născuți la ultima finală europeană a roș-albilor, în 1996 (De Ligt, Sánchez, Dolberg, Van de Beek și Kluivert)

"Acesta a fost cel mai palpitant, dar și cel mai frumos meci din viața mea. Sper ca finala să fie și mai frumoasă pentru noi" Matthijs de Ligt, fundaș Ajax

"La pauză, deși jucasem foarte bine în prima repriză, băieții aveau capetele plecate. Cele două goluri primite pe final îi apăsau. Le-am spus să nu intre în panică, dar a fost foarte dificil în fața presingului puternic al adversarilor. Totuși, văzând ambele meciuri, cred că am meritat să ne calificăm" Peter Bosz, antrenor Ajax

"Acasă, pe ArenA, suntem ca o mașină de fotbal. La Lyon, au fost clipe de luptă înverșunată. Sunt mândru de ce am realizat" Davy Klaassen, mijlocaș Ajax

"Am învins Ajaxul de șase ori în șase meciuri cu Real Madrid. Dar acum, olandezii au 12 zile să pregătească finala" Jose Mourinho, manager Man. United

Cei doi Blind și cei doi Kluivert

Și în 1995, și în 1996, la cele două finale consecutive de Champions League (1-0 cu Milan și 2-4 la penaltyuri cu Juventus), Danny Blind (căpitan, la acea vreme) și Patrick Kluivert au fost coechipieri în ultima mare echipă a Ajaxului.

Acum, la ultimul act EL din 24 mai, Daley (ex-Ajax), fiul lui Blind, va juca la Manchester și îl va înfrunta pe Justin, băiatul lui Kluivert, atacantul "lăncierilor". 

Ibra ratează o finală deosebită

Pentru Zlatan Ibrahimovici, pe 24 mai ar fi putut fi o partidă cu totul specială. Disputată acasă, la Stockholm, între United, actuala sa formație, și Ajax, prima lui echipă în afara Suediei (2001-2004). Dar, accidentat și operat la genunchiul drept, Ibra nu va mai putea evolua în acest sezon. Va fi doar în tribună pe "Friends Arena". 

Viergever, suspendat. Mai bine pentru Ajax

Nick Viergever, 27 de ani, unul dintre cei mai experimentați jucători ai batavilor, a fost joi cel mai slab "lăncier". A greșit la golurile 2 și 3, lăsându-și apoi echipa în inferioritate în minutul 84, la 1-3. El va fi suspendat la finală, dar poate că e mai bine pentru Ajax. Pe faza defensivă, nu este prea sigur în joc. 

LYON - AJAX 3-1 (în tur 1-4)
(Lacazette 45, 45+1, Ghezzal 81/Dolberg 27)

LYON: Lopes - Rafael, N'Koulou, Diakhaby, Morel (74 Rybus) - Tolisso, Gonalons - Cornet, Fekir, Valbuena (77 Ghezzal) - Lacazette. Antr. B. Génésio

AJAX: Onana - Veltman (65 Tete), D. Sánchez, De Ligt, Viergever - Klaassen, Schöne (59 Van de Beek), Ziyech - B. Traoré, Dolberg, Younes (82 J. Kluivert).
Antr. P. Bosz

A arbitrat Szymon Marciniak (Polonia)
Eliminare: Viergever (84)

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
bumix
bumix  •  12 Mai 2017, 14:03

ce faceti cu *** ala de TRAORE ,era sa va coste calificarea ,. prost .prost

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close