INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  PRELIMINARII

VIDEO Blat la nivel înalt în Europa League? Meci halucinant cu 6 goluri incredibile, patroni dubioși + legăturile cu Liga 1

FOTO: Captură Twitter Ventspils
FOTO: Captură Twitter Ventspils

Articol de , - Publicat joi, 02 august 2018 17:03

Meciul Luftëtari - Ventspils 3-3, din turul 1 preliminar al Europa League, jucat pe 19 iulie, este anchetat de forul continental. Șase goluri stupefiante: 1-0, 1-2, 3-2, 3-3! Patronul unei echipe a fost suspectat de blaturi!

O confruntare ciudată Luftëtari - Ventspils în Europa League. Cel puțin ciudată. După un 5-0 uluitor în tur pentru letoni, cu toate cele cinci goluri marcate înainte de pauză și cu stupefiante erori în defensiva transparentă a albanezilor, a urmat acest 3-3 de la Elbasan parcă jucat în fața computerului pe 19 iulie (au fost 270 de spectatori). Și UEFA a deschis deja o anchetă, suspectând un aranjament pentru mafia pariurilor.

S-a întors cu spatele în loc să sară

Toate cele 6 goluri sunt dubioase. Și momentele în care au fost înscrise:
Minutul 44, 1-0. Un jucător al gazdelor era aproape de marginea careului, unde nu putea fi periculos. A fost împins de un adversar. Penalty, transformat de Shkurti.

Pentru că arbitrul danez Anders Poulsen s-a accidentat (înlocuit cu un compatriot, rezerva Peter Munch Larsen), prima repriză a fost prelungită cu 12 minute.

Minutul 45+4, 1-1. După un corner, Akinyemi a înscris lejer, cu capul. Omul care-l avea în marcaj nici n-a sărit, aproape că s-a întors cu spatele.
Minutul 45+8, 1-2. La o centrare, stoperii lui Luftëtari s-au oprit, lăsând doi rivali liberi pe 6 metri. Același Akinyemi a punctat.

Doi singuri cu portarul

La pauză, Ventspils avea avantaj. Albanezii au întors scorul în 6 minute.
Minutul 55, 2-2. Patru jucători oaspeți s-au dat la o parte, mingea a ajuns la Ymeraj, care a scuturat plasa.

Minutul 61, 3-2. Deși în inferioritate (atac doi contra trei), atacanții lui Luftëtari au profitat de spațiile uriașe din defensiva letonă. Gol Milosavljev.
Minutul 90+3, 3-3. Mingea era la mijlocașii gazdelor, care le-au făcut-o cadou adversarilor în propriul teren. Apoi, toți albanezii parcă au spus stop. N-au mai alergat. Doi jucători de la Ventspils au scăpat singuri spre poartă. Nigerianul Alfa a împins balonul în plasă. Halucinant!

Suspendați 10 ani

Blat? Așa pare, dar UEFA încă investighează. Cu albanezii și letonii, orice e posibil. În primăvară, Skënderbeu a fost suspendată 10 ani din toate competițiile europene. Făcuse 50 de blaturi! Iar în sezonul 2013-2014, Federbet a dat alarma după ce Daugava (Letonia) a pierdut cu 7-1 pe terenul lui Elfsborg, primind 6 goluri după pauză. Și acel meci a fost anchetat de forul continental.

Mai sunt detalii care ridică semne de întrebare asupra partidei de la Elbasan. Suficiente.

La albanezi, patron e Grigor Tavo, businessman și membru al partidului LSI, a treia forță politică a țării. Majoritatea membrilor LSI sunt extrem de controversați, însă nimeni nu se atinge de ei, pentru că partidul e foarte important, indispensabil pentru crearea majorității parlamentare, potrivit presei de la Tirana.
Și încă un amănunt. Doi jucători importanți ai lui Luftëtari, Bregu și Abazaj, s-au transferat chiar la Skënderbeu.

12 jucători arestați

La letoni, sunt multe lucruri îndoielnice care sar în ochi. În primul rând, proprietarul. Adlan Șișkanov. 44 de ani, un om de afaceri rus născut în Ingușetia devenit indezirabil în Moldova, unde a condus la un moment dat două cluburi în același timp: Dacia și Zimbru Chișinău. Și ar fi vrut să cumpere și Carl Zeiss Jena, însă nemții au simțit ceva suspect. S-au temut de blaturi și spălare de bani.

Aveau de ce să le fie frică. În 2015, ofițeri ai Agenției Moldovene Anticorupție au invadat vestiarele după un meci Dacia Chișinău - Dinamo-Auto Tiraspol, 12 jucători fiind arestați. Aceeași acuzație. Participare la aranjamente.

Și încă o legătură periculoasă a lui Șișkanov. Unchiul său, miliardarul Mihail Guțeriev, care ar fi avut afaceri cu Mafia rusă. Acesta a fost obligat să părăsească țara după un conflict cu Vladimir Putin. I s-a permis să vândă tot și să plece cu banii. Trei miliarde de dolari.

A adus și antrenorul cu portarii condamnat!

Când s-a despărțit de Dacia Chișinău, Șișkanov a declarat: "Am decis să renunț pentru că refuz să particip la toate tranzacțiile dubioase care sunt normale pentru fotbalul din Moldova. Prea multă nedreptate. Am obosit să irosesc bani, nervi și timp". În realitate, se știa ce făcuse el acolo.

A preluat-o pe Ventspils și, imediat, zece jucători au fost dați afară, iar alții și-au reziliat contractele. "Se temeau că vor fi transformați în unelte pentru a truca meciuri", a dezvăluit un jurnalist leton.

Șișkanov a transferat imediat 4 fotbaliști de la Dacia Chișinău. Doi dintre ei, Stenio și Mamah, au evoluat și cu Luftëtari. "Și n-a fost uitat nici antrenorul cu portarii de la Dacia, condamnat în trecut pentru blaturi", a remarcat revista franceză So Foot. Antrenor principal? Muntenegreanul Dejan Vukićevici. Care, deloc întâmplător, trecuse și el pe la Dacia, în 2014. 

Mendes, în două blaturi

În această vară, Ventspils a adus doi fotbaliști de la Poli Iași: letonul Jagodinskis și portughezul Pedro Mendes. Ultimul, care are și cetățenie angoleză, a jucat în perioada în care era sub contract la Oriental în două meciuri pierdute cu Leixoes (0-1) și Penafiel (2-4). Ambele incluse de agenția Federbet într-un raport cu partide trucate prezentat în 2016 în fața unei comisii a Parlamentului European.

Mendes a fost unul dintre cei 4 jucători aduși din Portugalia la Iași în 2017 prin firma impresarului moldovean Arcadie Zaporojanu. Agentul lui Mircea Lucescu pentru Rusia și investitor în ultimul la Poli Iași și Gaz Metan. 

Coleg de an cu Alex Pițurcă

Șișkanov are și legături cu fotbalul nostru. Presa din România a scris că multimilionarul ar fi avut afaceri și cu Gigi Becali, finanțatorul FCSB. Rusul are și carnet de antrenor, fiind coleg cu Alex Pițurcă la cursurile ținute în 2016 la Chișinău.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
vlad.dracul
vlad.dracul  •  02 August 2018, 18:13

Păi normal, să câştige şi desculţii ăia un ban "cinstit".

Vezi toate comentariile (1)
Comentează