INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  UEFA CHAMPIONS LEAGUE

16 all-time în Champions League! Steaua, performanță incredibilă in istoria cele mai tari competiții: e peste Liverpool, Chelsea și Dortmund

Paraschiv versus Raul sau duelul căpitanilor într-un meci de gală al Stelei în C1, disputa cu Real din grupele anului 2006, 1-4 pe Ghencea +4   FOTO
Paraschiv versus Raul sau duelul căpitanilor într-un meci de gală al Stelei în C1, disputa cu Real din grupele anului 2006, 1-4 pe Ghencea

Articol de GSP - Publicat vineri, 05 ianuarie 2018 13:18

Steaua are aproape 500 de echipe în spatele ei într-un clasament al participărilor în toată istoria comună a Cupei / Ligii Campionilor.

Steaua e una dintre echipele care sunt prezente în primele pagini ale istoriei celei mai importante competiţii intercluburi din Europa, fosta Cupa Campionilor, devenită Champions League din 1992. UEFA a publicat un clasament all-time al participărilor tuturor formaţiilor care au disputat măcar un meci, chiar şi în preliminarii.

Clubul roş-albastru e pe poziţia a 16-a, cu nu mai puţin de 26 de prezenţe la startul unei ediţii a CCE / UCL. Steaua împarte poziţia cu olandezii de la PSV şi se află imediat sub câteva nume grandioase: Milan (28), Barcelona (28), Manchester United (27).

 

În schimb, în spate, Steaua lasă alte grupări cu mare greutate, inclusiv foste câştigătoare ale competiţiei. Exemple: Liverpool (22), Inter (19), Dortmund (16), Chelsea (15), Marseille (14).

Lista este deschisă de cel mai galonat club din lume, Real Madrid, cel care deţine şi cele mai multe trofee în această competiţie, nu mai puţin de 12. Madrilenii au participat de 48 de ori din totalul de 63 de ediţii câte numără Cupa / Liga Campionilor.

Până în 1997, participau exclusiv echipe care câştigau titlul în ţările lor, după care au avut acces inclusiv locurile 3-4 din Spania, Anglia, Germania. În total, Cupa / Liga Campionilor a fost bifată de nu mai puţin de 511 echipe. Rezultă că în spatele Stelei sunt aproape 500 de formaţii cu palmares inferior într-o bătălie care are ca miză cel mai preţios trofeu din fotbal, după Cupa Mondială. 

Explic. foto la pozele din pagina
Duelul Balint - Morten Olsen din Steaua - Anderlecht 3-0, semifinală în 1986, cel mai bun meci din istoria Stelei

Steaua e în topul Cupei / Ligii Campionilor

Echipă Număr de participări
Real Madrid  48
Benfica  37
Bayern Munchen, Dinamo Kiev, Ajax, Anderlecht 34
Juventus , Celtic 32
Olympiakos 31
Rangers  30
AC Milan, Barcelona, Panathinaikos   28
Sparta Praga, Manchester United  27
STEAUA, PSV 26
ȚSKA Sofia, Fenerbahce 25
Galatasaray 24
Steaua Roșie, Rosenborg 23
Liverpool  22
Arsenal, Sporting 21

Participare Steaua Cupa/Liga Campionilor

  • 145 de meciuri
  • 36% victorii
  • 28% remize
  • 36% înfrângeri
  • 203 goluri marcate
  • 204 goluri primite

Şi pe lista restrânsă a câştigătoarelor!

Câte echipe au cucerit măcar o dată trofeul în competiţia numărul 1 intercluburi din Europa? 22 de formaţii, printre care se regăseşte şi Steaua. Nu e singura formaţie din Europa de Est. O altă Steaua, cea din Belgrad, a reuşit şi ea un miracol, la 5 ani distanţă după triumful campioanei României, a câştigat şi ea CCE într-o finală cu Marseille, ultim act decis tot la penalty-uri. 

Topul celor mai titrate echipe

Club Trofee CCE/UCL
Real Madrid 12
AC Milan 7
, Bayern, Barcelona, Liverpool 5
Ajax 4

 

17 echipe au disputat măcar o finală şi nu au în palmares trofeul, cele mai renumite Arsenal, Roma, Monaco, Valencia, Atletico Madrid, ultima a jucat de 3 ori ultimul act

Doar 10 ţări au luat trofeul! România e pe listă!

Țară Trofee CCE / UCL
Spania 17
Italia, Anglia 12
Germania  7
Olanda  6
Portugalia  4
ROMÂNIA, Franța, Scoția, Iugoslavia 1
   
   
   

Debutul: acum 60 de ani!

Prima participare a Stelei în Cupa Campionilor a fost chiar prima ieşire a clubului într-o competiţie intercluburi continentală. S-a întâmplat în urmă cu 60 de ani. Adversară: Borussia Dortmund. Primul joc s-a disputat pe 27 noiembrie 1957, pe stadionul "Rote Erde". S-a terminat 4-2 pentru gazde, golurile roş-albaştrilor fiind marcate de Francisc Zavoda şi Bone. La retur, pe "23 August", au fost 60.000 de spectatori, iar CCA, aşa cum se numea echipa atunci, s-a impus cu 3-1, goluri Tătaru, Gheorghe Constantin şi Ion Alecsandrescu. Regulamentul nu dădea câştig de cauză echipei care marca mai multe goluri în deplasare, astfel că s-a disputat al 3-lea joc, în Italia, la Bologna, pe 29 decembrie! A câştigat Dortmund, 3-1, care s-a calificat mai departe. 

Aproape 3 decenii pentru prima calificare

După debutul din 1957, Steaua avea să mai aştepte peste 10 ani pentru a fi din nou în Cupa Campionilor. Şi a pierdut din nou, de această dată cu Spartak Trnava, 3-1 şi 0-4. Apoi, altă aşteptare lungă, alte eliminări: în 1976, cu FC Bruges, 1-2 şi 1-1, iar în 1978, cu Monaco, 0-3 şi 2-0. Prima calificare avea să vină abia în sezonul 1985-1986, campanie care se va încheia cu triumful fabulos de la Sevilla. Atunci, totul a început cu "dubla" din faţa danezilor de la Vejle, 1-1 în deplasare, 4-1 la Bucureşti. Trecuseră aproape 30 de ani de la prima participare în CCE. z

Trei primăveri, trei semifinale

Din totalul calificărilor în primăvara cupelor europene, Steaua a bifat de 3 ori această performanţă în CCE. De fiecare dată a ajuns foarte departe. În 1986 a câştigat trofeul, în 1988 s-a oprit în semifinale, eliminată de Benfica, 0-0 la Bucureşti şi 0-2 la Lisabona, iar în '89 s-a calificat în finală după un parcurs fabulos, le-a eliminat pe Sparta Praga, Spartak Moscova, IFK Goteborg şi Galatasaray înscriind nu mai puţin de 22 de goluri, adică o medie de aproape 3 goluri pe meci! În finală totul s-a năruit, 0-4 cu AC Milan. 

TOP ALL-TIME JUCĂTORI: Casillas rezistă!

Nume  Meciuri CCE / UCL
Iker Casillas  170
Xavi  157

Ryan Giggs
151
Cristiano Ronaldo  150
Raul Gonzalez  144

Românul cu cele mai multe meciuri e Raţ

Nume  Meciuri CCE / UCL
Răzvan Raţ  57
Marius Lăcătuş 54
Gheorghe Hagi 52
Cristian Chivu 52

TOP CEi MAI BUNI MARCATORI: Ronaldo şi Messi, peste 200 de goluri!

Nume  Goluri CCE / UCL
Cristiano Ronaldo  115
Lionel Messi  97
Raul  71
Ruud van Nistelrooy  60
Şevcenko  59

Trei stelişti pe primele 3 locuri

Singurii români care apar în topul UEFA, care a luat în calcul toţi fotbaliştii cu cel puţin 10 goluri în CCE/UCL, sunt foşti stelişti, Hagi, Lăcătuş şi Adrian Ilie. Doar Lăcătuş are toate golurile marcate în tricoul Stelei. De fapt, cele 17 reuşite ale "Fiarei" sunt singurele goluri în cupele europene. Tot ce a marcat Lăcătuş a fost în Cupa Campionilor şi Champions League!

Nume  Goluri CCE / UCL
Gheorghe Hagi  19
Adrian Ilie  17
Marius Lăcătuş 17

Ferguson e lider! Lucescu e pe 5!

În privinţa topului antrenorilor, ţinând cont de prezenţe pe bancă, ierarhia e condusă de Alex Ferguson. Are nu mai puţin de 190 de partide, însă el s-a retras din activitate. Arsene Wenger e aproape de Sir Alex, are 178 de meciuri, dar în actualul sezon n-a mers în Champions League şi sunt şanse foarte mici ca Arsenal să princă UCL şi în sezonul viitor.

Antrenor  Meciuri CCE / UCL
Alex Ferguson  190
Arsene Wenger  178
Carlo Ancelotti  154
Jose Mourinho 133
Mircea Lucescu  103

5 LUCRURI INEDITE CUPA / LIGA CAMPIONILOR

  1. Francisco Gento (Real Madrid) este singurul jucător care a câştigat de 6 ori competiţia
  2.  Clarence Seedorf este singurul fotbalist care a câştigat 4 trofee cu 3 echipe: Ajax, Real şi Milan (2)
  3. Milano este singurul oraş cu două câştigătoare ale trofeului: Milan şi Inter
  4.  Patru nume au câştigat trofeul şi ca jucător şi ca antrenor cu aceeaşi echipă: Munoz (Real), Ancelotti (Milan), Guardiola (Barcelona) şi Zidane (Real)
  5. Nottingham Forest este singura echipă care are în palmares mai multe trofee în Cupa Campionilor (2) decât titluri naţionale (1)

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (22)
senateo
senateo  •  05 Ianuarie 2018, 18:43
Postat de Viorel Stelistul pe 05 Ianuarie 2018, 18:27

jalnica proba a neputintei, invidiei si vocatiei de vesnic pierzator. bravo senateo! multumim pentru aceasta inspirata rescriere a zicerii "sa moara si capra vecinului", mai rau este ca tu si cei ca tine nici macar o amarata de capra nu aveti, pentru ca stati cu ochii pe vecinul si pe net si asta va ocupa tot timpul!!!

Ca multi alti chibiti nu am nici o capra de sustinut pentru a fi invidios. Bineinteles ca din Romania Steaua e cea mai puternica, galonata, respectata si iubita echipa. Bineinteles ca Steaua a luptat cu onoare impotriva cehilor, lesilor, turcaletilor, danezilor si norvegienilor, spre deosebire de restul echipelor din Romania care s-au inecat prin Islanda, Albania sau Cipru. Eu doar am remarcat ca nu e cazul sa i se dea aceasta poleiala si galoane europene de Liga Campionilor unei echipe europene modeste - Steaua- dar teribil de norocoasa la tragerile la sorti ( vorba aia fa-ma Doamne cu noroc si ma iau la tranta cu toti vecineii mei!).

147687542408495
Viorel Stelistul  •  05 Ianuarie 2018, 18:27

jalnica proba a neputintei, invidiei si vocatiei de vesnic pierzator. bravo senateo! multumim pentru aceasta inspirata rescriere a zicerii "sa moara si capra vecinului", mai rau este ca tu si cei ca tine nici macar o amarata de capra nu aveti, pentru ca stati cu ochii pe vecinul si pe net si asta va ocupa tot timpul!!!

senateo
senateo  •  05 Ianuarie 2018, 18:15

Steaua este intr-adevar o mica campioana a estului. In cele trei campanii in care a ajuns in primavara a eliminat doar formatii foarte modeste din est sau nord (Ungaria -2, Danemarca, Finlanda, Cehia, Rusia, Suedia, Turcia, Cipru si ca exceptie Belgia si Scotia din vest). In acele campanii campioanele din Anglia -era exclusa-, Spania, Germania, Italia, Franta, Olanda cadeau si se luptau intre ele in timp ce norocul de *** al Stelei le aducea in cale ciurucurile Europei. Steaua nu a eliminat niciodata echipe puternice din tarile mari ale Europei, doar a incasat de la acestea infrangeri umilitoare la 4-5 goluri diferenta. Aceasta istorie cu locul 16 este doar una a conjuncturilor favorabile (zero goluri in finalele cu Barca si Milan, zero goluri in semifinala cu Benfica). Steaua mica campioana a Europei de est si a norocului chior la tragerea la sorti.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (22)
Comentează