INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  STEAUA

30 de ani de la un 0-4 istoric! » Cum a pierdut Steaua Cupa Campionilor Europeni în fața lui AC Milan

Dan Petrescu - Steaua - AC Milan
Dan Petrescu - Steaua - AC Milan

Articol de , , - Publicat vineri, 24 mai 2019 09:38

STEAUA - AC MILAN 0-4. Astăzi se împlinesc 3 decenii de la a doua finală de Cupa Campionilor Europeni pe care Steaua anilor '80 a disputat-o. De această dată a pierdut, în mod neverosimil, în fața uneia dintre cele mai bune formații din istoria fotbalului, AC Milan.

În seara zilei de 24 mai 1989, adică acum fix 30 de ani, fotbalul românesc bifa a doua mare întâlnire cu cel mai înalt nivel pentru echipele de club.

Steaua București disputa, pentru a doua oară în decurs de 4 ani, o finală de Cupa Campionilor Europeni. Și a jucat-o tot în Spania, pe Camp Nou, din Barcelona, iar adversară i-a fost AC Milan.

Dacă în 1986, la Sevilla, Lăcătuș și compania au produs una dintre cele mai mari surprize din finalele C1, în fața marelui Milan, antrenat la vremea respectivă de Arrigo Sacchi, Steaua s-a prăbușit și finala a fost extrem de dezechilibrată.S-a terminat 4-0, cu câte o dublă pentru Gullit și Van Basten, scor stabilit încă din minutul 46. 

AC Milan din acea perioadă e considerată de specialiști una dintre cele mai mari echipe pe care le-a avut fotbalul mondial all-time. În acel an 1989, tot podiumul Balonului de Aur a fost ocupat de jucători de la Milan, în ordine: Van Basten, Baresi, Rijkaard.

În plus, Sacchi a fost desemnat recent al 3-lea cel mai valoros tehnician din toate timpurile, într-o anchetă realizată de celebrul cotidian L'Equipe. Și alți jucători din acea echipă a lui Milan au rămas în memoria colectivă ca figuri emblematice.

Maldini are 5 Cupe ale Campionilor câștigate, Van Basten se laudă cu 3 Baloane de Aur, Baresi e, probabil, unul dintre cei mai mari stoperi all-time, iar Ancelotti un antrenor fabulos!

Cu titluri câștigate în 4 țări și cu trofeul Champions League cucerit de 3 ori! 

traseul

AC MILAN - STEAUA 4-0
Marcatori: Gullit (18, 38), Van Basten (28, 46)

MILAN: Galli - Tassotti, Costacurta (75 Virdis), Baresi, Maldini - Colombo, Donadoni, Ancelotti, Rijkaard - Gullit (59 F. Galli), Van Basten.
Antrenor: Arrigo Sacchi

STEAUA: S. Lung - D. Petrescu, Iovan, Bumbescu, Ungureanu - Hagi, T. Stoica, D. Minea, I. Rotariu (46 Balint) - Lăcătuș, Pițurcă.
Antrenor: Anghel Iordănescu

97.000 de spectatori au asistat pe Camp Nou, din Barcelona, la ultimul act al Cupei Campionilor Europeni din 1988-1989, dintre Steaua și AC Milan 

4-0 a fost scorul finalei Champions League din 1994, trofeu adjudecat tot de AC Milan în fața Barcelonei, antrenată de marele Johan Cruyff, goluri marcate de Massaro (2), Savicevici și Desailly

Hagi + Ilie Dumitrescu + Van Basten

Clasamentul golgeterilor Cupei Campionilor Europeni 1988-1989 a conținut între primele 10 nume nu mai puțin de 3 fotbaliști de la Steaua. Hagi, Lăcătuș și Ilie Dumitrescu au înscris împreună 17 goluri. În acea ediție de CCE, Steaua a fost echipa care a marcat cele mai multe goluri, nu mai puțin de 22. AC Milan a avut 20 de goluri marcate. Golgeter a ieșit marele Marco van Basten, cu 10 reușite, atâtea câte au avut la un loc Hagi și Ilie Dumitrescu.

Clasament golgeteri CCE 1988-1989

Jucător Goluri
1. Marco van Basten (AC Milan) 10
 2. Marius Lăcătuș (Steaua)  7
3. Gheorghe Hagi (Steaua) 6
4-5. Tanju Colak (Galatasaray), Hugo Sanchez (Real Madrid) 5
6-9. Ruud Gullit (AC Milan), Ilie Dumitrescu (Steaua),
Emilio Butragueno (Real) Dragan Stojkovici (Steaua Roșie)
4

Sezon uluitor pentru Steaua în '88-'89

Chiar dacă a pierdut finala Cupei Campionilor Europeni, trupa din Ghencea a avut în 1988-1989 un sezon entuziasmant. Echipa a mers până la capăt în toate cele 3 competiții la care a luat parte.

A jucat ultimul act în CCE, a câștigat titlul și a luat și Cupa României, într-o finală cu Dinamo, scor 1-0, gol marcat de Hagi.

Din perspectivă ofensivă, Steaua acelui sezon a avut o medie chiar șocantă. În toate jocurile oficiale a produs o medie de peste 3,3 goluri marcate pe meci.   

COMPETIȚIE MECIURI  GOLURI
Divizia A 34 121
Cupa României 5 16
Cupa Campionilor 9 22
TOTAL 48 159

S-ar fi putut repeta duelul Hagi - Maldini la Coppa del Mondo

La un an și două luni după finala Steaua - AC Milan, mulți dintre jucătorii acelor formații s-ar fi putut duela din nou la nivel înalt. În sferturile de finală ale Campionatului Mondial din Italia 1990.

Dacă România ar fi eliminat-o în „optimi” pe Irlanda la penalty-uri, ar fi dat tocmai peste squadra azzurra în faza următoare. Italia câștigase la acel turneu final o grupă din care mai făcuseră parte Cehoslovacia, Austria și SUA, după care a eliminat-o pe Uruguay în „optimi”, scor 2-0.

Italia a trecut și de Irlanda, 1-0, dar a pierdut semifinala cu Argentina, din cauza lui Walter Zenga, care a gafat decisiv la 1-0 pentru Italia și i-a permis lui Caniggia să înscrie și să trimită meciul la penalty-uri, unde sud-americanii au avut câștig de cauză.

În lotul Italiei au fost 4 jucători de la AC Milan: Baresi, Maldini, Ancelloti și Donadoni, în vreme ce Steaua i-a avut pe Lung, Rotariu, Lăcătuș, Hagi, Ilie Dumitrescu, Balint și Muzsnay.

VEZI ȘI:

„Cristiano Ronaldo merită Balonul de Aur în 2019!” » Cum își motivează Tim Cahill alegerea

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (12)
polistul68
polistul68  •  24 Mai 2019, 18:26

Inca un meci, dupa cel de la Sevilla, unde Steaua efectiv nu a contat...din parcursul echipei, se vede norocul care l-au avut la tragerile la sorti. Si tot noi, romanii, strigam ca nu e corect ca doar cei ADEVARATi sa ia grosul banilor....banii vin din drepturile tv...cu cat meciurile sunt mai atractive, cu atat sunt mai multi urmaritori...niciodata, un meci Steaua -Galatasaray, nu va avea mai multi telespectatori ca LIverpool-Barcelona...asta pt cei ce nu inteleg cum functioneaza UCL.

lionforever
lionforever  •  24 Mai 2019, 15:46
Postat de albalbastru72 pe 24 Mai 2019, 13:05

Intr-adevar un moment unic,oriunde te duceai in tara se striga din toti rarunchii,,***!

Se strigau urmatoarele" Silviu Lung si moș Pițurcă/ Și cei 9 pui de curca/ 4 goluri au primit/ de la Van Basten si Gulit!".

2146208208751563
Costel Plugariu  •  24 Mai 2019, 15:04

Sa vedem de ce-i in stare ***-ul, eterna vicecampioana !

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează