INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  JUVENTUS - BARCELONA, AZI, 21:45, GSP.RO, TVR1, DOLCE1, DIGI1

Azi e finala Ligii, Juve - Barca! Buffon, marea şansă. Ultima! "Cel mai valoros portar al ultimilor 30 de ani" poate cuceri trofeul. Echipele probabile

fotomontaj: Dan Bucur
fotomontaj: Dan Bucur

Articol de - Publicat sambata, 06 iunie 2015 00:00

Au trecut 12 ani de la precedenta lui finală, pierdută la penaltyuri în faţa Milanului lui Maldini. "Buffon merită să cîştige Liga. E o icoană", spune Paolo, cel care l-a învins în 2003.

Gianluigi Buffon a ajuns la 37 de ani. A fost de 9 ori portarul anului în Serie A. Declarat de IFFHS cel mai bun goalkeeper al secolului XXI, cu o mulţime de trofee la club şi cu titlul mondial la "naţionala" Italiei. Nu-i mai lipseşte decît un trofeu major: Champions League. A fost atît de aproape să cîştige cupa cu urechi clăpăuge în urmă cu 12 ani!

Pe 28 mai 2003, în "Teatrul viselor" din Manchester, a ghicit două penaltyuri în finala cu Milan. I-a respins de lîngă bară mingea lui Seedorf. Şi a blocat-o cu genunchiul pe cea a lui Kaladze. Dar bianconerii au ratat de trei ori la 11 metri pe "Old Trafford". Şi seara s-a transformat într-un coşmar.

Acum, Gigi mai are o şansă. Imensă. Poate ultima din carieră. "Acesta este ocazia vieţii pentru mine", recunoaşte peninsularul. "Va fi o uriaşă dezamăgire dacă Juventus ar pierde şi cu Barcelona".

Un alt italian legendar, Paolo Maldini, cel care i-a răpit visul Ligii în 2003, îi ţine pumnii: "Buffon merită trofeul. E un lider adevărat. Şi e cel mai bun portar al lumii în ultimii treizeci de ani. O icoană mondială".

Messi, 4 Ligi la 27 de ani? Xavi, 25 de trofee?

Cu zece ani mai tînăr decît Buffon, Messi poate reuşi astăzi o mare performanţă. Să colecţioneze a 4-a medalie de cîştigător al Ligii Campionilor. Toate cu Barcelona, după 2006, 2009 şi 2011. La fel ca el, alţi 3 catalani: Xavi, Iniesta şi Pique. Xavi, 35 de ani, care va pleca după finală la Al Sadd (Qatar), ar putea cuceri al 25-lea trofeu blaugrana.

Morata poate face "dubla" CL

Vîndut de Real vara trecută, pentru 20 de milioane de euro, Alvaro Morata a transformat un moment dificil în cea mai frumoasă perioadă a carierei. Şi, îndepărtat de Madrid, poate învinge doi ani la rînd în CL. După victoria de la Real, în 2014, 4-1 după prelungiri cu Atletico, va juca azi finala la Juventus. Numai 4 fotbalişti au mai atins acest "vîrf": Desailly (Marseille-Milan), P. Sousa (Juventus-Dortmund), Pique (Man. United-Barcelona) şi Eto'o (Barcelona-Inter).

14 trofeea cucerit Buffon la echipele de club (11 la Juve, 3 la Parma)

1 titlumondial are goalkeeperul italian, în 2006, cu squadra azzurra

Traseul finalistelor

Juventus Fază Barcelona
Locul 2 (A)  Grupe Locul 1 (F)
2-1 (a) şi 3-0 cu Dortmund "Optimi" 2-1 (d) şi 1-0 (a) cu City
1-0 (a) şi 0-0 (d) cu Monaco "Sferturi" 3-1 (d) şi 2-0 (a) cu PSG
2-1 (a) şi 1-1 (d) cu Real Semifinale 3-0 (a) şi 2-3 (d) cu Bayern

Echipele probabile

Juventus: Buffon - Lichtsteiner, Bonucci, Barzagli, Evra - Marchisio,  Pirlo, Pogba - Vidal - Tevez, Morata
Rezerve: Storari, Ogbonna, De Ceglie, Padoin, Pereyra, Sturaro, Lllorente
Antrenor: Massimiliano Allegri

Barcelona: Ter Stegen - Dani Alves, Pique, Mascherano, Jordi Alba - Rakitici, Busquets, Iniesta - Messi, Suarez, Neymar
Rezerve: Bravo, Bartra, Adriano, Mathieu, Xavi, Rafinha, Pedro
Antrenor: Luis Enrique

Arbitru: Cuneyr Calir. Asistenți: Bahattin Duran, Tarik Ongun

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (3)
ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  06 Iunie 2015, 11:43

...cel mai valoros portar este Balgradean...

steaualibera
steaualibera  •  06 Iunie 2015, 09:13
Postat de unico_biancorossi pe 06 Iunie 2015, 09:07

FORZA JUVE !..)))

Bate Barca Clar. O echipa retrogradata destul de recent pt. blaturi nu merita sa castige liga :)

unico_biancorossi
unico_biancorossi  •  06 Iunie 2015, 09:07

FORZA JUVE !..)))

Vezi toate comentariile (3)
Comentează