INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  BARCELONA

VIDEO + FOTO Barcelona a sărbătorit titlul în La Liga, alături de 88.000 de spectatori » Imagini spectaculoase

După 4 ani, Barcelona e iar campioana Spaniei, a 27-a oară. Catalanii au primit trofeul aseară, după eșecul cu Real Sociedad, scor 1-2, în runda #35 din La Liga. +12   FOTO
După 4 ani, Barcelona e iar campioana Spaniei, a 27-a oară. Catalanii au primit trofeul aseară, după eșecul cu Real Sociedad, scor 1-2, în runda #35 din La Liga.

Articol de - Publicat duminica, 21 mai 2023 08:25 / Actualizat duminica, 21 mai 2023 09:46

După 4 ani, Barcelona e iar campioana Spaniei, a 27-a oară. Catalanii au primit trofeul aseară, după eșecul cu Real Sociedad, scor 1-2, în runda #35 din La Liga.

Merino și Sorloth au încercat să le strice sărbătoarea catalanilor. Și au reușit parțial. Real Sociedad i-a administrat Barcelonei primul eșec de pe teren propriu din acest campionat. 

+8 FOTO

La final însă, jucătorii lui Xavi au uitat de înfrângere și au dat drumul la fiesta, alături de cei 88.000 de spectatori prezenți în tribunele Nou Camp.

VIDEO. Barcelona, campioană după 4 ani

VIDEO. Rezumatul partidei Barcelona - Real Sociedad 1-2

Cum a luat Xavi titlul la Barcelona? 3 detalii-cheie

La primul său sezon complet ca antrenor pe Camp Nou, Xavi a creat o echipă solidă, al carei cel mai des rezultat a fost 1-0. Portarul Ter Stegen și defensiva au fost esențiale, la fel ca marcatorul Lewandowski. 

Într-un an greu, dominat de scandalul de corupție, clubul fiind acuzat că a plătit aproape două decenii un fost vicepreședinte al comisiei de arbitri a federației spaniole cu 7,3 milioane de euro, Barcelona e din nou campioana La Liga. Al 27-lea titlu, la patru ani de la precedentul.

Barcelona primește o injecție de capital » 50 de milioane de euro în următorii 5 ani pentru o sponsorizare pe mânecă
SPANIA
Barcelona primește o injecție de capital » 50 de milioane de euro în următorii 5 ani pentru o sponsorizare pe mânecă

„Pârghiile" salvatoare ale președintelui Joan Laporta

Președintele Joan Laporta a avut un rol esențial. A reușit să acopere problemele financiare cu „pârghiile" sale, vânzând din activele Barcei pentru a avea bani de salarii și transferuri. 158 de milioane de euro investite în mercato când puțini se așteptau, achiziții excelente, Lewandowski, Kounde și Christensen devenind titulari indiscutabili. 

„Am salvat clubul financiar și am readus bucuria în Catalunya”, a declarat Laporta. „Sper să fie începutul unei noi ere la Barcelona”.

Ter Stegen, cel mai bun portar. Și o apărare a Barcelonei de nota 10

Pe teren, poate cel mai important a fost Marc-Andre Ter Stegen. Paradoxal pentru Barcelona, goalkeeperul a fost decisiv. Germanul, în mare formă, a ținut poarta închisă în 25 de partide, primind doar 15 goluri în 35 de runde.

În fața lui, o superapărare. Kounde, Araujo, Christensen, Balde, cvartetul de aur. Niciodată formația catalană nu a avut o defensivă mai greu de pătruns și un portar atât de bun.

„Lunetistul” Lewandowski

Transferul ideal a fost Robert Lewandowski. Gheata de Aur a Europei în precedentele două sezoane a venit de la Bayern pentru 45 de milioane de euro. Și, la 34 de ani, „lunetistul" polonez a avut o primă parte de sezon aproape perfectă. 

13 goluri și 4 assisturi în 14 meciuri de campionat înaintea Mondialului. După CM, a suferit, nu a mai fost la fel de prolific, însă tot a punctat de 9 ori, plus două pase de gol. Este golgheterul ligii iberice, cu 5 reușite peste Benzema (17).

Xavi, creatorul campioanei

Cel fără de care Barcelona nu ar fi putut cuceri titlul a fost însă Xavi. La 43 de ani, e prima oară campion al Spaniei ca antrenor, chiar la întâiul sezon complet pe banca blaugrana. Dacă pe continent a dezamăgit, eliminat din grupele Ligii și apoi din play-off-ul Europa League, Xavi a creat o echipă de top pentru La Liga. Nu spectaculoasă, ca pe vremuri, dar solidă, compactă, victorioasă. De 11 ori a învins cu 1-0. „Avem un antrenor grozav. Suntem fericiți cu el, munca lui ne-a impresionat pe toți”, s-a înclinat Laporta înaintea lui.

„Senzația este magnifică. Au fost zece luni de sacrificiu, jucătorii merită acest titlu, la fel fanii. Un triumf care oferă stabilitate proiectului. Trebuie să continuăm pe acest drum”. Xavi crede că „în Spania nu e apreciată munca făcută, totuși, eu sunt încăpățânat, știam că munca noastră va fi răsplătită. Cel mai mult contează că suntem o echipă, toți au luptat pentru Barcelona”.

Pentru campionul mondial și european, pentru legenda catalană „nu a fost Liga lui Xavi, ci Liga Barcei. A unei Barca care crește constant”. 

91,6milioane de euro a câștigat Barcelona de la liga spaniolă pentru cucerirea titlului de campioană, din drepturi TV

Citește mai multe știri din fotbalul internațional:

Camerele au surprins tot » Reacția jucătorilor de la Manchester City, după ce au aflat că sunt campioni
MANCHESTER CITY
Camerele au surprins tot » Reacția jucătorilor de la Manchester City, după ce au aflat că sunt campioni
Se încheie hegemonia? Bayern, la un pas să piardă titlul după o repriză de coșmar
Bayern
Se încheie hegemonia? Bayern, la un pas să piardă titlul după o repriză de coșmar

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează