INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  MANCHESTER CITY

Povestea extraordinară a lui Bernardo Silva, jucătorul pentru care Pep Guardiola și-a încălcat regula la Manchester City: „Îi spun doar «OK»”

Bernardo Silva, 28 de ani, MVP cu Manchester City, foto: Imago
Bernardo Silva, 28 de ani, MVP cu Manchester City, foto: Imago

Articol de - Publicat joi, 18 mai 2023 14:02 / Actualizat duminica, 30 iulie 2023 10:42

Bernardo Silva, 28 de ani, MVP miercuri, a ajuns la 100 de goluri în carieră, 55 la Manchester City, fiind doar al treilea fotbalist din istorie cu „dublă” contra lui Real Madrid în semifinalele Ligii. Pep Guardiola nu ține jucătorii care vor să plece. Pe el nu l-a lăsat, deși Barcelona insistă de un an pentru portughez, deși managerul știa că Silva vrea să se transfere pe Camp Nou. Mai ales datorită lui, a supus Realul: 4-0, după 1-1 în tur. Și va juca finala Ligii cu Inter, pe 10 iunie. 

De când l-a văzut prima oară jucând împotriva lui, Pep Guardiola s-a îndrăgostit de Bernardo Silva. Era într-o seară de sfârșit de iarnă, pe 21 februarie 2017, Manchester City tocmai făcuse show pe Etihad, 5-3 cu Monaco în turul „optimilor" Ligii, dar gândul său a rămas la decarul subțirel și micuț al adversarilor.

Kevin De Bruyne, țipete și gesturi nervoase spre Guardiola: „Taci! Taci!” » Ce a făcut Pep imediat după acest moment
MANCHESTER CITY - REAL MADRID 4-0
Kevin De Bruyne, țipete și gesturi nervoase spre Guardiola: „Taci! Taci!” » Ce a făcut Pep imediat după acest moment

Aproape o lună mai târziu, pe 15 martie, același portughez le-a ascuns mingea „cetățenilor" și monegascii i-au învins cu 3-1, calificându-se în „sferturi". Stângul magic al lusitanului l-a vrăjit definitiv. Atunci, antrenorul și-a promis că îl va transfera pe Bernardo.

După nici măcar o jumătate de an, Silva era la Manchester. Al doilea Silva din lot, primul era David, un deceniu în bleu. Din 2020, Bernardo a rămas unicul Silva.

Bernardo Silva, o abilitate uluitoare și o inteligență în joc ieșită din comun

Astăzi, el este unul dintre cei mai influenți jucători ai lui City, un punct-cheie al lui Guardiola, decisiv pentru manager, pentru echipă. Marcator, pasator, creator de fotbal. Totul datorită unei abilități extraordinare cu mingea la picior și, mai presus de orice, datorită unei inteligențe în joc ieșite din comun.

Miercuri, portughezul a înscris al 100-lea gol al carierei sale (571 de meciuri), al 90-lea la formațiile de club, al 55-lea la Manchester, devenind al treilea jucător din istorie cu „dublă" în poarta lui Real Madrid într-o semifinală de Champions, după Messi (2011) și Lewandowski (2013). Ales MVP de UEFA, starul partidei.

+16 FOTO

„Bernardo Silva poate juca aripă, închizător, nouă fals sau fundaș stânga"

Pep s-a atașat enorm de Bernardo, poate cel mai mult în vestiarul lui City. După 3-0 cu Bayern, în turul „sferturilor", tehnicianul s-a înclinat în fața lui. 

„Unul dintre cei mai valoroși fotbaliști pe care i-am antrenat în viața mea. Special, special. Rolul său? Jucător de fotbal. Ce înseamnă asta? Poate juca pe orice post, chiar și fundaș stânga, poate acoperi orice poziție pentru că înțelege jocul perfect în toate acțiunile sale, cu sau fără minge. E atât de important, mai ales în meciurile decisive. Poate juca aripă, poate juca închizător, poate fi nouă fals. De aceea e esențial pentru noi. E genul de jucător căruia îi spui doar «OK, vei evolua în acea poziție». Nu mai trebuie să-i zici altceva, înțelege totul foarte repede". Astfel l-a descris Guardiola.

Pep Guardiola: „Dacă forțezi o persoană, nu vei mai obține ce e mai bun de la ea”

Pentru Silva, Pep Guardiola și-a încălcat o regulă de la care nu s-a abătut. Antrenorul afirmă de obicei: „Dacă un jucător vrea să plece, nu mai poate rămâne". 

Explicând puțin: „Dacă forțezi o persoană să stea deși ea nu dorește acest lucru, cum vei mai obține ce e mai bun din acea persoană? E imposibil!". Așa a procedat la City cu Sterling, Sane, Zinchenko și Gabriel Jesus, printre alții. Dar nu cu Bernardo.

Xavi insistă de un an să-l transfere pe portughez la Barcelona. Și PSG. Iar Silva ar fi vrut să joace acolo. Însă Pep a refuzat orice ofertă în cazul lui.

Un antrenor care gândește mereu și care continuă să schimbe. Suntem împreună de șase ani, știu exact ce vrea Guardiola, ce așteaptă el când transformă ceva, când jucăm într-un mod sau altul. După ce ne spune ce intenții are, intrăm pe aceeași lungime de undă.

- Bernardo Silva, mijlocaș Manchester City

„Lui Bernardo Silva îi place Barcelona”. Dar tot a spus „Nu”

80de milioane de euro este cota lui Bernardo Silva, potrivit site-ului transfermarkt.de

În august 2022, povestește Daily Mirror, managerul lui City afirma: 

„Nu sunt eu cel care îi cere Barcei să uite de Bernardo. Vreau ca el să rămână. Nu-mi doresc să ne despărțim, e un jucător la superlativ și o persoană minunată. Repet, vreau să continue la noi, deși adevărul este că lui Bernardo îi place Barcelona".

În ianuarie 2023, același scenariu. „Un fotbalist-cheie, atât de important la City. Un băiat care vorbește bine, cu care ai mereu o conversație interesantă. De fiecare dată mai descoperi ceva despre umanitatea lui, despre viziunea sa asupra fotbalului. Un jucător incredibil împotriva marilor echipe, în meciurile decisive, e permanent acolo când ai nevoie de el. Nimic nu s-a schimbat legat de viitorul său".

Guardiola nu l-a lăsat să plece de la Manchester. Și acum are rolul cel mai important la echipă. Jucătorul care îi poate oferi lui City coroana care îi lipsește. De campioană a Europei. 

7goluri și 7 assisturi are Silva în 52 de meciuri la City în acest sezon în toate competițiile

Uneori, ajunge la antrenament și este calm, ne lasă să ne pregătim normal. Alteori, vine și ne omoară. Ne spune: «Ești obosit? Nu-mi pasă, trebuie să alergi și să muncești mult». Cu el, ești mereu concentrat. Dacă nu ești sută la sută, nu joci!

- Bernardo Silva, mijlocaș Manchester City

Citește și alte știri despre Manchester City: 

Umilință nemaivăzută pentru Real Madrid! Cifre ȘOCANTE cu Manchester City: „Arătau ca iepurii în bătaia farurilor”

Carlo Ancelotti poate fi demis! Contestat de propriii jucători. Vinicius a țipat la el, Carvajal i-a reproșat tactica: „Ne-am băgat prea devreme cu fundul în poartă”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (8)
observator_federal
observator_federal  •  18 Mai 2023, 22:49
Postat de dobrin pe 18 Mai 2023, 17:26

Dar ce a declarat? Eu vad numai ca a zis ca vor locul 4 si sa joace barajul pentru promovare.

La prezentarea parteneriatului dintre Parma Calcio și Puma, au avut declarații și au răspuns la întrebări ale jurnaliștilor, Gianluigi Buffon și Valentin Mihăilă. (Am făcut aceste precizări, pentru că presa noastră nu a prezentat detalii nici despre ocazia specială și nici despre contextul onorant în care Mihăilă a răspuns întrebărilor jurnaliștilor... )

VanBasten
VanBasten  •  18 Mai 2023, 19:10
Postat de dobrin pe 18 Mai 2023, 17:28

Sa se grabeasca Becali sa-l transfere, poate juca unde il pune patronul.

Eu cred ca sta pe banca de rezerva, Coman nu poate fi scos din primul 11.

dacia_berlina
dacia_berlina  •  18 Mai 2023, 18:12

Am gasit pe net cu Mihaila: isi lauda antrenorul, ca l-a invatat multe, cum sa stea in teren; fie se pune bine pe langa antrenor, pentru ca e cam rezerva; fie a uitat ce a invatat in tara; fie invata acum lucruri noi. “Pecchia? I talk to him a lot, about many things. As a winger, he’s helped me in terms of the defensive side of my game. He tells me to do what I know I can do.”

Vezi toate comentariile (8)
Comentează