INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  LIGA CAMPIONILOR

Caracatiţa! » Ultima etapă din grupele Ligii Campionilor a fost dominată de meciuri suspecte

Francezii s-au bucurat pentru victoria cu Dinamo Zagreb, meci care le-a adus calificarea în optimi
Francezii s-au bucurat pentru victoria cu Dinamo Zagreb, meci care le-a adus calificarea în optimi

Articol de GSP - Publicat vineri, 09 decembrie 2011 00:00 / Actualizat joi, 08 decembrie 2011 22:32

Cea mai dubioasă partidă s-a jucat la Zagreb, unde Lyon a învins cu 7-1 revenind de la 0-1, diferenţă prin care a întrecut la golaveraj un Ajax dezavantajat clar de arbitri.

Runda finală din Liga Campionilor a presupus dintotdeauna şi meciuri formale. Echipele deja calificate ori eliminate nu şi-au mai bătut capul şi au mizat pe multe rezerve pentru a-şi menaja titularii. Dar numai atît. Ce s-a petrecut în ultima etapă din acest sezon a depăşit limitele. Partidele cu miros de blat, legate de calificare ori de pariuri, au abundat, unele aproape pe faţă. Principalul exemplu îl oferă jocul pe care Lyon l-a cîştigat la Zagreb, 7-1 cu Dinamo, diferenţă suficientă să depăşească Ajaxul la golaveraj. Semnele unui lupte cedate voluntar sînt destule.

Eliminare timpurie
Dinamovistul croat Jerko Leko a avut nevoie de doar 28 de minute pentru a lua facil "roşu". L-a "compus" din două "galbene" pentru faulturi la Lacazette (11) şi Gomis (28), în faze în care nu era pericol pentru echipa sa. E socotită dubioasă uşurinţa cu care a fost eliminat un mijlocaş experimentat (31 de ani), cu sezoane bune petrecute la Dinamo Kiev şi Monaco.

Repriză atipică
Mirarea creşte privind desfăşurarea scorului. La pauză nu era decît 1-1, cu un Lyon slab egalînd abia în ultimul minut. Total schimbat, s-a "descătuşat" în repriza secundă, cu nu mai puţin de 6 goluri date în faţa unui adversar ajuns brusc neputincios. Unele reuşite, la foc automat (47, 48). Totodată, Gomis şi-a permis să semneze, în 7 minute, cea mai rapidă "triplă" din istoria Ligii.

750.00 era cota ca Lyon să dea 6 goluri în repriza secundă fără să primească vreunul

41.00 era cota la pariuri pentru minimum 3 goluri ale lui Bafetimbi Gomis

Semn şmecheresc cu ochiul
Curajoasă în partea întîi, Dinamo a devenit de nerecunoscut după pauză. Jocul direct a fost înlocuit pe neaşteptate cu unul în care croaţii au combinat spre propria poartă. Odată ajunşi în apropierea careului lor, adesea au pierdut mingea, iar francezii au profitat, cum s-a întîmplat la golul trei.

Gazdele nu s-au supărat de bătaia încasată. Dimpotrivă. Chiar au părut complici, dovadă semnul pe care fundaşul Vida i l-a făcut şmechereşte cu ochiul lui Gomis la golul de 1-5, gest surprins de imaginile video (foto).

UEFA nu investighează
Forul condus de francezul Michel Platini a anunţat că nu va deschide nici o anchetă legată de un posibil aranjament între Lyon şi Dinamo Zagreb. Explicaţia: "Nu există indicii pentru a justifica începerea unei investigaţii". Referitor la meci, UEFA a scris despre o "calificare incredibilă a lui Lyon", care a făcut "o repriză secundă de excepţie".

"Nici o suspiciune"
Autosesizată, Agenţia de supraveghere a pariurilor din Franţa (ARJEL) a deschis rapid o anchetă pentru "a verifica meciul de la Zagreb, terminat cu un scor atipic pentru o competiţie sportivă". Verdictul? "Nu există nci o suspiciune", a anunţat ieri agenţia, care se prezintă drept "garanta sincerităţii pariurilor sportive".

Lyon se apără
Confruntată cu acuzele de blat, Lyon a replicat printr-un comunicat: "Nu am cumpărat nici un meci. Regretăm comentariile făcute în urma unui rezultat excepţional şi a unei performanţe incredibile atît pentru club, cît şi pentru întreg fotbalul francez".

Demisie la croaţi
Dinamo Zagreb a emis ieri un comunicat în care a negat categoric existenţa unui aranjament cu Lyon. Pentru eşec a plătit antrenorul Krunoslav Jurcici, demis după cel mai slab parcurs al unei echipe în istoria Ligii. După meci, el spusese că "meciul a fost decis de greşelile jucătorilor mei".

"Am cîştigat just, nu a fost nimic în neregulă. Defăimarea noastră e condusă de media spaniolă, supărată de acuzele lui Noah despre dopaj" (Jean-Michel Aulas, preşedinte Lyon)

"Asistenţii mei mi-au zis că golurile marcate de Lyon au fost rapide şi facile. Nu se poate să dai atîtea goluri într-o jumătate de oră. UEFA ar fi trebuit să se sesizeze" (Frank de Boer, antrenor Ajax)

"Cînd am auzit de rezultatul de la Zagreb am crezut că-i o glumă. Nu ne-am închuipuit aşa ceva" (Jan Vertonghen, fundaş Ajax)

"Lăncieri" executaţi
Meciul suspect de la Zagreb a fost completat de cel de la Amsterdam. Înaintea ultimei runde, Ajax avea peste Lyon 3 puncte şi, în condiţiile în care ambele partide cu francezii se terminaseră 0-0, era avantajată şi de un golaveraj superior, plus trei faţă de minus 4. Practic, un egal cu Real o califica, dar şi un eşec la scor mic dacă Olympique nu o umilea rău pe Dinamo. Ţinta putea fi atinsă, însă au intervenit arbitrii. La 1-0 pentru madrileni, Ajax a avut două goluri anulate nedrept pentru ofsaiduri. Toate imaginile au arătat limpede că Lodeiro nu se afla în poziţie neregulamentară nici la centrarea lui Van der Wiel (32, foto 1), nici cînd a deviat cu pieptul şutul lui Anita (36, foto 2). Putea fi 2-1, calificarea putea fi jucată. "Centralul" portughez De Sousa a invalidat însă ambele reuşite, iar finalmente Real a cîştigat cu 3-0, dîndu-i o mînă de ajutor lui Lyon.

Scandal la pariuri
Casele de pariuri din Franţa au suferit pierderi considerabile în urma acestui rezultat. S-a jucat intens, atît înainte de meci, cît şi live, în timpul desfăşurării partidei, pe variantele care susţineau o victorie la scor a lui Olympique. Inclusiv pe scorul corect de 1-7, care avea o cotă de 500.00. Cu 100 de euro mizaţi pe această cotă, cîştigul era de 50.000 de euro! Cota pentru o întîlnire cu minimum 7 goluri era 26.00. La pauză s-a intrat însă la egalitate, 1-1, iar cei care au mizat pe varianta "X la pauză şi 2 la final" au prins o cotă de 5.50. De asemenea, victoria lui Lyon la minimum 4 goluri diferenţă avea cota 15.00. (Dan Bâra)

GRUPA D
Ajax - Real Madrid 0-3
(Callejon 14, 90Ă2, Higuain 41)
Dinamo Zagreb - Lyon 1-7
(Kovacici 40 - Gomis 45, 48, 52, 70, Gonalons 47, Lisandro Lopez 64, Briand 75)

Clasament final
1. REAL MADRID 6 6 0 0 19-2 18
2. LYON 6 2 2 2 9-7 8
3. Ajax 6 2 2 2 6-6 8
4. Dinamo Zagreb 6 0 0 6 3-22 0
* Lyon şi Ajax au terminat identic ambele manşe, 0-0.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (14)
giorge_chiriac
giorge_chiriac  •  09 Decembrie 2011, 18:22
Postat de amicu pe 09 Decembrie 2011, 16:18

adica dormund s-a lasat batuta sa nu mearga mai departe? Serios?

dortumnd trebuia sa bata cu 4-0 desteptule deci oricum nu mergea mai departe

amicu
amicu  •  09 Decembrie 2011, 16:18
Postat de mario_seppona pe 09 Decembrie 2011, 15:24

vad ca se discuta aici doar de lyon, sa nu uitam ca si marseille s a calificat mai departe tot dupa o partida care lasa semne de intrebare! si sustinute de sus de domnu ala blatini, la fel s a intamplat cu nationala frantei care a prins 2 turnee finale exclusiv pe mana arbitrilor: hent la henry in meciul cu irlanda cand a marcat pentru 1-0! si penalty inventat in meciul cu bosnia! 1-1 final cu francezii astia se intampla ca n zicala aia romaneasca: hotul striga hotii!

adica dormund s-a lasat batuta sa nu mearga mai departe? Serios?

mario_seppona
mario_seppona  •  09 Decembrie 2011, 15:24

vad ca se discuta aici doar de lyon, sa nu uitam ca si marseille s a calificat mai departe tot dupa o partida care lasa semne de intrebare! si sustinute de sus de domnu ala blatini, la fel s a intamplat cu nationala frantei care a prins 2 turnee finale exclusiv pe mana arbitrilor: hent la henry in meciul cu irlanda cand a marcat pentru 1-0! si penalty inventat in meciul cu bosnia! 1-1 final cu francezii astia se intampla ca n zicala aia romaneasca: hotul striga hotii!

Vezi toate comentariile (14)
Comentează