INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  PSG - BASAKSEHIR

Sebastian Colțescu, derapaj rasist în Liga Campionilor. EXCLUSIV Csaba Asztalos, reacție după scandal: „Incident de o gravitate extremă, o pată imensă pentru România”

Basaksehir a părăsit terenul în prima repriză a meciului cu PSG, după ce arbitrul Sebastian Colțescu a folosit o expresie rasistă la adresa lui Pierre Webó.
Basaksehir a părăsit terenul în prima repriză a meciului cu PSG, după ce arbitrul Sebastian Colțescu a folosit o expresie rasistă la adresa lui Pierre Webó.

Articol de - Publicat marti, 08 decembrie 2020 22:49 / Actualizat miercuri, 09 decembrie 2020 19:35

Csaba Asztalos (46 de ani), președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a comentat, în exclusivitate pentru Gazeta Sporturilor, scandalul rasist declanșat de Sebastian Colțescu la meciul din Liga Campionilor dintre PSG și Istanbul Bașakșehir. 

„Exprimare e rasistă, fără nicio posibilitate de interpretare, și arată faptul că acest arbitru este total nepregătit în ceea ce privește valorile și regulile atât ale FRF, cât și ale UEFA și FIFA. Toate cele trei entități au prevederi foarte clare împotriva rasismului, iar arbitrii au un rol cheie în sancționarea acestor gesturi. 

În accepțiunea lui Colțescu, el nu cunoaște, efectiv, că exprimarea negru e una rasistă. El putea să identifice jucătorul după număr, putea să spune că e afro-american. Arată gradul lui de cunoaștere. E o pată imensă asupra României și a arbitrajului din România. Este un incident de o gravitate extremă, s-a întrerupt un meci în direct! Nu-mi aduc aminte ca, din cauza unui arbitru, să se întâmple așa ceva. Pentru noi, inclusiv pentru instituția pe care o reprezint, e o pată imensă”, a declarat Csaba Asztalos, în exclusivitate pentru Gazeta Sporturilor. 

Sebastian Colțescu, derapaj rasist în Liga Campionilor

Domnul Colțescu nu cunoaște că folosirea termenului «negru», în limbajul anglo-saxon, are conotații rasiste. Dacă dorea să facă distincția, ar fi trebuit să spună «afro-american» (n.r. - Webo este din Camerun, deci african). Cu siguranță că UEFA va aplica o sancțiune
Csaba Asztalos, președinte CNCD

Sebastian Colțescu, derapaj rasist în Liga Campionilor. EXCLUSIV Csaba Asztalos, reacție după scandal: „Incident de o gravitate extremă, o pată imensă pentru România”
Csaba Asztalos, președinte CNCD

Citește mai multe știri din Liga Campionilor:

Scene nemaivăzute în istoria Ligii Campionilor! Bașakșehir și PSG au părăsit terenul, după o replică rasistă a lui Sebastian Colțescu!

Barcelona - Juventus. Planeta s-a oprit pe Camp Nou! Leo Messi și Cristiano Ronaldo, revedere de gală în Liga Campionilor

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (78)
1574813079306183
Ionut Pop  •  10 Decembrie 2020, 22:14

Ce prost este nenea asta Csaba . Ar trebui sa-si fi dat demisia ieri !!! A flosi cuvantul "negru" nu este automat discriminare. Coltescu, este clar ca nu a folosit acel cuvant, ca si insulta. A folosit cuvantul pentru a identifica o ***, dintr-un grup. A zis "ala negru" . Federatia romana ar trebui sa-i is apararea. Exista in Anglia (si cu siguranta in alte locuri in lume) o organizatie BMAE (impotriva discriminarii), care inseamna Black minority asian and other ethnic. S-ar traduce negru, asiatici si alte minorotati. Dupa capulet lui Csaba, organizatia este rasista pentru ca foloseste cuvantul negru pentru a identifica in grup de oameni.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

216595026591744
Meroma Mermin  •  09 Decembrie 2020, 18:34
Postat de Meroma Mermin pe 09 Decembrie 2020, 02:18

Doamne fereste cine conduce institutiile statului. Unul care zice ca putea sa il spuna "afro-american". Pai ce treaba are ala cu America, oricare ar fie ea (de Nord, de Sud sau Centrala). Ala nu poate fi numit afro american pentru ca nu are nimic de-a face cu continentele americane. El e din Africa si acum sta in Europa (sau poate in Asia, depinde in ce parte a Istanbulului isi are sediul echipa asta Bashakshehir). Deci in cel mai bun caz trebuia sa il numeasca African (sau Afro-European, sau Afro-Asiatic). Dar poate ca tocmai avand atatea variante posibile si nestiind sigur nici daca omul e din Africa (o persoana de culoare se poate naste oriunde pe planeta asta) ***

doamne fereste... ce s-a ajuns. astia modereaza si comentarii total inofensive doar pentru ca folosesti cuvantul negru....cica limbaj vulgar sau jignitor unde nici vorba de asa ceva... ar fi de ras, daca nu ar fi de plans toata situatia in care a ajuns lumea asta in care libertatea de exprimare e doar pe hartie...

rocknroll
rocknroll  •  09 Decembrie 2020, 17:29

Măi, dar când românii sunt făcuți ȚIGANI ăla nu mai e rasism? Când presa franceză a făcut întreaga Românie... "*** ĂIA, OARE CÂND SE VOR OPRI?", cu referire la meciul câștigat și contra Argentinei, după ce învinsesem Columbia, ăla nu mai era rasism?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (78)
Comentează