INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  BRAGA - CFR CLUJ 0-2

Cum a fost scos Bastos din ghidul GSP şi cum a ajuns acum un jucător determinant: ”Vrei sau nu să ajungi fotbalist?”

Rafael Bastos a fost eroul clujenilor la Braga. +1   FOTO
Rafael Bastos a fost eroul clujenilor la Braga.

Articol de GSP - Publicat vineri, 21 septembrie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 21 septembrie 2012 02:58

Discuţiile cu Andone şi cu şefii clubului l-au responsabilizat pe brazilianul de 27 de ani, care de pe lista de transferuri a ajuns vedeta clujenilor în Champions League.

Rafael Bastos (27 de ani) a împărţit superlativele presei din Europa cu Messi (Barcelona) şi Oscar (Chelsea). Cei trei au fost protagoniştii unei seri în care Bastos a fost, în sfîrşit, punctual la întîlnirea cu destinul său fotbalistic. Acelaşi Bastos care în urmă cu cîteva luni părea să fie principalul său adversar, răsfăţatul brazilian care i-a scos din sărite pe toţi antrenorii cu care a lucrat la CFR Cluj.

Cîrţu l-a scos dintr-un antrenament înaintea confruntării de Champions League cu Bayern, Minteuan l-a privit siderat cum dansează pe ritmuri de samba după o înfrîngere la scor într-un amical. Au fost momente în care şi publicul din Gruia i-a întors spatele.

În sezonul trecut, Bastos era fluierat încă de la încălzire. Totul anunţa despărţirea de jucătorul adus în 2010 de la Braga. Şi Arpad Paszkany, cel care a girat pentru transferul brazilianului, se săturase de capriciile atacantului.

Declinul
A fost momentul în care la echipă a revenit Ioan Andone. CFR-Rapid, 0-5, a consemnat şi ultimul meci al lui Jorge Costa în Gruia. Pentru Bastos, titular incontestabil în mandatul antrenorului portughez, a urmat un exil în tribună. Explicaţia a oferit-o Andone. "Ce i-am făcut lui Bastos? L-am ţinut pe bancă, l-am trimis în tribună, pînă şi-a schimbat atitudinea. Cînd am venit la Cluj, el dădea loburi pe la antrenamente şi căuta numai execuţia cu călcîiul. Era parcă la carnaval, nu părea deloc implicat", a povestit antrenorul.

Jucătorul lansat în fotbal la Bahia, în Brazilia, n-a fost folosit nici măcar în ultima etapă, cu Steaua (1-1), deşi soarta titlului se decisese cu două zile înainte, în şocul cu "U" Cluj (2-3), cînd Rafael nu prinsese lotul. Situaţia sud-americanului s-a complicat şi mai mult în pregătirile noii stagiuni. Bastos intra în meciurile de verificare în ultimele 10 minute, deşi colegii săi primeau cel puţin cîte o repriză. Glumele cu care obişnuise jucătorul de 27 de ani au dispărut. Andone îi pregătea un loc pe lista de transferuri. "În vară m-am gîndit să renunţ la el. Dar apoi am văzut cum se pregăteşte şi am zis să-i mai dau o şansă", a povestit Andone.

Metamorfoza

"Brînză bună în burduf de cîine" a fost concluzia lui Andone. În mijlocul pregătirii de vară, antrenorul discuta cu Paszkany despre viitorul lui Rafael. Cei doi au convenit să amîne o decizie pînă la finalul cantonamentului. Andone l-a chemat pe jucător înaintea unui antrenament.

"Rafa, ştiu că eşti supărat că nu joci. N-am nimic cu tine, n-am venit la CFR să te dau pe tine afară! Doar de tine depinde. Dacă te pregăteşti bine, vei juca fără probleme. Ai o grămadă de calităţi, dar trebuie să schimbi ceva la atitudine. Vrei sau nu să ajungi şi tu fotbalist?", i-a spus Ando jucătorului său.

Răspunsul a venit aseară, la finalul unei nopţi magice la Braga. "Victoria asta e un cadou şi pentru Ioan Andone, o merită, e un om foarte, foarte bun. E cel mai bun antrenor român, el m-a ajutat cel mai mult în carieră", a spus Bastos.

"Joacă pe postul lui!"
O altă explicaţie pentru prestaţiile încîntătoare ale brazilianului, din ultima perioadă, stă şi în faptul că Andone i-a schimbat zona de acţiune, titularizîndu-l în ofensivă, lîngă Kapetanos. La Costa, Bastos juca fie mijlocaş stînga, fie mijlocaş central. "Bastos joacă senzaţional. El şi cu Ivo Pinto mi-au plăcut cel mai mult în acest sezon. Ce s-a întîmplat cu Rafa? Eu cred că nimic deosebit.

Explicaţia e simplă: joacă, în sfîrşit, pe postul lui, în spatele vîrfului, şi nu în bandă sau la centrul terenului! El e un număr 10 şi Andone îl foloseşte chiar pe postul lui", a spus fostul jucător al lui CFR, Tony da Silva.

Un moment haios în redacţia gsp cu Bastos
Indecizia lui Andone s-a reflectat şi în carneţelul GSP cu loturile pentru sezonul 2012-2013, care a apărut în această vară. Bastos apărea într-o primă fază pe ultima poziţie la mijlocaşi, avînd în vedere că nu mai era dorit în Gruia. În momentul plecării ghidului în tipografie, lotul numeros al clujenilor nu încăpea într-o pagină şi era nevoie ca un jucător să fie scos din lot.

Îi sunăm pe colegii noştri de la Cluj ca să ne spună pe cine să eliminăm. "Bastos!", vine răspunsul. "Eşti sigur?". "Da, mă, Andone vrea să scape de el". A doua zi, cînd carneţelul era deja tipărit, am primit informaţia că Andone îi va acorda o nouă şansă. :)

Deturnat de la Olhanense
Arpad Paszkany a decis transferul lui Bastos la CFR Cluj. Şeful vişiniilor a urmărit DVD-ul său de prezentare şi n-a ezitat nici o clipă. "Gata, îl transferăm! E responsabilitatea mea dacă va fi un transfer reuşit sau nu", le-a spus omul de afaceri colaboratorilor. Bastos semnase deja un precontract cu Olhanense, presa din Portugalia dădea mutarea ca perfectată, dar CFR a reuşit să-l convingă să vină în România, cu un contract superior celui din Portugalia.

Născut pe 1 ianuarie
Rafael s-a născut pe 1 ianuarie 1985. În prima zi a anului e născut şi Vasile Maftei, fundaşul lui CFR: "Da, ne trimitem mesaje de felicitare tot timpul, aşa am stabilit noi. Eu, în plus, mai am de sărbătorit şi ziua numelui", s-a amuzat Maftei.

Rafael Bastos a mai trecut în cariera lui pe Angra dos Reis, Bahia şi Vitoria, toate din Brazilia, dar şi pe la grupările portugheze Belenenses, Nacional şi Braga. În 2009, brazilianul a semnat pentru un sezon cu gruparea japoneză Consadole Sapporo.

7 meciuri ca titular, din 8, a adunat Bastos în Liga 1. El a fost menajat cu Rapid, înaintea returului cu Basel

5 partide în Europa a strîns brazilianul. Titular de fiecare dată, Bastos a înscris de două ori

"Sînt foarte fericit că am înscris, nu are nici o legătură cu faptul că Braga nu m-a păstrat în 2010. Nu putem vorbi de nici o revanşă. Nu mai sînt bad-boy, m-am cuminţit, am grijă de familia mea" (Rafael Bastos, jucător CFR Cluj)

"Ce să-i mai reproşez lui Bastos cînd îl văd că aleargă, că se bate pentru fiecare minge? Ca să nu mai spun că face 10 driblinguri pe meci, cam tot atîtea cîte reuşesc trei echipe de Liga 1 într-o etapă!" (Ioan Andone, antrenor CFR Cluj)

"Eu am un avantaj, spre deosebire de antrenorii pe care i-a enervat Rafael de-a lungul timpului. Acesta constă în faptul că nu merg la antrenamente şi atunci mă enervez mai puţin. Adevărul e că Ando a ştiut să gestioneze situaţia lui Bastos" (Arpad Paszkany)

Fuga din favela » Rafael Bastos recunoaşte că fotbalul i-a salvat viaţa

Bastos a copilărit într-unul dintre cartierele mărginaşe din Rio de Janeiro şi şi-a pierdut fratele din cauza drogurilor.

Povestea lui Rafael Bastos nu începe pe nisipurile Copacabanei. În mahalalele din Rio, viaţa e dură, iar de cele mai multe ori traficul de droguri e alternativa la consumul de droguri.

"E groaznic acolo, majoritatea merge la traficul de droguri, fură. E o viaţă foarte grea în favelas. Ajungi acasă, copilul îţi cere de mîncare, tu nu ai nimic să-i dai. Am mulţi prieteni care au murit acolo. Cînd eram deja în Europa, mama mă suna şi-mi spunea care dintre prietenii mei a mai murit din cauza drogurilor", a povestit Rafael Bastos pentru citynews.ro.

Şi fratele lui Rafael a ales acelaşi drum. "Din păcate, şi el a păţit-o, a dat de droguri şi a murit. Eu n-am fost un copil rău, obraznic sau bătăuş, dar am făcut şi eu şmecherii. Am făcut de toate, e greu să zic, dar de drogat nu m-am drogat niciodată! Am mai furat şi eu, am făcut graffiti, oricum am avut o copilărie foarte grea", a mai spus Bastos. Brazilianul a ales fotbalul.

"Cînd eram mic jucam fotbal toată ziua, chiuleam de la şcoală pentru asta. Aşa se întîmplă în Brazilia. Cînd nu ai bani, dai şcoala pe fotbal. E ca o religie. Tatăl meu a fost fotbalist şi el era inspiraţia mea. Visam să ajung ca Ronaldo, Romario şi Zico. Ei erau inspiraţia mea, ei şi tata", a mai spus Bastos.

"Meciul acesta a fost cel mai important din viaţa mea. Toată echipa a jucat extraordinar, de la Mario la Kapetanos, toţi au fost fenomenali" (Rafael Bastos)

200.000 de euro este salariul anual al lui Bastos la CFR

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (16)
cfrclujole
cfrclujole  •  22 Septembrie 2012, 13:27
Postat de supereduardo10 pe 21 Septembrie 2012, 10:54

exact "profesionalismul" cfr ist era sa piarda moca un super jucator noroc cu Andone...asta e super profesionalismul din gruia...SPAGA!

Exact profesionalismul i-au facut pe cei de la CFR sa nu-l piarda pe Bastos! Spaga la cine? :a Bastos? :a Ando? La FIFA? La UEFA? La Obama?:))))

haideusicfr
haideusicfr  •  21 Septembrie 2012, 21:09

Bastos e un jucator de ..jucator.Ca orice mare talent are si * mofturi*.Meritul lui Andone este ca a trecut peste toate aceste bete in roate si a castigat.Un jucator exceptional ( al catelea ?????) ce poate urca CFR=ul in primavara fotbalistica. Bravo Bastos curaj viitorul iti apartine! Succes!

supereduardo10
supereduardo10  •  21 Septembrie 2012, 10:54

exact "profesionalismul" cfr ist era sa piarda moca un super jucator noroc cu Andone...asta e super profesionalismul din gruia...SPAGA!

Vezi toate comentariile (16)
Comentează