INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  SPANIA

De ce joacă Barca în 12! » Busquets, omul în plus, se dedublează în timpul unui meci

Busquets (blaugrana) decolează pe deasupra lui Castellani, jucătorul lui Villarreal // Foto: Guliver/GettyImages
Busquets (blaugrana) decolează pe deasupra lui Castellani, jucătorul lui Villarreal // Foto: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat miercuri, 25 aprilie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 25 aprilie 2012 01:19

Cînd Guardiola preferă sistemul 3-4-3, Sergio apare pe două zone: în apărare, ajunge fundaş central, apoi participă la atac.

E un fapt. Guardiola a fost sedus de strategia lui Ajax din perioada " Van Gaal", cînd olandezii cucereau în 1995 a patra lor Cupă a Campionilor şi jucau de multe ori într-un elastic şi eficace 3-4-3. Sistem pe care Pep l-a adoptat la Barcelona, mergînd mai departe. Inovînd. A găsit fotbalistul-cheie, capabil să ocupe două poziţii tactice într-un meci. Cine este? Sergio Busquets. Datorită lui, catalanii sînt 12 pe teren, nu 11!

0 înfrîngeri cu "Busi"

Pare deşirat, la 1,89 m şi 73 kg, dar aşa înalt şi slab e plusul blaugrana. Joacă şi în apărare, şi la mijloc. În faza defensivă, coboară mult, devenind al doilea fundaş central într-o ultimă linie de 4. O dată recuperată mingea, "Busi", şi el un fin tehnician, porneşte construcţia. Dintr-o dată, se transformă în "pivotul" care îi sprijină pe Xavi şi Iniesta în lansarea atacului. Şi pentru menţinerea acelei posesii copleşitoare.

Excelentă ideea lui Guardiola! În 19 partide a folosit acest 3-4-3, de 17 ori cu Busquets titular. Şi a pierdut o dată. 13 victorii, trei egaluri şi o înfrîngere.

"El nu se ascunde"
Marele avantaj al antrenorului este că "Busquets nu se ascunde niciodată", remarcă Mundo Deportivo. Iese mereu la joc, cere mingea, pentru că are întotdeauna în minte continuarea acţiunii. Iar dacă un coechipier o pierde, e tot primul care încearcă să recupereze. Cu orice preţ. Chiar şi cînd adversarii îi provoacă o tăietură adîncă sub genunchi, închisă doar cu 11 puncte de sutură. Cum s-a întîmplat cu Sociedad. Barca e mai importantă decît o rană care se vindecă.

Doar 7 din 110!
O imagine a importanţei inestimabile a lui Busquets: sezonul trecut, pe 27 aprilie 2011, în prima manşă a semifinalei Ligii Campionilor, Real – Barca 0-2, Sergio a făcut un meci aproape de perfecţiune. A dat 110 pase şi a greşit numai 7! 103 mingi au ajuns la un coechipier. Siguranţa lui Busquets e decisivă.

Un singur defect: nu înscrie!
Are o mulţime de calităţi, care îl ajută să se impună în jocul blaugrana, dar iată şi unicul punct slab al lui Busquets: nu dă goluri. Ultima reuşită a mijlocaşului catalan a fost pe 25 septembrie 2010, la 3-1 în deplasare cu Athletic Bilbao. Exceptîndu-i pe Afellay şi Fontas, grav accidentaţi în actuala stagiune, Busquets şi Mascherano sînt singurii care nu au marcat în acest sezon.

"Busquets are darul de a şti unde să stea, de a ocupa spaţiile, de a recupera şi a da valoare baloanelor, de a face la timp faulturi tactice, dar şi de a inventa pase decisive" (Mundo Deportivo, cotidian spaniol)

"Busquets e cel mai bun mijlocaş defensiv din lume, un excelent jucător tactic. Barcelona are în el un om nepreţuit. Dacă m-aş reîncarna ca fotbalist, mi-ar plăcea să fiu Busquets" (Pep Guardiola, antrenor Barcelona)

"Dacă aş fi jucat acum, mi-aş fi dorit să intru în pielea lui Busquets. Face totul bine. E permanent gata să-şi ajute echipa, e generos şi e cel care porneşte construcţia. Cu el în formă, fotbalul este mai fluid" (Vicente del Bosque, selecţionerul Spaniei)

13 trofee a cucerit Busquets în aproape 4 ani ca jucător la prima echipă a Barcei

1 este numărul marilor competiţii cîştigate de Busquets cu "naţionala" Spaniei: CM 2010

124 de mingi a pierdut Busquets în 2.275 de minute jucate în acest campionat la Barcelona

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează