INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  CFR CLUJ - MANCHESTER UNITED, AZI, 21:45, DIGISPORT 1, DOLCESPORT 1, TVR 1 ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Eroul de la Braga aşteaptă să dea lovitura cu Manchester: "E meciul vieţii mele"

Cînd a venit în Gruia, în vara lui 2010, cota lui Bastos era de 500.000 de euro. Acum, conform transfermarkt.de, cota lui ar fi de 1,2 milioane
Cînd a venit în Gruia, în vara lui 2010, cota lui Bastos era de 500.000 de euro. Acum, conform transfermarkt.de, cota lui ar fi de 1,2 milioane

Articol de GSP - Publicat marti, 02 octombrie 2012 00:00 / Actualizat luni, 01 octombrie 2012 21:14

Brazilianul Rafael Bastos a uimit Europa cu o "dublă" la Braga, iar acum speră să dea lovitura şi în faţa superechipei lui Sir Alex Ferguson


- Rafael, e partida cu Manchester cea mai importantă din cariera ta?
- Cred că nu e nici o exagerare dacă spun că acesta e meciul vieţii pentru mine. Vorbim de Manchester United, un club uriaş, şi de o competiţie de dimensiunile Champions League. Am bătut la Braga, dar acum întîlnim o forţă a fotbalului din Europa.

- Un rezultat pozitiv cu trupa lui Ferguson ar trebui trecut la capitolul miracole?
- Fotbalul s-a schimbat, apar destul de des rezultate surprinzătoare. Va fi însă foarte greu cu Manchester, toată lumea ştie ce calitate au jucătorii lui United. Întîlnim o formaţie extrem de valoroasă, dar şi noi am demonstrat că putem practica un fotbal bun, la Braga, la Basel sau Liberec.

"Plec doar dacă nu mai sînt dorit"
- Cum îţi explici transformarea ta dintr-un jucător pus pe lista de transferuri într-unul determinant pentru CFR?
- M-am pregătit foarte bine. Ştiam că pot juca mult mai bine decît am făcut-o în sezoanele trecute. Sînt bine cu familia, m-am adaptat la toate lucrurile legate de acest club, mă simt bine la Cluj. Înainte să înceapă campionatul mă gîndeam să plec, nu mă mai simţeam bine, dar am discutat cu toată lumea şi s-a schimbat ceva. Pentru mine lucrurile stau în felul următor: îmi place aici, vreau să joc la CFR, voi pleca doar în momentul în care nu voi mai fi dorit.

- Paszkany a insistat pentru transferul tău şi ulterior te-a apărat de fiecare dată cînd prestaţiile tale n-au fost convingătoare...
- Da, acum poate că demonstrez şi pe teren faptul că a meritat să mă susţină. El mi-a dat încredere, tot timpul cînd am fost criticat în presă. Mi-a spus că ştie că pot juca mai bine de atît. Îi mulţumesc că a avut încredere în mine, a contat mult într-o perioadă în care nu mă regăseam.

- A contat în revenirea ta şi faptul că Andone te-a readus într-o poziţie mai avansată?
- Da, pînă la urmă acesta e postul meu. Pot juca bine şi în bandă, şi la centrul terenului, însă poziţia pe care dau cel mai bun randament e în spatele vîrfurilor.

"Sînt brazilian, nu aşteptaţi să mă comport ca un neamţ!"
- Unii antrenori ţi-au reproşat faptul că eşti indolent. Ţi-a lipsit în unele momente mai multă disciplină?
- Cred că aici s-a înţeles greşit. Nu poate cineva să-ţi anuleze personalitatea, modul de a fi! La mine, în Brazilia, toată lumea pare fericită, şi asta independent de suma de bani pe care o ai în buzunar. Rar mi-a fost dat să văd un brazilian încruntat. Principiul meu e simplu. Fiecare zi e importantă, viaţa e frumoasă şi trebuie trăită. Mîine poţi să nu mai fii. Cine ştie ce se întîmplă mîine? Atunci trebuie să dai totul pentru ziua de azi.

- Presupun că, în aceste condiţii, nu ştii ce vei face după ce vei renunţa la fotbal.
- Nu ştiu pentru că mai e foarte mult pînă atunci. Mai vreau să joc 5-6 ani. Ce e sigur e faptul că fac tot ceea ce fac pentru familia mea. Am doi copii, cărora vreau să le ofer o educaţie bună. Vreau să-i pregătesc bine pentru viaţă, vreau să le dau ceea ce n-am avut eu înainte.

- Te referi la faptul că ai avut o copilărie grea, în favelele din Rio de Janeiro?
- Grea, poate, depinde cum priveşti lucurile. Sigur, n-am avut tot ceea ce avea un copil care provenea dintr-o familie cu bani. Cu toate acestea, eu nu schimb viaţa mea de copil pentru toţi banii din lume. Copiii mei sînt la calculator, la iPad. Eu cred că am avut lucruri mai bune decît toate astea, chiar acolo, în favelele din Rio!

- Pe cine ai sunat prima oară după încheierea meciului de la Braga?
- Mi-am sunat soţia. Ea e cea care stă mereu lîngă mine atunci cînd fac un meci prost şi sînt foarte supărat. Apoi mi-am sunat mama. Era foarte fericită pentru mine şi mi-a spus că am apărut în toate ziarele din Brazilia.


"Vreau mult titlul şi să facem istorie în Champions League! Sînt sigur că vom fi în primăvara europeană, cel puţin în Europa League"

"Nani, Rooney sau Van Persie sînt jucători formidabili. Un meci ca acesta e o şansă pentru noi de a arăta că putem juca un fotbal de nivelul Champions League"
Rafael Bastos, atacant CFR

Clasament grupa H
1. CFR 1 1 0 0 2-0 3p
2. Man Utd 1 1 0 0 1-0 3p
3. Galatasaray 1 0 0 1 0-1 0p
4. Braga 1 0 0 1 0-2 0p
S-au jucat: Braga - CFR 0-2, Manchester United - Galatasaray 1-0
Azi se joacă: CFR - Manchester, Galatasaray - Braga
Etapa viitoare (23 octombrie): Galatasaray - CFR, Manchester - Braga

525968-caseta.jpg

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (15)
delouene
delouene  •  02 Octombrie 2012, 16:02

Cred ca nu aveti ce pierde, asa ca...la joaca dragi copii! Poate un meci de povestit nepotilor... Bafta, CFR!

robyg
robyg  •  02 Octombrie 2012, 15:54

pentru prima data, sunt sanse reale pt CFR sa prinda primavara europeana, si chiar meritat ! ma refer aici la calitatea jocului prestat, care e clar superioara precedentelor aparitii in UCL. prima data era un Kone, a doua oara un Traore - varfuri pe care se baza (aproape) exclusiv jocul de atac, fara prea multe variante. pe Kapetanos nu-l vad sa duca singur echipa pe spate; dar este o linie de mijloc mai echilibrat, mai combinativ; nu doar un singur mijlocas - Culio sau Peralta - si ceilalti 2-3 figuranti. cu Sougou si Bastos in linia a doua, parca atacul e mai eficient. eu l-as pune totusi pe Rui Pedro in locul lui Camora . . . Hai CFR, va tinem pumnii !!!

misucfr
misucfr  •  02 Octombrie 2012, 12:42

Forta CFR Cluj , rusine frustratilor !!!

Vezi toate comentariile (15)
Comentează