INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  OLIMPIA CLUJ - OLYMPIQUE LYON 0-9

FOTO » Fotbalul e şi pentru fete! Campioana Europei la feminin, Olympique Lyon, a făcut spectacol cu Olimpia Cluj

Olimpia nu a făcut faţă campioanei Europei +9   FOTO
Olimpia nu a făcut faţă campioanei Europei

Articol de GSP - Publicat joi, 29 septembrie 2011 00:00 / Actualizat joi, 29 septembrie 2011 18:33

Cea mai bună echipă feminină a Europei, Olympique Lyon, îşi poate găsi lejer loc în Liga 1


Fotbalul nu este doar pentru băieţi. Cenuşăreasa nu-şi mai aşteaptă pantoful cu toc înalt. Îşi încalţă ghetele de fotbal şi renunţă la orice cochetării. Rezultatul: un fotbal puţin mai lent, dar la fel de spectaculos şi mult mai cinstit. Fără nici o înfrîngere în sezonul trecut, 253 de goluri marcate şi doar 11 primite, campioana României, Olimpia Cluj, a ajuns la masa bogaţilor, Liga Campionilor. După ce au trecut de faza grupelor, sorţii le-au hărăzit fetelor antrenate de Mirel Albon, în "16-imi", Barcelona fotbalului feminin, Olympique Lyon. La ce fotbal au etalat franţuzoaicele ieri, apelativul nu este deloc forţat.

"Scăriţă", preluări pe piept, capete sparte
Gazda manşei tur a fost stadionul "Dr. Constantin Rădulescu", arenă obişnuită cu meciurile de Champions League după cele două experienţe ale CFR-ului. Trecînd peste gafa crainicului, care a introdus brigada de arbitri cu formula "domnii Araksya Saribekyan, Knarik Grigoryan şi Hasmik Gharibyan, scuze doamnele", cei peste 1.500 de spectatori prezenţi în tribune, record pentru fotbalul feminin românesc, au avut ce vedea. Olympique a depăşit-o pe Olimpia la toate capitolele, dar nici nu e de mirare cînd bugetul anual al franţuzoaicelor e de 3,5 milioane de euro, în timp ce Federaţia Română de Fotbal a alocat sezonul trecut doar 80.000 de euro pentru întreg fotbalul feminin. De la penalty finalizat cu "scăriţă" la pase cu călcîiul şi trasee ale balonului cum rar vezi în Liga lui Mitică, preluări pe piept fără reţinere şi dueluri aeriene sfîrşite cu capete sparte, franţuzoaicele au demonstrat că pot practica un fotbal de înaltă ţinută.

18,4 ani este media de vîrstă a Olimpiei Cluj

300.000 de euro este contractul anual al vedetei lui Olympique Lyon, suedeza Lotta Schelin

103 goluri a marcat Cosmina Duşa în sezonul trecut, în cele 24 de meciuri de campionat

CFF Olimpia Cluj - Olympique Lyon 0-9
Marcatoare: Schelin (12), Le Sommer (17, 22, 24), Bompastor (32), Renard (38), Thomis (39), Trana (44), Majri (85)
Olimpia: Gaiţă - Corduneanu, Ficzay, Bortan, Giurgiu - Cosma, Vătafu, Sîrghe, Lunca - Gurz, Duşa. Antrenor: Mirel Albon. Au mai jucat: Boandă, Bîtea, Mihali
Olympique Lyon: Bouhaddi - Kaci, Renard, Henry, Bompastor - Thomis, Abily, Trana - Vigueir, Schelin, Le Sommer. Antrenor: Patrice Lair. Au mai jucat: Traore, Necib, Majri
Spectatori: 1.500


"Mi-a plăcut echipa de la Cluj că a fost curajoasă. Este adevărat că şi-a pierdut moralul pe parcurs. Cred că este nevoie de multă muncă, de o strategie bună şi răbdare pentru ca fotbalul feminin românesc să se dezvolte"
Patrice Lair, antrenor Olympique Lyon

"Interesul arătat pentru acest meci a demonstrat că nu doar băieţii pot să joace fotbal, ci şi fetele se pot ridica la un nivel înalt"
Mirel Albon, antrenor Olimpia Cluj

"Am fost timorate din lipsa de experienţă. Eu mă aşteptam să luăm mai multe goluri. Pe viitor trebuie să intrăm în teren cu o altă atitudine, mai profesionistă"
Cosmina Duşa, jucătoare Olimpia Cluj

"Avem nevoie de profesionişti"
Managerul Olimpiei, Mirel Albon, speră ca în fotbalul feminin românesc să existe cîndva o echipă ca şi Olympique Lyon. "Nu banii fac totul. Avem nevoie de profesionişti, de oameni dedicaţi. Noi la Cluj, prin Olimpia, încercăm să fim un exemplu, sperăm ca şi alţii să ia modelul nostru şi fotbalul românesc feminin să se dezvolte", a afirmat Albon.

Din vîrf împins, fundaş central
Pentru a diminua proporţiile scorului, Mirel Albon a făcut o schimbare tactică la pauză. A trecut-o pe Cosmina Duşa, golgetera clujencelor, din atac în centrul defensivei. "Nu e prima dată cînd joc fundaş, am mai făcut-o. Practic, pe acest post am început să joc fotbal", a menţionat Duşa. După 0-8 la pauză, franţuzoaicele nu au mai marcat decît o singură dată în repriza secundă.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (5)
dharam
dharam  •  28 Septembrie 2011, 23:42

:))...auzi ca fault in propriul careu...ma ziaristilor..nu mai faceti articole pe vorbe auzite de la altii..eu am fost la meci..si fata de la Olimpia a facut hent in careu..la 1 m de poarta...si mana ii era langa corp...din 1 m ia dat direct in mana....a luat rosu direct si penalty pt alea.....trebuia sa va uitati macar pe tvr 2..si ati fi vazut ca nu a facut fault in propriul careu :-p..

toader_emil
toader_emil  •  28 Septembrie 2011, 23:14

un fleac le-au ciuruit :)))

t0ni
t0ni  •  28 Septembrie 2011, 21:33
Postat de haxor pe 28 Septembrie 2011, 21:29

Pai astia in Franta au fotbal feminin nu batjocora si baga bani federatia franceza si au rezultate nu ca la noi.

N-am avut o secunda emotii, sunt tari fetele noastre ;-)

Vezi toate comentariile (5)
Comentează