INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  FOTBAL FĂRĂ LIMITE

FOTO Îngerul e pe Camp Nou » Gabriel Muniz va fi diseară în tribuna VIP la Barca - Celtic

Gabriel nu mai are nevoie să privească mingea. O simte, ştie că, după fenta din corp, va fi la piciorul său stîng // Foto: Reuters +4   FOTO
Gabriel nu mai are nevoie să privească mingea. O simte, ştie că, după fenta din corp, va fi la piciorul său stîng // Foto: Reuters

Articol de - Publicat marti, 23 octombrie 2012 00:00 / Actualizat luni, 22 octombrie 2012 18:32

Are 11 ani, a impresionat în vară la şcoala de fotbal a Barcelonei de la Rio de Janeiro şi se va antrena o săptămînă la Academia blaugrana. Iar mîine îşi va întîlni idolul: Messi!

Picioarele lui se termină la glezne. Ultima parte nu există. Nu are tarsiene, metatarsiene şi falange, oasele ce formează labele picioarelor. Aşa s-a născut Gabriel Muniz în urmă cu 11 ani la Campos dos Goytacazes, un oraş mic, 500.000 de suflete, situat la 275 de kilometri nord-est de Rio. Iar părinţii, foarte săraci, nu au avut bani să plătească operaţiile şi tratamentele obligatorii în primii ani de viaţă ai copilului.

Băiatul care n-a căzut niciodată
Dar băiatul i-a uimit pe toţi de cînd s-a născut şi continuă să uimească oamenii din jurul său. "Nu avea nici un an în clipa în care a început să meargă. Eram peste tot după el, aşteptîndu-ne să-l ridicăm după ce se împidică şi cade, însă nu a căzut niciodată", povesteşte mama lui, Sandra. Şi puştiul nu numai că merge.

Foloseşte proteze doar la pedalat
Micul Gabriel aleargă şi joacă fotbal. Joacă fotbal? Da! Conduce mingea, driblează – şi ce fente face! -, şutează. Fără proteze, protezele le foloseşte doar la şcoală şi cînd se avîntă pe bicicletă. Are nevoie de ele să pedaleze. Nu şi la fotbal însă. Pare incredibil, dar aşa e!

"Handicapul e doar în mintea noastră"
"E cel puţin la fel de bun ca orice copil normal de vîrsta lui. Şi a dovedit că handicapul nu există decît în mintea noastră", afirmă mîndru Jose Lopes, profesorul de sport. El l-a înscris pe Gabriel la şcoala de fotbal a Barcei de la Saquarema, Rio de Janeiro. Şi băiatul i-a impresionat atît de mult pe reprezentanţii blaugrana în Brazilia încît l-au invitat la Academia de juniori catalană. "E neînfricat şi ştie bine de tot cu mingea. Iar pasele lui...", se entuziasmează prietenul Lucas Santos.

Părintele e lîngă el la Barcelona
Gabriel e stîngaci. E micul Messi fără picioare, care îl va vedea pe idolul său jucînd chiar astăzi. Va fi împreună cu Sandra, mama lui, pe Camp Nou la Barca – Celtic, în grupele Champions League. Iar mîine va merge la Ciutat Esportiva Joan Gamper pentru a-i cunoaşte pe Leo şi pe ceilalţi mari fotbalişti ai Barcelonei. Pentru ca zilele următoare să se  antreneze în cel mai puternic centru de juniori din lume: La Masia.

22.000 de puşti supervizează Barcelona în lumea întreagă prin şcolile de fotbal afiliate Academiei La Masia

"Cînd a ajuns la Rio, nimeni nu credea în el. Dar le-a demonstrat tuturor că poate să concureze cu oricine de la egal la egal. Spaniolii l-au plăcut şi l-au chemat la Barcelona" (Jose Lopes, profesorul de sport al lui Gabriel)

"Astăzi, fotbalul în 11 nu este acceptat la Paralimpiadă, dar asta trebuie să se schimbe, pentru că Gabriel vrea să joace fotbal în 11" (Jose Lopes, profesorul de sport al lui Gabriel)

"Gabriel e neînfricat şi ştie bine de tot cu mingea. Iar pasele lui... Prietenul meu este un mare talent. O să mai auziţi de el" (Lucas Santos, prietenul lui Gabriel)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (5)
bsun
bsun  •  23 Octombrie 2012, 13:13

Da,Emotionant

horea.udrea
horea.udrea  •  23 Octombrie 2012, 08:53

absolut fantastic !!! am rams mut !!! cu siguranta handicapul e doar in mintea noastra !!! Are un zambet atat de curat baietelul asta... Felicitari pt acest articol :)

sasquatchro
sasquatchro  •  23 Octombrie 2012, 08:49

Impresionant, ce cuvinte sa mai ai cand citesti asa ceva?! Articole de genul asta ar trebui sa apara mai des.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează