INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  JUVENTUS - AJAX 1-2 (ÎN TUR 1-1)

George Ogăraru dezvăluie secretul din spatele surprizelor provocate de Ajax în Liga Campionilor: „Mottoul clubului: Nimeni nu ne e superior!” 

Eroii de la Ajax, cu căpitanul De Ligt în centru, sărbătoresc în fața fanilor victoria de la Torino
Eroii de la Ajax, cu căpitanul De Ligt în centru, sărbătoresc în fața fanilor victoria de la Torino

Articol de - Publicat joi, 18 aprilie 2019 10:16

George Ogăraru, fost jucător și antrenor la Ajax, dezvăluie din secretele echipei lui Erik ten Hag, pe care o vede ca o candidată serioasă la câştigarea Ligii Campionilor: „Joacă cel mai spectaculos fotbal din Europa, fotbalul total”.

Fost jucător la Ajax, Ogăraru i-a pregătit ca tehnician la echipa secundă a olandezilor pe mulți dintre jucătorii care au detonat marți bomba Ligii Campionilor. George spune că nu a avut emoţii la dubla dintre „lăncieri” şi Juventus, din „sferturile” Ligii Campionilor. „Toţi vorbeau doar despre calificarea lui Juventus, eu spuneam că nu văd o semifinală fără Ajax, judecând după cum jucase cu Bayern, în grupe, după ce eliminase şi Realul în turul precedent. Asta pentru că ştiu ce înseamnă spiritul de la Ajax”, spune fostul internațional, acum șeful departamentului de scouting la Viitorul. 

„Doar de Cristiano mă temeam”

Chiar dacă în tur, la Amsterdam, Ajax şi Juventus terminaseră la egalitate, 1-1, iar italienii porneau cu prima şansă, Ogăraru spune că „singura mea temere pentru retur era legată de Cristiano Ronaldo, un jucător special. E periculos, iar atunci când echipa are probleme de exprimare, are forţa de a-i trage pe toţi după el, de a înscrie dintr-o jumătate de ocazie. Când a marcat, mă gândeam că va fi greu pentru olandezi dacă nu egalează până la pauză. Dar golul de 1-1 a venit repede. Iar apoi, când am văzut cum au ieşit de la cabine, cu presiune, cu dominare, cu ocazii, mi-am dat seama ce se întâmplase. La vestiare, Ajax parcă şi-a ridicat mânecile şi şi-a spus, «Gata, hai la treabă!». Puteau să mai marcheze lejer încă două goluri cel puţin!” 

Regula Ajax: „Recuperează mingea în 5 secunde!”

Cum reuşeşte Ajax să pună presiune pe orice adversar, să creeze densitate în toate zonele terenului? Ogăraru explică: „Au nişte principii clare de joc. Totul porneşte de la selecţie şi continuă prin felul în care se antrenează. Au o regulă clară: dacă au pierdut mingea, în 5 secunde trebuie să o recupereze, indiferent de zonă. Reacţia este imediată, creează superioritate, fac presiune totală. Pentru asta îţi trebuie însă jucători dispuşi la efort maxim, fundaşi puternici şi cu viteză. Păi ce faci dacă atacanţii şi mijlocaşii nu reuşesc recuperarea şi adversarul face contraatac direct pe fundaşii tăi?! Pe 30 de metri, De Ligt poate face faţă unui duel unu la unu cu orice atacant, cu Cristiano, cu Lewandowski. Fundaşii laterali sunt şi ei jucători de viteză. Altfel te mănâncă o echipă mare care joacă pe contraatac!”. 

„Trebuie să lupți în fiecare zi să fii cel mai bun”

Fostul stelist este convins că „în acest moment, Ajax joacă cel mai spectaculos fotbal din Europa, acel fotbal total pe care l-a adus Johan Cruyff. Adică să domini jocul, să te duci peste adversar, să ai posesie, indiferent cu cine joci. Să fii ofensiv de la portar până la ultimul atacant. Ei asta caută şi asta dezvoltă, jucători cu viteză, de forţă, care să facă faţă unu la unu cu orice adversar, oriunde pe teren, care să joace în faţă, ofensiv, între linii. De aceea îşi creează atât de multe ocazii. În plus, e acea mentalitate, pe care am învăţat-o acolo, că nimeni nu le este superior. OK, suntem diferiţi, fiecare adversar are calităţile lui, dar în fiecare zi ai şansa de a dovedi că poţi să fii mai bun.

Regula e valabilă şi în club, nimeni nu se crede superior altcuiva, de la magazioner până sus. Am trăit-o pe propria piele. Abia venisem de la Steaua şi, după un meci pe un teren noroios, am lăsat ghetele aşa, murdare, fiind sigur că magazionerul sau altcineva o să le cureţe, o să le dea cu cremă, cum eram obişnuit la noi. A doua zi, când am ajuns la vestiar, ghetele erau la fel cum le lăsasem, murdare, cu noroiul întărit pe ele. L-am chemat pe magazioner şi l-am întrebat de ce le-a lăsat aşa. Lângă mine, Edgard Davids a început să râdă: «George, aici eşti în Olanda, tu ai grijă de lucrurile tale, nu e obligat să o facă altcineva. Nu e ca în România sau ca în Italia!». Ăsta e spiritul la Ajax. Nu e nimeni superior, nimeni inferior, trebuie să lupţi în fiecare zi, să fii cel mai bun! De aici vine forţa lor. Şi la cum joacă acum, nu văd de ce s-ar mira cineva dacă Ajax ar câştiga iar Liga Campionilor!”.

„Cred că se vede că şi noi, la Viitorul, încercăm să promovăm principiile de la Ajax, să dezvoltăm jucători tehnici, cu viteză, forţă, care să facă posesie, să joace în faţă, ofensiv, spectaculos, adică fotbalul modern. Nu degeaba avem acum 33 de fotbalişti la loturile naţionale”
George Ogăraru, șef departament scouting Viitorul

„Cel mai important e ca şi noi să schimbăm mentalitatea. La noi e tendinţa de a nu crede în propriile forţe. Nu există ca la Ajax să se instaleze teama de viitorul adversar sau automulţumirea, gen «gata, am făcut destul». Ei sunt obişnuiţi cu momentele astea grandioase, aşa sunt crescuţi”
George Ogăraru, șef departament scouting Viitorul

„Ajax impresionează, mulţi se întreabă dacă e adevărat ce văd. Asta înseamnă să ai un plan, o selecție, o mentalitate, un spirit, un anumit fel de fotbal. Aşa îţi asiguri continuitatea, viitorul, ştiind că din Academie îţi vin jucători tineri, de valoare”
George Ogăraru, șef departament scouting Viitorul

„Visez la o finală Ajax - Barcelona. Cred că de acolo de unde e, Johan Cruyff ar fi încântat să vadă un asemenea meci. Probabil ar ţine totuşi cu Ajax, clubul unde a crescut, de unde a ajuns în fotbalul mare”
George Ogăraru, șef departament scouting Viitorul

Citește:

FOTO Inedit » Mesaje în miez de noapte între George Ogăraru și fotbaliștii lui Ajax » Inimioare de la Van de Beek

 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează