INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  ŞAHTIOR

Idolul puştilor Ucrainei: "Mircea, Mircea, Mircea!" » Zeci de copii şi adolescenţi l-au asaltat ieri pe Luce la Lvov

Articol de - Publicat marti, 17 februarie 2015 00:00 / Actualizat luni, 16 februarie 2015 21:57

Şahtior nu mai e la Doneţk, joacă la 1.236 km de Donbas, dar antrenorul e la fel de iubit. Parcă eram acum patru decenii în Ştefan cel Mare

În Vama Siret, noaptea se mai luptă cu ziua. Sau invers. Vameşul ucrainean vorbeşte o română OK. "Prima oară în Ucraina cu acest automobil". "Da". "Unde merjeţi?". "La Lvov, football match...". "Na Lucescu? Bine... Balşoi antrenor. German puternic. Drum bun".

Kilometri de cratere
Urarea a fost sinceră, dar drumul a fost groaznic. Pe sute de kilometri cratere şi cu adîncimi de jumătate de metru rînjesc de parcă războiul care a pulverizat estul Ucrainei s-ar fi transmis în vest, acolo unde ne aşteaptă Lvovul. Maşina slalomează printre gropi de parcă ar fi o şalupă pe apă. E un cîştig dacă din cînd în cînd mai ocoleşti cîte un hău, şi nu le iei pe toate la rînd. GPS-ul se pierde şi, cînd nu mai are încotro, începe să fluiere ca o mierlă.

Două laptopuri cu analize
Am ajuns. La Nobilis, stabilimentul lui Şahtior de cînd a plecat în pribegie la Lvov, un hotel de 5 stele cu camere de la 200 de euro în sus, e linişte. Într-un colţ al barului de zi, Massimo Ugolini are două laptopuri deschise cu schiţe, analize şi date despre Bayern Munchen. E unul dintre secunzii lui Mircea Lucescu.
Acum 35 de ani şi poate mai bine, la Hunedoara, Lucescu desfăcea jocul adversarilor ajutat de un puşti, Olivian Goţiu, care stătea în înaltul tribunei cu creionul şi cîteva coli de hîrtie... Pe unul dintre pereţii de la Nobilis, puzderie de tablouri cu personalităţi care s-au odihnit în aşternuturile moi. Victor Iuşcenko, fostul preşedinte al Ucrainei, Joachim Low, Cristiano Ronaldo, Petro Poroşenko, actualul preşedinte. Deasupra lui Ronaldo, zîmbeşte Mircea Lucescu.

"Hello, Romania"
Printre oamenii de la Şahtior se simte încordarea. Pînă şi Victor Hexan, masorul campioanei Ucrainei şi al "naţionalei" noastre, un tip optimist şi vesel, e mai tăcut ca de obicei. Peste vreo 30 de ore va sta pe bancă şi-şi va strînge maxilarele urmărindu-i pe Ribery sau pe Robben. Darijo Srna e zîmbitor. Căpitanul lui Şahtior şi al Croaţiei a văzut multe la viaţa lui. "Hello, Romania!", salută şi bate cuba.

Mircea Lucescu apare gînditor şi grăbit către conferinţa de presă de la "Arena Lvov", gazda bătăliei din această seară. "Ce vrei să-ţi mai spun, m-a sunat Jumătate şi am discutat... Ai adus ziarele de acasă?". Dacă am avea cît mai mulţi oameni cu dorinţa lui de a citi "ziarele de acasă"... Lucescu dă să iasă din hotel, dar în faţa uşilor retro de la Nobilis îl aşteaptă zeci de copii şi adolescenţi, care pentru fotografii, care pentru autografe. "Mircea, Mircea, Mircea!", îl strigă puştii, de parcă am fi acum 4 decenii în Ştefan cel Mare sau ceva mai tîrziu sub furnalele Hunedoarei...

Dirijorul conferinţei
Învelişul argintiu al arenei luceşte în soarele care dă să adoarmă. Luce vine la conferinţă însoţit de Darijo Srna, de secundul Spiridon şi de Anna Fesenko, purtătoarea de cuvînt. Trimişii Digi şi Dolce sar cu întrebările, Lucescu răspunde la prima întrebare, apoi se transformă în dirijorul conferinţei. Numai asta nu făcuse la viaţa lui! "Staţi un pic, vorbesc cu voi şi mai tîrziu, să-i lăsăm şi pe ceilalţi". Plouă cu întrebări ale gazetarilor ucraineni, iar Lucescu intervine din nou, spre mirarea ochilor albaştri ai Annei Fesenko: "Stai puţin, nu avem în sală şi ziarişti germani? Sînt oaspeţi, să-i lăsăm şi pe ei".

"Unul dintre cei mai valoroşi antrenori"
Apoi îl complimentează pe Guardiola, care declarase pentru reţeaua social-media a lui Bayern că "Lucescu e unul dintre cei mai valoroşi antrenori". Românul îl descrie perfect pe cel care a fost "tătucul" Barcelonei. "Este un antrenor extrem de inteligent, pasionat... A reuşit să transforme o echipă de tip anglo-saxon în una de tip latin".

Apoi zîmbeşte, poate pentru prima dată de la începutul conferinţei: "Dacă vor trece de noi, vor cîştiga Liga Campionilor". Acum 2 ani, declarase cam acelaşi lucru despre Borussia Dortmund. Şi Dortmund a jucat finala, cîştigată însă de Bayern!

În drum spre teren mai aruncă ochii pe nişte foi cu schiţele de joc ale campioanei Germaniei. Acum trei decenii şi mai bine judeca schiţele lui Goţiu şi nu bănuia că pragul celor 70 de ani, pe care-i va împlini la vară, îl va găsi departe de Hunedoara şi Bucureşti, într-o ţară măcinată de război, încercînd să ţină piept în primăvara Ligii Campionilor uzinei de fotbal cu numele Bayern Munchen.

"Brazilienii mei, 13 în total, nu vor uita că Bayern are în componenţă 6 campioni mondiali care au distrus astă-vară Brazilia, 7-1 în semifinale, şi vor lupta pentru ei şi pentru fanii noştri atît de greu încercaţi la Doneţk"
Mircea Lucescu, antrenor Şahtior

"Vom fi eroi dacă o învingem şi o eliminăm pe Bayern, cea mai bună echipă din lume. În fotbal, orice e posibil. Jucăm pentru Doneţk, pentru club, pentru Ucraina"
Mircea Lucescu, antrenor Şahtior

EXCLUSIV: Anunțul momentului pentru Gigi Becali » Fotbalistul se întoarce la FCSB: „Direct atacant îl bag!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (3)
mar1us87
mar1us87  •  17 Februarie 2015, 20:31

 FRANCIZA ALTERNATIVA   VALORIFICA-TI timpul LIBER si castiga BANI de acasa.Ai nevoie doar de CALCULATOR si timp liber.NU necesita experienta,INSTRUIREA se va face prin 12 cursuri GRATUITE prin email,la sfarsitul acestor cursuri puteti CONTINUA sau va puteti RETRAGE. !Tot mai multi oameni s-au convins de SERIOZITATEA oferita.Contact (“INFO) la adresa de  email [email protected]  

schoenbirk
schoenbirk  •  17 Februarie 2015, 17:48

://www.spiegel.de/sport/fussball/schachtjor-donezk-trainer-mircea-lucescu-trifft-auf-bayern-muenchen-a-1018780.html Un articol magulitordespre Lucescu,aparut astazi in "Der Spiegel".

bvd_magheru
bvd_magheru  •  17 Februarie 2015, 09:58

Cred ca Sahtiorul e un pic peste Hamburg .

Vezi toate comentariile (3)
Comentează