INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  FINLANDA

Poveștile dramatice ale legendei » Trimis forțat în armată. Alergie la iarbă. Van Gaal nu l-a vrut și haosul Barcelona

Jari Litmanen (în centru), în duel cu Marc Overmars și susținut de Ron de Boer într-un meci Barcelona - Arsenal, în Liga Campionilor, în toamna lui 1999 Foto: Imago
Jari Litmanen (în centru), în duel cu Marc Overmars și susținut de Ron de Boer într-un meci Barcelona - Arsenal, în Liga Campionilor, în toamna lui 1999 Foto: Imago

Articol de - Publicat marti, 19 martie 2024 18:20 / Actualizat marti, 19 martie 2024 18:42

Jari Litmanen, 53 de ani astăzi, unul dintre marii fotbaliști ai Finlandei, a jucat la Ajax, Barcelona și Liverpool, dar a trecut prin clipe dificile într-o carieră de aproape un sfert de secol.

Jari Litmanen e unul dintre cei mai mari fotbaliști pe care i-a avut vreodată Finlanda. A avut o carieră de aproape un sfert de secol, între 1987 și 2011, a evoluat 21 de ani la națională, fiind cel mai selecționat (137) și al doilea cel mai prolific (32) jucător.

Jari Litmanen, coleg cu Chivu, Lobonț și Mitea la Ajax

A atins vârful la Ajax în prima perioadă (1992-1999), semnând apoi succesiv cu Barcelona și Liverpool, înainte de a se întoarce la Amsterdam pentru încă două sezoane. Pe „ArenA" a fost coleg cu Cristi Chivu și Bogdan Lobonț în 2002-2003, cu Lobonț și Nicolae Mitea în 2003-2004.

Un căpitan important al lui Tottenham îl critică pe Drăgușin, dar crede în el: „Va fi un jucător foarte bun la Spurs
STRANIERI
Un căpitan important al lui Tottenham îl critică pe Drăgușin, dar crede în el: „Va fi un jucător foarte bun la Spurs"

Supermijlocașul a cucerit 18 trofee în total, cele mai multe la Ajax, 14, inclusiv Liga Campionilor, Supercupa Europei și Cupa Intercontinentală în 1995.

Jari Litmanen, obligat să meargă în armată: „În pădure, la -25 de grade"

Astăzi, la 53 de ani, cel alintat de fanii nordici „Regele" (decar la Ajax, Barcelona și Liverpool) povestește într-un interviu pentru The Guardian mai multe momente dramatice ale vieții sale în fotbal.

Născut în Lahti, Jari a început să joace în Finlanda, la Reipas, HJK și MyPa. În 1990, la 19 ani, s-a oprit o vreme. „Am plecat în armată. În țara mea, serviciul militar e obligatoriu. Am petrecut 11 luni în armată, am învățat să supraviețuiesc în pădure, la -25 de grade. Finlanda a fost invadată în trecut, ne apărăm țara cu armele", a declarat Litmanen.

Jari Litmanen: „Van Gaal a zis că nu mă vrea pentru că nu înțeleg sistemul. A doua zi am marcat patru goluri"

Și-a amintit cum au fost primele zile la Amsterdam, în 1992. Nu i-a plăcut inițial lui Louis van Gaal. „Nu mi-a ieșit nimic la primul meci de probă. Jucam pe aripa dreaptă și primisem o lovitură în coasă. La sfârșit, Van Gaal le-a spus celor din stafful tehnic: «Nu-l vreau, nu înțelege sistemul lui Ajax». Dar șeful scouterilor i-a cerut să mă mai lase o partidă și să mă folosească pe postul meu, în spatele vârfului. Van Gaal a acceptat numai pentru că Dennis Bergkamp era accidentat".

Poveștile dramatice ale legendei » Trimis forțat în armată. Alergie la iarbă. Van Gaal nu l-a vrut și haosul Barcelona
Jari Litmanen (primul din stânga, în rândul de jos), la Ajax în sezonul 2002-2003, înaintea unui meci cu Milan în Liga Campionilor. În spatele lui, Cristi Chivu, căpitanul „lăncierilor” Foto: Imago

Ce s-a întâmplat în a doua partidă? „Am înscris patru goluri și am dat două pase decisive. A doua zi am semnat cu Ajax". A devenit unul dintre cei mai buni într-o echipă cu mulți tineri, campioana Europei în 1995.

Jari Litmanen, reacție alergică înaintea finalei Ligii: „Nu puteam să dorm. Aveam ochii roșii"

Acea finală, 1-0 cu Milan, arbitrată de Ion Crăciunescu pe 24 mai 1995, nu a fost cea mai bună amintire, deși „lăncierii" au cucerit trofeul.

Finlandezul a dezvăluit că „m-am simțit rău toată săptămâna, nu puteam să dorm și aveam ochii roșii". Motivul: „O reacție alergică la iarbă. În toată viața, am suferit trei reacții puternice, una dintre ele a fost atunci, înaintea acelei finale de Champions League".

Poveștile dramatice ale legendei » Trimis forțat în armată. Alergie la iarbă. Van Gaal nu l-a vrut și haosul Barcelona
Jari Litmanen (primul din stânga) nu s-a simțit bine la finala Champions League din 1995, Ajax - Milan 1-0. Arbitru a fost Ion Crăciunescu Foto: Imago

Nici nu era sigur că poate intra pe teren la Viena? „Am fost foarte obosit. Trebuie să fii la maximum când te marchează Desailly. M-am simțit total pierdut în finală. Schimbarea a fost logică". Van Gaal l-a înlocuit cu Patrick Kluivert și tocmai el a înscris golul victoriei, în minutul 85.

Jari Litmanen: „Haos la Barcelona". La Liverpool și-a rupt mâna în opt locuri: „Am leșinat"

Experiențele la Barcelona și Liverpool nu au fost cele mai plăcute. Un an și jumătate în Catalunya, un an și jumătate în Merseyside. Niciun trofeu pe Camp Nou, unul singur pe Anfield Road, Supercupa Europei.

„La Barcelona a fost haos. Președintele Josep Lluis Nunez a părăsit clubul după 23 de ani. Van Gaal a cucerit două titluri de campion în trei ani, dar și el a plecat. O vreme nici nu am avut antrenor. Figo s-a dus la Real Madrid", a povestit Litmanen.

În perioada Liverpool, o accidentare stupefiantă. În martie 2001, și-a rupt încheietura mâinii într-o partidă cu Anglia jucată chiar pe Anfield, în preliminariile Mondialului: „Am avut opt fracturi. După meci, am leșinat de durere în vestiar. M-au dus la spital, însă nu-mi amintesc nimic".

Citește și alte știri de fotbal internațional:

Fiorentina plânge » Directorul executiv a murit astăzi. Mâine ar fi împlinit 58 de ani
ITALIA
Fiorentina plânge » Directorul executiv a murit astăzi. Mâine ar fi împlinit 58 de ani
Juan Jesus rupe tăcerea și acuză: „Acerbi este un mincinos. Mi-a spus să plec și că sunt doar un negru!”
ITALIA
Juan Jesus rupe tăcerea și acuză: „Acerbi este un mincinos. Mi-a spus să plec și că sunt doar un negru!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
futhienzbang
futhienzbang  •  20 Martie 2024, 08:26

„marele” van gaal nu l-a vrut nici pe riquelme,de-aia argentinienii ii arată urechile cand îl văd! apoi,pentru ziarici este Johan Cruyff ArenA ,nu doar ArenA,ok?

Vezi toate comentariile (1)
Comentează