INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  CITY - CHELSEA 0-1

VIDEO+FOTO Manchester City - Chelsea 0-1 » REGINĂ după 9 ani! Guardiola a eșuat, magia lui Tuchel duce Liga la Londra

Chelsea a învins-o în finala Champions League, ediția 2020-2021, pe Manchester City, scor 1-0 +30   FOTO
Chelsea a învins-o în finala Champions League, ediția 2020-2021, pe Manchester City, scor 1-0

Articol de - Publicat duminica, 30 mai 2021 00:01 / Actualizat duminica, 30 mai 2021 00:38

Chelsea a învins-o în finala Champions League, ediția 2020-2021, pe Manchester City, scor 1-0. Pentru londonezi este al doilea triumf în cea mai importantă competiție intercluburi din Europa, după succesul din 2012. „Cetățenii” au ratat ocazia de a-și trece în palmares prima Ligă a Campionilor.

  • Supercupa Europei va fi pe 11 august, Chelsea - Villarreal, la Belfast (Irlanda de Nord).

Parcursul acestui sezon de Liga Campionilor

Manchester City - Chelsea 0-1 » Cronică: Regină după 9 ani!

Numit la sfârșitul lui ianuarie la Chelsea, managerul german a transformat echipa albastră, i-a dat siguranță, forță, eficiență. Tuchel i-a oferit lui Chelsea a doua sa Ligă a Campionilor. În timp ce Pep Guardiola a greșit. Prea multe inovații nu ajută întotdeauna. Și a pierdut la prima finală a lui Man. City

După doi ani, încă o finală sută la sută engleză. Liverpool - Tottenham 2-0, în 2019, alte echipe acum, Man. City și Chelsea. Premieră în ultimul act, City. Punctul culminant al proiectului Guardiola, după cinci ani la Manchester. 

De partea cealaltă, transformarea aproape magică a lui Chelsea cu Thomas Tuchel. În doar cinci luni, de când a venit germanul după demiterea de la PSG, albaștrii joacă altceva. Apărare solidă, tranziții rapide, atac sau contraatac fulgerător.

+26 FOTO
  • Sursă foto: Getty

City, cinci oameni ofensivi. Fără succes

Guardiola, campion în Premier, are 4-2 la victorii în confruntările cu Tuchel, dar ultimele două meciuri au fost câștigate de TT, 0-1 în semifinala FA Cup și 1-2 în campionat. Pep continuă să inoveze tactic. Un 4-3-3, cu vârf fals De Bruyne și cinci oameni ofensivi de la mijloc în sus, alături de care apar mereu, om, oameni în plus, fundașii laterali Walker și Zincenko. 

În atac, e o mișcare continuă, însă surpriza așteptată de Guardiola nu e atât de mare. Sunt mulți "cetățeni" în avanposturi, își asumă riscuri, totuși, nu sunt spații, în timp ce londonezii le găsesc parcă mai ușor. Apărarea lui Pep e rarefiată când "the blues" declanșează contrele.

Chelsea, joc milimetric. Mai sigur, cu mai multe ocazii și un gol!

16.500 de spectatori pe "Dragao" din Porto, 12.000 de fani britanici, savurează jocul electrizant, fiecare fază putând fi decisivă. Ritmul, intensitatea sunt maxime pe teren, implicarea e totală. Chelsea are mai multe șanse de gol. Dacă și Werner ar fi mai atent, mai concentrat, mai sigur în careu... Timo luftează incredibil la opt metri de poartă, apoi tot el are o ocazie excelentă, la pasa lui Mount. Șutează slab. Încă o dată Werner, pe lângă, și Kanté, cap peste.

City se trezește, combinațiile se leagă în sfârșit, pătrundere De Bruyne, pasă printre, spre Foden, blocat exact în momentul în care trage spre colțul lung. Tacklingul lui Rüdiger e salvator.

Și, în loc de 1-0, e 0-1. Mount vede un culoar ideal, taie terenul cu o pasă milimetrică și Havertz e singur, față în față cu Ederson. Dribling și nu poate rata cu poarta goală. Gol, Chelsea (42). 0-1 la pauză. 

Accidentarea lui Thiago Silva nu pare să o afecteze. Chelsea, mai bună. Cu N'Golo Kanté peste tot, și în apărare, și în atac. El e cheia jocului lui Tuchel.

"Cetățenii" își pierd căpitanul. De Bruyne, în lacrimi

La reluare, Pep nu modifică nimic. Finala e neschimbată, iar asta e doar în avantajul lui Chelsea. După un sfert de oră, Rüdiger rămâne în fața lui De Bruyne și îl obstrucționează violent. Un fault urât, murdar chiar. Stoperul albastru se ridică, căpitanul bleu e KO. De Bruyne trebuie înlocuit și belgianul iese în lacrimi. Și cu ochiul tumefiat. Intră Gabriel Jesus.

Imediat, "cetățenii" cer penalty, dar Mateu Lahoz susține că mingea i-a sărit din abdomen în braț lui James și nu dă 11 metri, fapt confirmat și de VAR.

City forțează, degeaba deocamdată. Nu trage la poartă, nu cât ar trebui. Un singur șut pe poartă, zero goluri. Chelsea are două mingi cadrate, un gol.

Albaștrii aglomerează propriul careu și lasă nicio fisură. Și, la prima ocazie, sprintează spre poarta adversă. Pulisic, singur cu Ederson, șut pe lângă brazilian. Și pe lângă bară. Tuchel s-a prăbușit pe gazon, disperat. Ar fi fost 0-2.

Nici Agüero, la ultimul meci

Pe margine, Guardiola mai mută o dată, căutând soluția salvatoare. Intră Agüero, supergolgeterul argentinian de 33 de ani, la ultimul meci în tricoul bleu. Poate reușește Kun. Asediul lui Manchester e total. Dar nu se mai întâmplă. Nicio ocazie mare. Niciun șut. Niciun gol. Iar Chelsea câștigă a doua sa Ligă a Campionilor, la nouă ani de la triumful din 2012. 

Cine s-ar fi așteptat ca echipa cu manager nou la jumătatea sezonului să fie campioana Europei? Puțini, foarte puțini. Însă aceasta e realitatea. Chelsea e "regina" continentului.

Manchester City - Chelsea 0-1 » REGINĂ după 9 ani! Guardiola a eșuat, magia lui Tuchel duce Liga la Londra

Conform SofaScore, Havertz a fost omul meciului

1 golîn 20 de meciuri are Kai Havertz în Liga Campionilor

21 de jucători germaniau înscris în finale UCL. Precedentul marcator: Gundogan (2013, la Dortmund)

156de zile au trecut de când Tuchel era dat afară de PSG, în ajunul Crăciunului

Manchester City - Chelsea 0-1

Manchester City - Chelsea: echipele de start

MANCHESTER CITY: Ederson - Walker, Dias, Stones, Zinchenko - B. Silva, Gundogan, Foden - Mahrez, Bruyne, Sterling
Rezerve: Steffen, Carson - Ake, Jesus, Aguero, Laporte, Rodri, Ferran Torres, B. Mendy, Fernandinho, J. Cancelo, E. Garcia
Antrenor: Pep Guardiola

CHELSEA: Mendy - Azpilicueta, Silva, Rudiger - James, Jorginho, Kante, Chilwell - Mount, Havertz -  Werner
Rezerve: Kepa, Caballero - Alonso, Christensen, Pulisic, Zouma, Kovacic, Giroud, Hudson-Odoi, Ziyech, Gilmour, Emerson
Antrenor: Thomas Tuchel

Stadion: Dragao (Porto)
Arbitru: Mateu Lahoz

Citește mai multe știri din fotbalul internațional:

Nicolae Stanciu, două premii importante în Cehia, după sezonul excelent cu Slavia

Scandal la Barcelona: „Laporta, joc murdar cu Ronald Koeman”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (141)
ripensistu
ripensistu  •  30 Mai 2021, 15:51

Cea mai urata finala de UCL din istorie cu doua echipe de 2 lei. In primul rand astea nici macar nu ar fi jucat in prima liga daca nu veneau infractorii din orient la city si infractorul oligarh la chelsea. In al doilea rand daca ii zice liga campionilor, sa joace doar campionii din fiecare tara din sezonul precedent, iar in Anglia a fost campioana Liverpool, astia doi nu au ce cauta. Sa se imparta banii egal intre campionate, nu sa verse aproape tot in 2-3 campionate din vest...

madalin_eivissa
madalin_eivissa  •  30 Mai 2021, 07:02

ȘI UITE CUM ROBERTO DI MATTEO ȘI THOMAS TUCHEL ADUC GLORIA CONTINENTALA PENTRU LONDONEZI! ATUNCI ÎN 2012 CU TERRY, LAMPARD, DROGBA, PETR CECH &co.ACUM NEAMȚUL CU HAVERTZ, WERNER, RUDIGER, AZPILICUETA &co. CHELSEA SE AȘEAZĂ LÂNGĂ BENFICA, NOTTINGHAM FOREST SI FC PORTO!!

hashtag_truth
hashtag_truth  •  30 Mai 2021, 03:22

Putin e fericit....a castigat ***...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (141)
Comentează