INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  LIGA CAMPIONILOR / EMOTIE

Mea culpa in grup

Articol de GSP - Publicat vineri, 26 octombrie 2007 00:00

La finalul meciului cu Arsenal (0-7), jucatorii Slaviei Praga si-au cerut scuze in genunchi suporterilor cehi pentru umilinta suferita la Londra. Lectie de stil oferita marti seara pe "Emirates Stadium" din Londra. N-a fost vorba despre demonstratia de fotbal ofensiv predata de Arsenal, ci despre exemplul dat de Slavia Praga. La 0-7 cu Arsenal, jucatorii vicecampioanei Cehiei n-au fugit la vestiare, nici n-au intrat in pamint de rusinea patita. Au gasit un mod emotionant si original sa-si ceara scuze in fata fanilor veniti in capitala Angliei. Au mers toti la sectorul rezervat oaspetilor si au facut un gest impresionant.

De obicei, asa cum au facut si dupa victoria cu Steaua de la Praga (2-1), ei se duc la galerie si se asaza in fund, aplaudind in grup. Un gest ironic la adresa adversarilor, carora le arata ca i-ar fi invins si stind jos. De data asta au schimbat pe loc ritualul obisnuit, trecind in postura victimelor. Pudil, Vlcek, Suchy, Svec, Hubacek si ceilalti titulari sau rezerve s-au pus in genunchi, au plecat capetele si au implorat iertare. Apoi au revenit pe vine ori s-au asezat in fund si au ramas zeci de secunde impietriti.

Daca elevii lui Arsene Wenger n-au avut deloc indurare in teren, tribuna a raspuns milos. Cehii i-au impresionat chiar si pe suporterii "tunarilor" ramasi pina dupa sfirsitul meciului, care i-au aplaudat impreuna cu cei 2.500 de fani praghezi purtind fulare alb-rosii la git, in majoritate tintuiti pe scaune. Un moment miscator al Ligii care va ramine in istoria competitiei, alaturi de diferenta record de scor consemnata doar intr-un alt joc, Juventus - Olympiakos 7-0, in 2003.

 


"Condamnati"
Dupa dezastrul suferit in Anglia, fotbalistii Slaviei s-au scuzat si prin declaratii. Capitanul Stanislav Vlcek a recunoscut ca "a fost ca o condamnare la moarte. Ne-am simtit umiliti si de aceea am mers la suporteri ca sa ne scuzam. Sper sa ne inteleaga si sa ne ierte ca sa reusim sa ne revenim cit mai repede dupa acest teribil soc". Portarul Martin Vaniak l-a sustinut: "Orice esec doare, dar ceea ce ni s-a intimplat la Londra doare foarte tare, pentru ca ne-a vazut toata lumea. Fanii nostri au fost fantastici pina in ultimele secunde, le multumim si sper sa ne ierte".

Dida s-a inchinat
Nu mai departe de duminica trecuta, si-a pus cenusa in cap si Dida. "Pantomimul", care a fost suspendat de UEFA cu doua etape si iertat apoi de una, si-a cerut scuze inaintea partidei cu Empoli. Portarul brazilian al Milanului a mers in timpul incalzirii in fata ultrasilor de la Curva Sud si cu manusile unite, si-a recunoscut vina de a fi simulat o accidentare grava in meciul cu Celtic, din grupele Ligii, si s-a inchinat cu gesturi largi de mai multe ori. A repetat plecaciunea in fata fiecarei tribune de pe "San Siro", exact asa cum fac boxerii in ring la finalul disputelor.

Totti a cerut iertare
sapte goluri in 90 de minute a mai incasat in editia trecuta a Ligii Campionilor AS Roma. S-a intimplat in returul "sferturilor", pe "Old Trafford", unde echipa lui Chivu a pierdut cu 7-1 in fata lui Manchester United. Jucatorii "giallorossi" n-au uitat sa-si ceara scuze tifosilor, insa au ales s-o faca la revenirea acasa. A doua zi, capitanul Francesco Totti a convocat o conferinta de presa speciala in care, in numele echipei si alaturi de antrenorul Luciano Spalletti, si-a facut mea culpa.

Scuze de 6 goluri
Un alt portar, dar in Spania, a incercat sa-si spele imaginea sifonata. Dupa un umilitor 0-6 cu FC Barcelona din sezonul trecut, chiar la Madrid, Pichu Cuellar a tinut sa se scuze public fata de suporterii lui Atletico. "Fanii au tot dreptul sa ne fluiere si sa fie furiosi. E rusinos sa fii portar si sa incasezi sase goluri intr-un meci. Am fost cu totii impotenti si ii rog sa uite cit mai repede meciul asta", a spus cel ce l-a inlocuit pe titularul Leo Franco. In aceeasi stagiune, si antrenorul Fabio Capello a iesit in presa sa-si ceara iertare pentru tratamentul rau aplicat lui Beckham, pe care l-a exclus din lot dupa ce englezul anuntase ca a semnat cu L.A. Galaxy.

Banel a primit Trofeul Fair-play

Fotbalul romanesc a avut parte de doua momente unice de fair-play, ambele in prim-plan cu Banel Nicolita. Primul, in august 2005, la Poli Timisoara - Steaua 0-0, cind fanii banateni i-au strigat "tigane, tigane". Observatorul a consemnat in raport incidentul, toata presa a relatat la fel, dar in fata Comisiei de Disciplina stelistul a negat: "Nu m-au facut tigan, eu n-am auzit asa ceva". si Poli a scapat de amenda. In martie 2006, la Rapid - Steaua 1-1, in "sferturile" Cupei UEFA, un fan giulestean a aruncat in teren o sticla, in apropierea lui Nicolita. Banel a luat-o, ca si cum el ar fi cerut de pe banca o gura de apa, si a dat-o in afara gazonului pentru ca arbitrul sa nu vada. Rapid n-a fost suspendata si Banel a luat trofeul Fair-Play din partea LPF.

S-au dat la o parte
Episod emotionant si in Cupa Ligii engleze. Dupa ce partida din turul II dintre Nottingham si Leicester City fusese intrerupta la 1-0, din cauza infarctului suferit pe teren de Clive Clarke, de la City, meciul s-a rejucat de la 0-0. In semn de fair-play, chiar dupa start cei de la Leicester s-au oprit, permitindu-i portarului lui Nottingham sa plece cu mingea la picior pina in plasa, iar inainte sa inscrie a fost imbatisat de portarul advers! Astfel ca meciul a reinceput tot de la 1-0.

O tura de intelegere
Gabriela Szabo si Violeta Beclea-Szekely s-au certat ireconciliabil. Totul a inceput in februarie 1999, cind Szabo a facut-o "urita" pe Beclea. Aceasta din urma a reactionat spunind despre colega sa ca e "girbovita". S-au judecat ani de zile. Szabo si Beclea au avut un singur moment in care au uitat de jigniri. Finala de la 1.500 metri din cadrul CM de la Edmonton, din 2001. Gabriela a cucerit aurul, iar Violeta argintul. Imediat dupa finis, proaspata campioana mondiala a felicitat-o pe rivala ei si au pornit in turul de onoare tinindu-se de mina si fluturind apoi impreuna steagul .

Plutonul de domni
In 2003, victoria lui Lance Armstrong in etapa a 15-a a Turului Frantei a avut in spate un gest unanim al plutonului. Pe ultima catarare, americanul a cazut dupa ce s-a ciocnit cu un spectator. In loc sa profite de acesta intimplare, ceilalti ciclisti s-au oprit si l-au asteptat pe Lance sa se urce din nou pe bicicleta. Acel an a insemnat cel de-al cincilea succes al americanului in Turul Frantei.

Pumn impotriva rasismului
La Olimpiada din 1968 nu a participat nici un sportiv sud-african de culoare. Asta pina la cursa atletica masculina de 200 metri. Doi atleti de culoare din SUA s-au luptat pentru victorie. A cistigat Tommle Smith, iar John Carlos, extenuat, a terminat pe locul 3. Cei doi au ramas insa in istorie pentru gestul lor de la ceremonia de premiere, cind au ridicat inspre cer pumnul invelit intr-o manusa neagra. Ambii au purtat pe podium sosete negre, fara ghete, pentru a reprezenta saracia afro-americanilor din SUA. A fost modul lor de a protesta fata de rasism.

Inima olimpica
Atletul britanic Derek Redmond a acuzat dureri de inima la JO din 1988 si s-a retras cu citeva secunde inainte de calificari. Dupa cinci operatii, Redmond a participat la JO '92 de la Barcelona. A ajuns sa alerge in semifinala, dar la mijlocul cursei tendonul de la genunchiul drept i-a cedat. S-a prabusit pe pista, dar dupa citeva secunde s-a ridicat si a incercat sa duca pina la capat cursa de 400 de metri.Vazindu-si fiul cum se chinuie, tatal sau, Jim, a sarit din tribune si l-a purtat pe brate pina la linia de sosire, pe care Derek a trecut-o de unul singur in ovatiile a peste 65.000 de spectatori.

Generos
Eugenio Monti, medaliat de sase ori la JO, a fost primul sportiv caruia i s-a decernat "premiul fair-play". Capitanul echipei de bob a Italiei a primit o asemenea distinctie la Olimpiada de iarna de la Innsbruck, din 1964. Dupa ce a incheiat concursul, Monti a aflat ca echipajul advers, cel mai periculos, nu putea participa din cauza unei defectiuni. Italianul a demontat piesa de pe propriul bob si a trimis-o echipei engleze. Britanicii au cistigat intrecerea.

Zenga a facut la fel

Walter Zenga, antrenorul lui Dinamo, spune ca e normal sa le ceri scuze fanilor: "Un gest asemanator cehilor am facut si noi, cind eram la Sampdoria, dupa ce am pierdut semifinala cu Arsenal, din Cupa Cupelor. Apoi, inaintea unui meci cu Brescia, toti jucatorii, impreuna cu Sven Goran Erikson, am dat un tur de stadion. Ne-au fluierat fanii, dar la final ne-au aplaudat. E un gest de respect pentru fani, se simt umiliti cind pierd si e normal sa-ti ceri scuze". (Mihai Nejneru)

"Cind eram la Valencia, am pierdut si eu cu 7-0, un meci cu Karlsruhe in Cupa UEFA, dar nu ne-am cerut scuze fanilor. Nu stiu daca sint normale sau nu astfel de gesturi"
Miodrag Belodedici

"In 1967, cind ne-a batut Elvetia, cu 7-1, s-au schimbat antrenori si jucatori. Nu erau suporterii fanatici de azi"

Ion Pircalab, fost international din anii '60


"Este un gest impresionat, dar care nu isi avea rostul. Nu era nevoie de acest gest pentru ca jucatorii nu au gresit cu nimic"
"Ce sa faca ma saracii cehi, daca Arsenal a fost cu doua clase peste ei? Daca greseau cu ceva, daca faceau ceva rau, trebuiau sa faca gestul acesta. Dar in momentul de fata nu avea rost sa faca asa ceva"
"Ce vrei acum sa se duca si Steaua la galerie sa ingenuncheze? Niciodata, ca nu au gresit cu nimic! Au luat 7 goluri, atit au putut, asa e in fotbal"
Gigi Becali, finantator Steaua

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează