INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  ŞAHTIOR - BAYERN 0-0

Mircea Lucescu e mulţumit că bavarezii n-au avut nici o ocazie cu Şahtior: ”Nu ne-au surprins cu nimic”

Guardiola i-a fost jucător lui Mircea Lucescu la Brescia
Guardiola i-a fost jucător lui Mircea Lucescu la Brescia

Articol de - Publicat joi, 19 februarie 2015 00:00 / Actualizat miercuri, 18 februarie 2015 21:57

Il Luce a explicat cum i-a forţat pe nemţi să recurgă la multe faulturi: ”Important e că n-am pierdut. În retur vor juca sub presiunea marcării golului care să-i califice. Cred că vom avea spaţii pentru contraatac".

Meciul Şahtiorului cu Bayern a blocat Lvovul. Străzile erau full, cele cîteva sute de nemţi îmbrăcaţi în alb şi roşu cîntau la fiecare pas al acestui oraş întortocheat, cu străzi înguste, pietruite şi în care, uneori, maşinile merg nu doar pe linia de tramvai, mai urcă şi pe trotuare!

Restaurantele sînt full şi ele. Pe uşile de la intrare au dispărut inscripţiile chirilice. E rîndul celor cu "Willkommen", iar germanii dau buzna, fiindcă o bere la draft o găseşti şi cu jumătate de euro. Războiul a prăbuşit grivna ucraineană.

De la 10 grivne la euro acum doi ani, azi acelaşi euro înghite spre 30 de grivne. Hotelurile sînt şi ele full. La fel ca la Doneţk atunci cînd Şahtior juca acolo marile bătălii din Champions League. "La cîţi suporteri le-am adus eu în hotelurile lor, ar fi trebuit să-mi dea procent", glumea altădată Lucescu.

Treaba a devenit acum valabilă pentru Lvov. Puhoi de maşini şi de oameni pe jos curgeau către "Arena Lvov" marţi seară, un stadion cochet din cale-afară, dar aşezat parcă la capătul lumii.

Încrîncenarea lui Robben, calmul lui Lucescu
Herghelia lui Guardiola a intrat pe iarba perfectă a arenei scoţînd pe nări flăcările recentului 8-0 cu Hamburg. Pe plasmele tribunelor rulau imagini cu fălcile încleştate ale lui Schweinsteiger şi determinarea lui Robben. Simpla parcurgere a numelor din echipa campioană a Germaniei te ia cu fierbinţeală, deşi afară sînt vreo 8 grade cu minus.

Prim-plan cu Lucescu. De sub fesul lui cafeniu se zăreşte o privire albastră şi încrezătoare. A citit şi a analizat pe Bayern pînă în cele mai mici detalii. "Uneori, în fotbal, poate să conteze". În preziua meciului şi în ziua lui, Massimo şi Carlo, asistenţii săi italieni, stăteau la coadă să-i prezinte tot ce scriseseră ziarele europene despre trupa lui Guardiola.

Îmbrăţişare cu Guardiola
Aşa s-a întîmplat că stelele din echipa Bavariei nici n-au pîlpîit măcar. Echipa care marcase 7 goluri Romei pe "Olimpico" a avut 60 la sută posesie, dar cam atît. La conferinţa de presă, Guardiola a mai şi glumit, dar în cea mai mare parte era îngîndurat. Sperase poate să rezolve calificarea încă de la Lvov.

Spaniolul a vorbit primul. Pe finalul speechului său, Mircea Lucescu a apărut în uşa sălii de conferinţe şi a aşteptat cîteva minute. "Eşti în stare să vorbeşti şi o oră, mă laşi să aştept?", a glumit Lucescu în italiană, apoi cei doi s-au strîns în braţe, ca doi mari antrenori care se admiră şi se respectă reciproc.

Seara, de fapt noaptea, la "Nobilis Hotel", antrenorul lui Şahtior era mulţumit, dar deja privea dintre foile analizelor sale returul teribil de peste trei săptămîni.

Masorul Victor Hexan e însoţit de doi prieteni care au venit din Ardeal special pentru meci. "Nea Mircea, vor şi ei să facă o poză...". "Facem poze după ce mîncaţi, cheamă-i aici după ce termină echipa, doar nu îi ţinem pe holuri", răspunde, scurt, Lucescu, ca un diriginte atent la cele mai mici detalii ale fotbalului şi ale vieţii.

- I-aţi studiat mult?
- Cam ce crezi? I-am analizat, i-am urmărit, am scris într-adevăr foarte mult. Era important să nu ne surprindă cu nimic. La stilul şi capacitatea lor de organizare, în jocul lor apar foarte rar greşeli. Practic, n-au avut nici o ocazie. Mai mult, jocul nostru i-a obligat să recurgă la multe faulturi. Au primit 5 cartonaşe galbene şi cel roşu al lui Xabi Alonso. Ei, care cred că primiseră 5 cartonaşe galbene tot sezonul de Champions League!

- Aţi luat măsuri speciale pentru Robben, pentru Ribery?
- Sigur că am luat, dar nu pot eu să vi le spun vouă, mai e şi meciul retur. Dar să ştii că indiferent de un nume sau altul ei îşi fac acelaşi joc, bine, exceptînd execuţiile individuale. Am organizat să vedem meciurile lui Bayern pe ecrane mari, am chemat şi jucătorii, dar nu i-am obligat. Nu au prea venit. I-am întrebat de ce. Ştii ce mi-au răspuns? «Lăsaţi, Mister, că îi analizaţi dvs şi ne spuneţi tot despre ei».

- Au intrat pe teren poate prea siguri pe ei?
- E drept şi că au venit aici după acea victorie cu 8-0, despre care s-a scris foarte mult şi care le dădea lor un entuziasm deosebit. Am declarat însă că noi sîntem Şahtior, nu Hamburg. Din păcate, ziarele de aici au tot insistat pe victoria aceea, se pronostica o înfrîngere a noastră la scor... Ziarele sînt din Kiev, practic noi nu mai avem nici un sprijin de cînd am fost nevoiţi să plecăm de la Doneţk. Nu e simplu. Mă bucur că n-am pierdut, e un rezultat foarte bun din punctul de vedere al imaginii noastre.

Cantonament în Antalya

- Ce aţi discutat cu Guardiola la final?
- Eee, ne-am urat succes, m-a întrebat cum fac faţă situaţiei în care sîntem nevoiţi să jucăm şi a zis că ne vom revedea la Munchen.

- Şi cum va fi acolo?
- Este important că n-am pierdut şi că avem o şansă. Ar fi fost păcat să mergem acolo după un eşec. Mai sînt trei săptămîni, o să înceapă şi la noi campionatul, va fi altceva. Ei vor fi nevoiţi să atace, vor juca sub presiunea marcării golului care să-i califice. Cred că vom avea spaţii pentru contraatac, iar ei nu-şi vor mai permite să facă atîtea faulturi care le-ar putea aduce alte cartonaşe galbene şi eventuale suspendări dacă vor merge mai departe. Mergem într-un cantonament în Antalya, plecăm chiar de mîine, nu-mi permit să pierd nici o zi pînă la retur, dar şi, bineînţeles, pînă la reluarea campionatului.

- Dinamo Kiev are 5 puncte avans.
- Am pierdut noi incredibil cu Zoria Lugansk şi cu Metalurg Doneţk, două echipe care nu visau aşa ceva, dar situaţia de la Doneţk ne-a creat mari probleme. În plus, echipe care puteau învinge pe Dinamo Kiev sînt nevoite să joace şi ele tot pe la Kiev, deci acasă la Dinamo.

Test de capacitate

- Cum a fost în Brazilia?
- (Se destinde) Frumos, mi-am amintit de tinereţe. Am vrut să facem acest turneu din mai multe motive. Voiam să verific, de exemplu, la ce nivel au ajuns brazilienii care au venit de foarte tineri la Şahtior, comparativ cu coechipieri de-ai lor care evoluează în Brazilia. De asemenea, să-i readucem pe ai noştri în prim-planul fotbalului brazilian. Am jucat cu stadioane aproape pline, 25.000 sau 30.000 de spectatori. Am vrut să verific şi capacitatea de rezistenţă a echipei în condiţii mai dificile, cu zboruri lungi de avion, cu căldură, cu meciuri la 2-3 zile. A fost extraordinar cum i-a primit publicul din Porto Alegre pe Taison şi Luiz Adriano, care jucaseră acolo, sau ce i s-a organizat lui Bernard la Mineirao. Poate la anul vom merge în SUA, astfel de turnee înseamnă foarte mult pentru imaginea lui Şahtior, mai ales în aceste momente dificile pe care ne vedem obligaţi să le traversăm.

- Aţi spus de un turneu anul viitor în SUA. Veţi mai antrena Şahtiorul şi atunci?
- Hai, mă, eu mă gîndesc la returul cu Bayern, la cantonamentul din Antalya şi tu te gîndeşti unde voi fi eu la anul! Vom vedea atunci, la revedere!

356 pase, dintre care 295 reuşite, au bifat jucătorii lui Lucescu. Bayern a avut 633 (577 reuşite)

"N-am reuşit să facem partida pe care ne-am dorit-o, mai ales după eliminarea lui Xabi Alonso. Normal, a fost primul nostru meci în 2015" (Mircea Lucescu, antrenor Şahtior)

"Bayern are mulţi jucători experimentaţi, noi sîntem o echipă tînără. Este extraordinar că am ţinut piept unui adversar de-o asemenea calitate" (Mircea Lucescu, antrenor Şahtior)

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (6)
adrian_d_mihai
adrian_d_mihai  •  19 Februarie 2015, 13:56
Postat de chiramihai pe 19 Februarie 2015, 11:01

Frustratule !!!! Sa mai traiesti tu inca 100 de vieti de acum incolo si nu vei realiza nici macar 0.1 % din ce a realizat acest imens antrenor roman !!!! Te simti bine sa improsti cu noroi ???? Ai construit ceva in viata ta mizerabila ??? Sunt convins ca nu !!! Si asta doare cumplit :(

Nu te agita... Atat il duce mintea, ce sa-i faci. Daca traieste pe pamantul care i-a dat pe Eminescu , Creanga sau Sadoveanu, nu e obligatoriu sa se ridice la acelasi nivel. Dimpotriva, ne face sa regretam ca s-a nascut. Vezi, d'aia sunt bune prezervativele. Daca parintii lui le foloseau...

madskills
madskills  •  19 Februarie 2015, 11:32

nu i-au surprins cu nimic, dar nici ei pe bavarezi. In retur altele o sa fie datele problemei

chiramihai
chiramihai  •  19 Februarie 2015, 11:01
Postat de pol1iasi pe 19 Februarie 2015, 10:33

"Eşti în stare să vorbeşti şi o oră, mă laşi să aştept?", a glumit Lucescu în italiană, apoi cei doi s-au strîns în braţe, ca doi mari antrenori care se admiră şi se respectă reciproc.- :)))0=))))))))))))))))))))care ma DOI MARI antrenori? :))))))))))))))))))))))))))) e doar unul singur maaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..si ala e PEP care are 3 sau 4 UCL :)))in timp ce il Muce nu are nici macar semifinala de UCL =))))))))))))))))) PENIBILILOOOOOORRRRRRR=))))))))))))

Frustratule !!!! Sa mai traiesti tu inca 100 de vieti de acum incolo si nu vei realiza nici macar 0.1 % din ce a realizat acest imens antrenor roman !!!! Te simti bine sa improsti cu noroi ???? Ai construit ceva in viata ta mizerabila ??? Sunt convins ca nu !!! Si asta doare cumplit :(

Vezi toate comentariile (6)
Comentează