INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  FINAL 4

RB LEIPZIG - PSG. O poveste incredibilă: fostul scouter al lui Tuchel e gata să-și înfrunte mentorul + Recordurile și bonusul uriaș primit de Nagelsmann!

Julian Nagelsmann, antrenor RB Leipzig // foto: Guliver/gettyimages
Julian Nagelsmann, antrenor RB Leipzig // foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat vineri, 14 august 2020 12:07 / Actualizat vineri, 14 august 2020 12:07

Julian Nagelsmann este, la numai 33 de ani și 21 de zile, cel mai tânăr antrenor care se califică în semifinalele Ligii Campionilor. Cu RB Leipzig, o echipă creată în 2009 și pregătită de el din 2019.

El e revelația anului. Julian Nagelsmann. RB Leipzig, un club fondat în urmă cu 11 ani, avansând pe repede înainte din liga regională spre vârful fotbalului german și european, nu putea atinge semifinalele Ligii Campionilor decât cu un asemenea antrenor. Proaspăt, curajos, nestăpânit, care reușește la 33 de ani și 21 de zile să-l învingă pe Diego Simeone (când s-a născut Julian, în 1987, Cholo debuta ca jucător) și să intre în istorie:

  • Cel mai tânăr tehnician care câștigă un meci eliminatoriu în Champions League (chiar și fără golgeterul său, Timo Werner, transferat la Chelsea);
  • Cel mai tânăr tehnician care se califică în penultimul act al competiției, depășind recordul lui Didier Deschamps, care avea 35 de ani și 7 luni în 2004, la AS Monaco.

„Mini Mourinho” Nagelsmann seamănă tot mai mult cu Klopp

Blondul bavarez răstoarnă toate prejudecățile din fotbal. Nu a fost jucător profesionist (a evoluat doar la „rezervele” lui München 1860 și Augsburg), nu are experiență și a preluat această echipă doar de un an. Și totuși, e respectat în vestiar, e ascultat, și jocul e așa cum vrea el, imaginea sa. Agresiv, rapid, vertical, inteligent tactic. La un moment dat, fostul portar german Tim Wiese îl alinta „Mini Mourinho”, dar el seamănă tot mai mult cu Jürgen Klopp.

De la Hoffenheim U19 spre marea performanță

În urmă cu puțin mai mult de patru ani, era încă antrenor la formația de juniori U19 a lui Hoffenheim. Apoi, dintr-o dată, totul s-a accelerat în cariera lui, cu rezultate incredibile, reamintite acum de jurnaliștii nemți:

  • A propulsat-o pe Hoffenheim de pe locul 15 pe 4 în primul său sezon, fiind cel mai tânăr tehnician din Bundesliga;
  • Locul 3 la a doua stagiune și calificarea în Ligă, blocat de Klopp și Liverpool chiar înaintea grupelor, după o dublă manșă spectaculoasă în play-off (3-6 la general);
  • Locul 3 în elita germană și semifinală de Champions în primul an la RB Leipzig.

Nagelsmann: „Tuchel a fost primul care mi-a spus că aș putea fi antrenor”

Și Julian se pregătește de marea provocare. Confruntarea cu Thomas Tuchel, primul său profesor. În 2007-2008, Tuchel era pe banca lui Augsburg II, unde juca Julian, în ultimul an ca fotbalist. „Atunci, Thomas mi-a spus că aș putea deveni antrenor”, afirmă Nagelsmann. „La 20-21 de ani, am fost scouter pentru Tuchel”. Și scouterul de ieri e azi gata să-și înfrunte mentorul.

„Nu mai e vreme de sărbătoare. O bere la hotel și ne concentrăm la PSG”, zâmbește tânărul. „De-abia aștept să-l revăd pe Thomas Tuchel. Când ne-am înfruntat în Bundesliga, eram deja stimulat. Acum e și mai și. E un super antrenor, un tip grozav, dar sper ca la sfârșit eu să înving”. La 33 de ani, Julian Nagelsmann nu se gândește decât să meargă și mai sus. Mereu mai sus.

500 de mii de euroeste bonusul pe care îl va primi Julian Nagelsmann pentru calificarea lui Leipzig în semifinale

5 milioane de eurovor lua toți jucătorii lui RBL pentru această performanță, peste 200.000 de euro pentru fiecare

Leipzig s-a dezvoltat foarte rapid. A ajuns în Bundesliga și s-a calificat de trei ori în Champions League. Suntem încă în Ligă. Progresul e mult mai iute decât cel obișnui

Și acum, vin starurile de la PSG. În fața lor, sunt situații când nu te poți apăra singur. Atalanta a încercat să se apere unu la unu și a greșit. Cu ei, nu va fi ușor deloc

30 la sută din coaching este tactică, iar 70 la sută competență socială. La acest nivel, calitatea fotbaliștilor va asigura jocul dorit cu o strategie tactică fără greșeală, dar numai dacă starea psihologică e bună - Julian Nagelsmann, antrenor RB Leipzig

A refuzat Real Madrid

În primăvara lui 2018, după ce Zinedine Zidane și-a dat demisia de la Real, clubul madrilen l-a contactat și pe Julian Nagelsmann, care nici nu împlinise 31 de ani. „Nu pot spune că nu m-am gândit la ofertă. Cine ar fi închis telefonul când e chemat de Real? FC Univers nu există şi nimic nu este mai mare decât Real Madrid. Dar am refuzat. Voi avea în viitor o altă șansă de a antrena o echipă de acest nivel. În plus, familia mea nu a vrut să se mute acum în străinătate”, explica atunci tânărul neamț. 

Înaintea confruntării cu Atlético, a revenit asupra subiectului: „Cred că Real nu ar fi fost pasul potrivit la acea vreme. Dar am căzut de acord cu Madridul să mai discutăm dacă va mai avea nevoie de un tehnician, iar eu voi fi disponibil”.

MVP Upamecano

La doar 21 de ani, francezul Dayot Upamecano a fost ales cel mai bun jucător al „sfertului” cu Atlético. Un stoper dur, necruțător, care și anticipează foarte bine și nu greșește pase. Fundașul curtat de marile puteri europene a reușit cele mai multe pase ale meciului, 76, 92% fiind corecte. „Va trebui să ne apărăm bine cu PSG, exact cum a făcut-o Upamecano cu Atlético”, cere Nagelsmann

TRASEUL LUI RB LEIPZIG

  • 2009 - anul fondării;
  • 2010 - promovată în liga a 4-a;
  • 2013 - promovată în liga a 3-a;
  • 2014 - promovată în liga a 2-a;
  • 2016 - promovată în Bundesliga;
  • 2017 - calificată în Liga Campionilor;
  • 2020 - calificată în semifinalele Ligii.

Mai multe știri despre RB Leipzig - Atletico:

Scandal la pauză! Nagelsmann sugerează că Diego Simeone s-a purtat urât față de el: ”Eu nu aș fi făcut acel gest”

De data asta nu a fost Ronaldo! Premieră pentru Atletico în mandatul lui Diego Simeone după eșecul din Ligă

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
bazinga
bazinga  •  14 August 2020, 13:35

Matura pe jos PSG cu nemtii ! Va fi macel , 5-0 pentru PSG ! Tripla NEYMAR !Am zis !

Vezi toate comentariile (1)
Comentează