INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  PREMIER LEAGUE

Pep Guardiola, omul responsabil de supremația Premier League? Asemănările dintre lupta cu Klopp și cea cu Mourinho, în urma căreia a început hegemonia Spaniei pe plan european

FOTO: Guliver/GettyImages
FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de GSP - Publicat duminica, 12 mai 2019 13:17

Tottenham - Liverpool (UCL) și Chelsea - Arsenal (UEL) sunt finalele europene din acest sezon. Fotbalul din Anglia a revenit în vârful ierarhiei pe fondul luptei aprigi dintre Pep Guardiola și Jurgen Klopp.

Manchester City și Liverpool au dus lupta pentru titlul din Premier League până în ultima etapă (detalii AICI). Nivelul extraordinar arătat de formațiile lui Klopp și Guardiola a dus la creșterea întregului fotbal din Anglia.

În tentativa de a-i detrona pe „cetățeni” sau de a prinde locurile de Liga Campionilor, Chelsea, Arsenal și Manchester United au făcut investiții serioase. La fel și West Ham, Leicester sau Everton, formații care tânjesc după un loc de Europa League. 

1.256.000.000 £au cheltuit cluburile din Premier League în vara lui 2018 pe transferuri

City a stabilit sezonul trecut un record greu de egalat, ajungând la 100 de puncte. Dacă se impune astăzi în fața lui Brighton, va acumula 98 de puncte. Performanța vine de la Liverpool. „Cormoranii” pot stabili un punctaj-record pentru club în Premier League, 97 de puncte, dacă vor câștiga meciul de pe teren propriu cu Wolves.

Dominația spaniolă a început cu războiul Guardiola - Mourinho

Numărul record de puncte e prima asemănare dintre perioada lui Guardiola de la Barcelona și cea a catalanului la City.

Sezonul 2011/2012 din Spania a fost unul epic. Lupta dintre Guardiola și Mourinho a oferit rezultate neverosimile și un nou record: „galacticii” au atins borna celor 100 de puncte la finalul sezonului. Performanța avea să fie egalată sezonul imediat următor de Barcelona lui Tito Vilanova.

121 de goluri a marcat Real Madrid în sezonul de titlu din 2012. Barcelona a punctat de 114 ori.

Loturile cristalizate ale celor doi coloși au dus la câștigarea a cinci din următoarele șase sezoane de Liga Campionilor. Mai mult, formații precum Sevilla și Atletico Madrid au făcut investiții serioase pentru a putea concura cu granzii.

Rezultatele? Patru din ultimele șase trofee Europa League au mers în Spania, iar Atletico a reușit să ajungă de două ori în finala Ligii Campionilor.

Pep Guardiola, punctul comun

Pep Guardiola are în palmares doar două trofee ale Ligii Campionilor, ambele cu Barcelona, în 2009 și 2012. Tehnicianul spaniol pare a fi însă numitorul comun în ascensiunea La Liga și Premier League. Ritmul intens setat în competițiile interne obligă rivalele să se autodepășească, iar „urmările” sunt vizibile pe plan european.

E Premier League cel mai puternic campionat?

DA
NU

Vezi și: 

Pogba dă vina pe Messi și Ronaldo pentru actualele probleme: „Del Piero, Figo sau Totti erau legendari, dar nici ei nu reușeau asta!”

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
cneius
cneius  •  12 Mai 2019, 15:26

"West Ham, Leicester sau Everton, formații care tânjesc după un loc de Europa League." - asta-i o gluma buna !

Vezi toate comentariile (1)
Comentează