INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  PSG - BASAKSEHIR

Sebastian Colțescu, derapaj rasist în Liga Campionilor » Cine este Demba Ba, cel care a condus revolta: „Occidentul, locul în care Albul se crede superior și rasismul devine banalitate”

Articol de - Publicat miercuri, 09 decembrie 2020 10:14 / Actualizat miercuri, 09 decembrie 2020 19:49

Sebastian Colțescu (43 de ani) a folosit o expresie rasistă la adresa lui Pierre Webó (38 de ani), oficial al oaspeților, și jucătorii lui PSG și Bașakșehir au părăsit terenul. Demba Ba (35 de ani), cel care a condus revolta de pe „Parc des Princes”, a protestat în trecut împotriva rasismului din Serie A, cerând o soluție radicală: „Toți jucătorii de culoare să plece din Italia”.

La 35 de ani, Demba Ba încă joacă, nu renunță la fotbal. Internaționalul senegalez născut în Franța, la Sèvres, în suburbiile Parisului, s-a remarcat în Germania, la Hoffenheim, unde a marcat 40 de goluri în 103 meciuri în patru sezoane. Apoi a jucat în Premier League, la West Ham, Newcastle și, punctul maxim al carierei sale, la Chelsea (2013-2014). De atunci, a călătorit între Turcia și China, evoluând la Beșiktaș, Shanghai Shenhua, Göztepe și, astăzi, la Bașakșehir.

Demba Ba: „Acum știți de ce am decis să nu joc în Italia”

Rezervă marți seară la campioana Turciei, Ba a fost cel care le-a cerut tuturor jucătorilor, și coechipierilor, și adversarilor de la PSG, să iasă de pe teren, refuzând să continue partida, ca protest împotriva reacției lui Sebastian Colțescu. Potrivit L'Équipe, el a condus revolta fotbaliștilor. Cotidianul francez susține că nu este nicio surpriză. Demba a fost mereu o voce puternică în lupta contra rasismului.

  • În septembrie 2019, a denunțat scandalurile de rasism din Serie A, scandările agresive și jignitoare ale ultrașilor. O poziție radicală: "Acum știți de ce am decis să nu joc în Italia, când am avut această posibilitate. Astăzi, mi-ar plăcea ca toți jucătorii de culoare să părăsească acest campionat. Sigur, un asemenea gest nu ar opri ura și prostia, dar, cel puțin, cei de acolo nu ar mai putea viza alte rase". 
  • În primăvara acestui an, când pandemia lovea dur Europa, a comentat stupefiat propunerea a doi doctori francezi, de a se face studii asupra coronavirusului pe pacienți din Africa: "Bine ați venit în Occident, locul unde Albul se crede superior și unde rasismul devine o banalitate".

22 de selecții și 4 reușiteare atacantul în vârstă de 35 de ani la naționala Senegalului

Demba Ba, victima rasismului în China

Cu un an înainte, Demba Ba trecuse și el printr-un episod similar, în China, la Shanghai. A acuzat un adversar de insulte rasiste în timpul unui meci. Vinovatul a fost suspendat șase etape.

203 goluria marcat Demba Ba în întreaga carieră la echipele de club (408 meciuri)

Ce au scris marile ziare ale lumii pe prima pagină după scandalul de la PSG - Bașakșehir

Povestea carierei lui Sebastian Colțescu

De ocupație inginer, absolvent al Facultății de Electromagnetică, Sebastian a jucat fotbal înainte să devină „central”. 

„Am jucat la Electroputere Craiova, cu Dănciulescu și cu Claudiu Răducanu. Eu eram mijlocaș la închidere, însă am simțit că n-aș fi atins un nivel bun. Așa că am devenit arbitru la 19 ani. Ca jucător de fotbal n-aș fi ajuns niciodată la treapta pe care am urcat cu arbitrajul. Însă nu cred că pot să fac 10 la sută pentru arbitraj din cât mi-a dat mie meseria asta! Am văzut aproape toată Europa gratis datorită acestui job”, spunea arbitrul din Bănie în urmă cu mai mulți ani. 

17 aniau trecut de la debutul oficial al lui Sebastian Colțescu în Liga 1. A debutat pe 28 noiembrie 2003, la confruntarea Oțelul Galați - Gloria Bistrița 1-0

VIDEO. Adrian Porumboiu despre Ovidiu Hațegan: "Are reminiscențe!"

Citește și alte știri despre PSG - Bașakșehir: 

VIDEO Demba Ba l-a confruntat pe Sebastian Colțescu, după expresia rasistă: „Ascultă-mă! De ce spui asta?!”

Ce i-a spus Kylian Mbappe „centralului” Ovidiu Hațegan pe teren, în timpul protestului de la Paris

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (5)
eterna.terra.nova
eterna.terra.nova  •  09 Decembrie 2020, 15:29

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

clod1971
clod1971  •  09 Decembrie 2020, 14:17

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

popescu222
popescu222  •  09 Decembrie 2020, 13:19

Si cu toate astea Africa intreaga incearca sa se mute in Europa. Ce ciudat.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează