INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  BARCELONA - BAYERN MUNCHEN 2-8

BARCELONA. Și dacă Leo Messi spune adio? Consecințele celui mai slab sezon al Barcelonei din ultimul deceniu: de la alegeri pentru noul președinte, la amenințarea lui Leo

Leo Messi poate pleca de la Barcelona // FOTO: Guliver/GettyImages
Leo Messi poate pleca de la Barcelona // FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat duminica, 16 august 2020 09:02 / Actualizat duminica, 16 august 2020 10:51

Barcelona e un club imens aflat într-o situația critică, afectat puternic după acest 2-8 cu Bayern. Vor fi schimbări la toate nivelurile, cum a cerut Piqué. Conducere, antrenor, echipă. Dacă nu, căpitanul Leo Messi amenință că pleacă.

Cel mai slab sezon al Barcelonei din ultimul deceniu, fără niciun trofeu, nici măcar în Spania, cum nu s-a mai întâmplat din 2007-2008, nu se putea încheia mai rău de atât. O înfrângere înspăimântătoare, 2-8 cu Bayern, prevestită de alte eșecuri umilitoare suferite în ultimii ani în Champions League, anunță sfârșitul unei ere în Catalunya, într-o perioadă extrem de delicată, tensionată, pentru gruparea blaugrana.

O echipă sufocată, copleșită, cu doar trei jucători rămași din dream team-ul lui Guardiola, Messi (33 de ani), Busquets (32) și Piqué (33), cu un tehnician lipsit de reacție, contestat de vestiar, și conducători implicați în scandaluri și care au investit în transferuri, fără rezultat, aproape un miliard de euro în ultimii patru ani.

Toți trebuie să reflectăm, Barcelona are nevoie de schimbări, nu vorbesc de antrenor, nici de jucători, nu vreau să arăt pe nimeni cu degetul, e nevoie de o modificare structurală la toate nivelurile"
- Gerard Piqué

Conducere: Se cere demisia lui Bartomeu și alegeri anticipate

Alegerile pentru președinția Barcelonei sunt programate în vara lui 2021, dar Victor Font, viitor candidat, care susține că îl va aduce pe Xavi antrenor, cu Puyol, Guardiola și Jordi Cruyff direct sau din umbră, cere măsuri pentru o situație de urgență: demisia lui Josep Maria Bartomeu, președinte din 2014, și imediat alegeri anticipate. 

„Prea mulți ani de tristețe și rușine. Să nu mai prelungim agonia. Împreună, vom reda identitatea Barçei", a comentat Font pe Twitter. De aceeași parte a baricadei e și Joan Laporta, liderul clubului între 2003 și 2010. Bartomeu nu acceptă acest scenariu. Vrea doar avansarea scrutinului pentru ianuarie sau martie 2021. Bartomeu e într-un moment critic, după ce a cheltuit peste 900 de milioane în mercato din 2016 și a rămas fără 300 de milioane din cauza pandemiei. Încearcă să scape el de presiune, concediindu-i pe cei din jurul său: primii sunt tehnician Quique Setién și directorul sportiv Eric Abidal.

Antrenor: Pochettino nu mai pleacă la fermă

Cum Setién, 1 în L'Équipe (note de la 1 la 10), va fi îndepărtat de pe „Camp Nou", după numai opt luni, Bartomeu caută un nume important. Potrivit Mundo Deportivo, Xavi (Al-Sadd) e favorit, dar legendarul căpitan ezită încă, refuză să vină alături de Bartomeu, știind că la alegerile din 2021 va fi de partea lui Font. Marca scrie că Mauricio Pochettino e primul pe listă. Liber de contract, după despărțirea de Tottenham, fostul jucător și antrenor al rivalei Espanyol aprindea spiritele în Catalunya în urmă cu ceva timp: „Decât să mă duc la Barcelona, mai bine mă retrag la fermă".

Dar, de curând, Pochettino a explicat pentru El Pais: „Eram în Barcelona în acel an și m-am întâlnit cu Bartomeu într-un restaurant. Ne-am salutat, pentru că aveam copiii la aceeași școală, și am discutat cinci minute. Asta a generat zvonul cu Barcelona, iar când am fost întrebat am vrut să sune radical. Însă nu am vrut să fiu lipsit de respect față de Barcelona. Espanyol mi-a făcut un nume, dar nu sunt arogant și nu-mi place să fac asemenea declarații. Poate că acum nu aș mai spune aceleași lucruri. În viață, nu știi niciodată ce se poate întâmpla". Și sunt șanse ca argentinianul să semneze cu Barça. Dacă nu, Ronald Koeman, selecționerul Olandei, e o variantă de rezervă.

Barcelona: Jocul colectiv suferă. Unii nu vor mai fi păstrați

Bernd Schuster, ex-fotbalist blaugrana, a evidențiat ce au observat mai mulți specialiști: „Niciodată, Barcelona nu a fost mai dependentă de Messi ca acum". Numai că, fără Xavi și Iniesta, înlocuiți de jucători mult mai slabi, căpitanul nu a mai avut sprijin deloc. Iar jocul colectiv, altădată forța blaugrana, principala calitate, aproape a dispărut, toți așteptând miracolul lui Messi. Când el nu merge, echipa e în colaps. "Recrutarea a fost neinspirată. Piesele de bază sunt încă «bătrânii»", atrage atenția Rio Ferdinand, fost internațional englez, analist la BT Sport. Și pentru el, unii nu sunt de Barça. Vidal, Semedo și Lenglet, trei dintre cei țintiți. Vor fi probabil vânduți în această vară.

„Messi amenință că pleacă”

Același Rio Ferdinand întreba: „La ce se gândește oare Messi când ajunge acasă? Cât mai mai stă, ce mai așteaptă?". Îi sugerează să-și încheie cariera la o altă echipă, cu care să mai joace un rol important în Europa. Radio COPE a dezvăluit că Leo și apropiații lui sunt foarte supărați, dezamăgiți de tot ce se întâmplă la club. Și căpitanul l-ar fi pus pe Bartomeu cu spatele la zid, amenințând că nu mai stă dacă nu se fac schimbări drastice. În 2021, se poate despărți gratis de Barcelona. Bartomeu trebuie să acționeze rapid. Altfel, există riscul să ia o decizie radicală. Și nimeni nu vrea ca Barça să rămână fără Messi. Acum. 

Dramele Barcelonei în Ligă 2017-2020

În ultimele patru sezoane, catalanii au suferit o umilință în fiecare an, dacă nu două, cum s-a întâmplat în 2017. Cinci înfrângeri greu de suportat, cinci meciuri în care au marcat doar două goluri și au primit nu mai puțin de 22! Cele mai multe, vineri: 8! 

  • 14 februarie 2017: 0-4 cu PSG (tur, "optimi")
  • 11 aprilie 2017 0-3: cu Juventus (tur, "sferturi")
  • 10 aprilie 2018 0-3: cu AS Roma (retur, "sferturi")
  • 7 mai 2019: 0-4 cu Liverpool (retur, semifinale)
  • 14 august 2020: 2-8 cu Bayern ("sferturi", meci unic)

29,5 ania fost media de vârstă a formulei de start a Barcelonei la 2-8 cu Bayern; a avut șase jucători de peste 30 de ani, patru de peste 33

Investițiile în transferuri ale clubului catalan 2016-2020

  • 2016-2017: 124,75*
  • 2017-2018: 387,5
  • 2018-2019: 129,1
  • 2019-2020: 273
    * Sumele sunt exprimate în milioane de euro

 

914,35milioane de euro a cheltuit Barcelona pentru achiziții de jucători numai în perioada 2016-2020

FOTO. Imagini tari de la Barcelona - Bayern Munchen 

+24 FOTO

VIDEO Bătălia Cotelor - episodul 2 » Cine a avut curajul să parieze asta la Barcelona - Bayern? + Două controverse majore pentru meciurile din Europa League 

Citește mai multe știri din UEFA Champions League:  

Theodor Jumătate, șocat de Guardiola: „Pep, geniul sinucigaș. O primejdie pentru propria echipă”

Theodor Jumătate a dat de pământ cu Setien, după umilința catalanilor: „Nu are nicio legătură cu acest club, cu filosofia lui”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (6)
604114783339143
Eugen Cristian Voinea  •  17 August 2020, 18:32
Postat de realcf pe 16 August 2020, 17:02

Nu exista nici o solutie... declinul acestei echipe este inevitabil! Pot schimba presedintele, antrenorii chiar si portarul de la intrarea in Stadion! Reconstructi va dura cativa ani buni!

Rade ciob de oala sparta,nici macar n-ati shuns in Portugalia

604114783339143
Eugen Cristian Voinea  •  17 August 2020, 18:11

De 3-4 ani cand joaca s.roberto jucam in 10,chiar nimeni n-a remarcat?

realcf
realcf  •  16 August 2020, 17:02

Nu exista nici o solutie... declinul acestei echipe este inevitabil! Pot schimba presedintele, antrenorii chiar si portarul de la intrarea in Stadion! Reconstructi va dura cativa ani buni!

Vezi toate comentariile (6)
Comentează