INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  TOTTENHAM - AJAX

Tottenham - Ajax 0-1// FOTO + VIDEO Ajax de finală! „Lăncierii” câștigă pe terenul lui Tottenham și devin favoriți să prindă ultimul act al Ligii

Tottenham - Ajax // FOTO: Guliver/Getty Images +20   FOTO
Tottenham - Ajax // FOTO: Guliver/Getty Images

Articol de - Publicat miercuri, 01 mai 2019 00:01

Ajax Amsterdam nu a mai strălucit, dar a câștigat la Londra, cu Tottenham, 1-0, și e favorită să joace ultimul act al Ligii după 23 de ani.

  • Returul se joacă pe 8 mai, la Amsterdam
  • Barcelona și Liverpool se întâlnesc în cea de-a doua semifinală, care e miercuri, de la ora 22:00. 

Click AICI pentru statistici

VIDEO cu golul și cele mai tari faze

De Godenzonen. Fiii zeilor. Ei sunt Ajax. Cruyff, Van Basten, Seedorf, Sneijder, Frenkie de Jong. O istorie de talent, de stil, de pasiune, de fotbal-artă, de fotbal total. Și de victorii.

După 23 de ani, olandezii pot fi iar în ultimul act al Champions League. Statistica e și ea de partea roș-albilor. Sunt specialiști ai acestei faze. Până acum, au jucat opt semifinale CCE/CL și s-au calificat de șase ori. Doar Nottingham (1980) și Juventus (1997) le-au răpit finala.

"Visez la o finală pentru Johan"

"Sper ca Ajax să fie la Madrid, pe 1 iunie", spune Ron de Boer, campionul Europei în 1995. "Mi-ar plăcea la o confruntare Ajax - Barcelona. În memoria lui Johan Cruyff", adaugă el.

Dar Tottenham se bate pentru prima ei finală din istorie. Chiar și așa, fără cei mai buni Spurs în atac, Kane accidentat și Son suspendat, Pochettino vrea să facă marea performanță a clubului londonez: "Dacă nu visezi la Lună, nu poți atinge cerul. Visează la infinit".

Poche i-a provocat

Managerul argentinian a încercat să-i destabilizeze pe "lăncieri". S-a plâns că alb-albaștrii au fost nevoiți să joace două meciuri săptămâna trecută, în timp ce adversarii au avut liber, după ce federația olandeză a decis să amâne întreaga etapă în Eredivisie pentru a-i ajuta pe alb-roșii.

"E incorect", a afirmat Poche. "Incorect? Stați să vă zic eu ce e incorect!", a replicat Erik ten Hag. "Incorect e când o vezi pe Tottenham câștigând două sute de milioane din drepturi de televiziune și noi doar zece milioane", i-a răspuns antrenorul lui Ajax, completând provocator: "Suntem în plină formă, proaspeți și ardem de dorință să învingem".

Van de Beek, ca la Torino

Pe noul White Hart Lane, care a costat peste un miliard, fanii londonezilor le reaminteau jucătorilor motto-ul lui Tottenham. Pe o întreagă peluză era "scris" din plăcuțe: "A îndrăzni înseamnă a face".

Dar batavii au controlat cea mai mare parte a primei reprize. Mai inteligenți tactic, mai bine organizați, mai tehnici, oaspeții au avut mingea și ocaziile. Iar după fix un sfert de oră, au deschis scorul. La primul șut pe poartă al meciului.

O pasă superbă a lui Ziyech a luminat acțiunea și Van de Beek a rămas singur cu portarul, la fel cum s-a întâmplat la Torino, cu Juventus. Și nu a ratat nici acum. 0-1. Al 16-lea gol în acest sezon al lui VdBeek.

Ofsaid? VAR a limpezit repede faza. Poziție corectă, gol validat.
În acele clipe, Ajax avea 66 la sută posesie. Putea fi 0-2, însă același Van de Beek, din nou, unu la unu cu Lloris, a tras în goalkeeper.

Presiune, Spurs!

Partida părea decisă. Numai că accidentarea lui Vertonghen și apariția lui Moussa Sissoko au ajutat Tottenham. Mai multă vigoare, forță ofensivă, curaj, presiune!

Dintr-odată, gazdele nu doar că au echilibrat jocul, ci și-au creat și șanse de gol. Mai ales după lovituri libere. Llorente, Alderweireld, cu capul, peste transversală. Șut Sissoko, pe lângă.

Presiunea creștea. Pauza a salvat Ajaxul. După pauză, semifinala s-a reluat identic. Cu Tottenham atacând în valuri și centrând fără pauză. Llorente dribla, Alli finaliza. Dar lipsea Kane, lipsea Son, ambii erau în tribună, nu avea cine înscrie!

Bara s-a opus unui 0-2

Antrenorul olandezilor a mai chemat un apărător pe teren. Mazraoui, în locul lui Schöne, pentru a întări centrul defensivei. Voia să reziste, să păstreze acest avantaj, chiar dacă minim. Și-a atins scopul.
Mai mult. Putea fi 0-2, încă o dată. Bară, Neres, după o acțiune devenită clasică la alb-roșii.

Chiar și așa, Ajax a câștigat și e favorită la finală. Dar va avea o luptă pe viață și pe moarte la Amsterdam. Tottenham nu cedează.

tottenham ajax 2 +21 FOTO

88.650.000 € a câștigat Ajax în acest an din participarea în Champions League, fără a lua în calcul suma pe care o va primi din marketpool; dacă se califică în semifinale, va ajunge la 103,65 milioane

57 de aniau trecut de când Tottenham nu a mai jucat o semifinală în această competiție: 1-3 și 2-1 cu Benfica (1961-1962, Cupa Campionilor)

19 aniși 261 de zile are Matthijs de Ligt (Ajax), cel mai tânăr căpitan care a jucat o semifinală de Champions League

161 de goluria marcat Ajax în acest sezon în toate competițiile, echipa europeană cu cel mai bun atac

60.423de fani au fost prezenți la meci

Tottenham - Ajax 0-1
A marcat: Van de Beek '15

ECHIPE de start

TOTTENHAM: Lloris - Alderweireld, Sanchez, Vertonghen - Trippier, Eriksen, Wanyama, Rose - Alli, Llorente, Lucas
Rezerve: Gazzaniga, B. Davies, E. Dier, Foyth, Sissoko, Skip, Walker-Peters
Absenți: Son (suspendat), Kane, Sissoko, Lamela, Winks, Aurier (accidentați) 
Antrenor: M. Pochettino

AJAX: Onana - Veltman, de Ligt, Blind, Tagliafico - van de Beek, Schone, de Jong - Ziyech, Tadic, Neres
Rezerve: B. Varela, de Wit, Dolberg, Huntelar, Magallan, Mazraoui, Sinkgraven
Antrenor: E. ten Hag

Arbitru: Antonio Mateu Lahoz (Spania)

 
 

 

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (91)
gabri80el
gabri80el  •  01 Mai 2019, 15:12

ajax poate sa aiba aceeasi soarta ca si real madrid sau juventus . desi mi-a placut mereu aceasta echipa pot sa spun ca tottenham are prima sansa . s-au vazut marile probleme mai ales cand sunt dominati fizic. iar la fazele fixe sunt cei mai vulnerabili.rezultatul se poate intoarce impotriva lor in orice secunda.desi mi-as dori o finala cu barca nu stiu daca va fi posibil .Ajax in istoria ei, acasa ,nu joaca asa bine.Trebuia sa forteze un pic mai mult pt golul 2 ca erau spatii dar nu mai erau lucizi din cauza rezultatului.Experienta isi va spune cuvantul

vardy
vardy  •  01 Mai 2019, 12:09

Doar pentru pasa lui Ziyech merita sa te uiti la tot meciul.Van dee Beek a avut timp aproape 2 secunde sa traga la poarta.Incredibil !

reteleanu
reteleanu  •  01 Mai 2019, 09:43
Postat de Dan Dumitrescu pe 01 Mai 2019, 05:33

"Cetatenii" au de ce sa se oftice. In ce mod au fost eliminati de de Spurs vad acum un Ajax pe care l-ar fi consumat ca "aperitiv" pentru finala. Cu adevarat o semifinala de outside-ri in locul uneia cu PSG, MCity, Bayern sau Real, un fel de meci de box de categoria mijlocie mica in locul unuia de super grea. cu toate acestea calificarea in finala nu este inca.jucata.

e plina istoria fotbalului de "daca" si "parca". avem cele mai bune echipe in semifinale si asta e. iar manchester city este, ca palmares la nivel de cupa a campionilor, egala cu dinamo bucuresti: o semifinala.

Vezi toate comentariile (91)
Comentează