INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  ŞAHTIOR - PORTO 2-2 / CORESPONDENŢA DIN LVOV

VIDEO Trei felii de dramă » Cum arată un meci al Şahtiorului lui Mircea Lucescu în UEFA Champions League

Începutul dramei de la Lvov: Piatov nu reuşea să blocheze şi al doilea penalty al lui Porto. Era 2-1 pentru Şahtior, dar Jackson avea să marcheze şi în prelungiri +5   FOTO
Începutul dramei de la Lvov: Piatov nu reuşea să blocheze şi al doilea penalty al lui Porto. Era 2-1 pentru Şahtior, dar Jackson avea să marcheze şi în prelungiri

Articol de , - Publicat joi, 02 octombrie 2014 00:00 / Actualizat miercuri, 01 octombrie 2014 22:06

Ce nu s-a văzut dincolo de acest 2-2 halucinant: fan-zone-ul este amplasat ad-hoc pe cîmp, fanii beau vodcă în beznă totală, la lumina telefoanelor mobile. Pe stadion, muzica braziliană e la putere, iar organizatorii nu pot bloca scandările şi bannerele anti-Rusia!

Ce desfăşurare a avut meciul de marţi seară! Penalty ratat Porto, două goluri Şahtior, apoi revenire de senzaţie a oaspeţilor de la Porto prin Jackson Martinez.  În ultimele cinci minute (89, 90+4)!

VIDEO: Vezi AICI rezumatul!

Pe lîngă gafele mari ale lui Srna ori jocul plăcut al celor două echipe, partida s-a scurs şi în jurul stadionului, în tribunele pline (record de asistenţă pe Arena Lviv, peste 33.000 spectatori) şi pe banca Şahtiorului.

1. "Medova" pe cîmp
Traseul e simplu: la ieşirea (sau intrarea) în oraşul din vestul Ucrainei se află cel mai mare mall al urbei, "Leopolis". Fanii se strîng cu două ore înainte de meci, mănîncă "vareneke", colţunaşi cu brînză sau carne.

După, se aprovizionează serios din hypermarket: vodcă şi seturi de pahare de unică folosinţă. Şi suc pentru domnişoare, care nu sînt deloc puţine! Paguba nu e însemnată, o sticlă poate fi cumpărată şi cu 15 lei în bani româneşti.

Un kilometru gard
Apoi, drumul trece printr-un cîmp. Din mall, oamenii ar avea de ocolit 2-3 kilometri, aşa că preferă s-o "taie" pe un teren viran. Din loc în loc, unde iarba este mai scundă, grupuleţele se opresc şi, la lumina lanternelor telefoanelor mobile, fac o pauză de vodcă.

Fan-zone-ul cu iz de picnic bahic în beznă  e stropit cu "Medova", băutură spirtoasă cu miere şi ardei iute. Încărcare pentru un drum de 90 de minute. Cu patru minute de prelungiri incluse! Finalul cursei mall-stadion e blocat de un gard, însă acesta este doborît cu uşurinţă de sutele de fani.

1200 de kilometri sînt între Doneţk şi Lvov: a fost primul meci jucat de elevii lui Mircea Lucescu în Liga Campionilor în exil

2. Mesaje anti-Rusia
La fel ca pe site-ul oficial, unde există şi variantă în limbă portugheză, în lot sînt nu mai puţin de 13 brazilieni!, muzica de la Rio răsună şi-n boxele Arena Lviv. E înlocuită,  după fluierul de start, de cea patriotică. Se cîntă, în picioare, imnul Ucrainei, ca un ecou al "intro-ului" de Champions League.

Apoi urmează săgeţile către Rusia. "Cine nu sare e moscal", se ridică pînă şi zona VIP ori întreaga masă a presei. Nu se uită atacurile la adresa lui Putin. De la staţie se aud, din minutul 10, cereri de "pace". "Arbitrul poate întrerupe chiar meciul!".

Banner periculos
La tribuna a doua apare un banner care ironizează sloganul forului continental, UEFA - "We care about football". Acronimul este scris în culorile steagului rus, iar mesajul e modificat. "UEFA - We care about Russia!". Înţepături pentru desemnarea St. Petersburgului ca una dintre gazdele Euro 2020. Un bărbat este ridicat de forţele de ordine, bucata de pînză dispare. Însă, în doar cîteva minute, e agăţată la peluză. Iar tipul cu glugă bej se amestecă în galerie!

3 torţe au aruncat în teren fanii Şahtiorului, la 2-0 pentru echipa lor: "centralul" Cakir i-a atras atenţia observatorului

3. Leul tăcut din Lvov
După primul gol, Il Luce e liniştit. Un prădător care se odihneşte în faţa victimei încă vii, însă teribil de ameţite. Izbucneşte însă la 2-0, ridică mîinile în aerul încărcat de strigăt şi succes. În ploaia măruntă şi neanunţată, nimeni nu crede că se mai poate marca de două ori. Şi la aceeaşi poartă a unui Piatov neînvins nici din penalty.

Însă reuşitele lui Jackson Martinez îl readuc în situaţia de la început! Stă nemişcat, îi transmite ultimele mişcări secundului Spiridon. Ultimul fluier îl ţintuieşte în careul depăşit de atîtea ori la meciuri importante.

Cea mai scurtă conferinţă!
După partidă, Lucescu, teribil de afectat, a stat cîteva minute la conferinţa de presă. "Nu vreau să vorbesc foarte mult. Atîta euforie, bucurie, apoi am luat două goluri. Nu este plăcut".

Următoarea întrebare a fost şi ultima:

- Îl pregăteaţi pe Gladki să intre în teren, însă după golul primit din penalty aţi renunţat la idee. De ce?
- Nu vreau să mai vorbesc, mulţumesc!

Şi a ieşit din sală.

115 este borna meciurilor din UEFA Champions League la care a ajuns Mircea Lucescu

A mai fost şi Palop
Luce a mai trecut printr-un coşmar la Şahtior. S-a numit Palop. Tot în minutul 90+4. Pe 15 martie 2007, în returul "optimilor" Cupei UEFA, Şahtior era calificată înaintea ultimei faze a partidei cu FC Sevilla (conducea cu 2-1; în tur fusese 2-2). Dar portarul andaluzilor a marcat cu capul la acel corner, iar Sevilla s-a calificat în prelungiri.

"Înainte golului de 2-2 ne-a refuzat un fault"
Antrenorul lui Şahtior a avut ceva de reproşat şi arbitrului turc Cuneyt Cakir. "Mi s-a părut cam mult să-i dea, pentru henţ, al doilea penalty lui Porto", a declarat Lucescu, amintindu-şi că "nouă ni s-a refuzat un 11 metri la Bilbao la o fază identică".

Întorcîndu-se la 2-2 cu Porto, Luce a protestat: "Înainte de golul din prelungiri, am avut un fault asupra Luiz Adriano. Nu ni s-a dat, acţiunea a continuat şi aşa ne-au egalat".

ŞAHTIOR - FC PORTO    2-2
( Alex Teixeira 52, Luiz Adriano 85 - Jackson Martinez 89 penalty, 90+4)

ŞAHTIOR: Piatov - Srna, Kucer, Rakiţki, Azevedo - Fernando, Stepanenko - Douglas Costa (79 Bernard), Alex Teixeira, Taison (75 Ilsinho) - Luiz Adriano. Antrenor: M. Lucescu

PORTO: Fabiano - Danilo, Maicon, Martins Indi, Alex Sandro - Hector Herrera, Marcano (65 Quintero), Brahimi (78 Adrian) - Tello, Aboubakar (65 Jackson Martinez), Oliver. Antrenor: J. Lopetegui

A arbitrat: Cuneyt Cakîr (Turcia)

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (6)
ioan
ioan  •  02 Octombrie 2014, 11:05

ROMANIA EESTE C A C A,latrati din gura degeaba ,BUCURESTI ESTE HAZNAUA EUROPEI

benaflek
benaflek  •  02 Octombrie 2014, 10:58

porto are numai columbieni si brazilieni si tu vrei sa i bati mai mosulika?

dora
dora  •  02 Octombrie 2014, 10:40

Mosu ar trebui sa stie cind sa se retraga...ptr ca, uneori, pare depasit de situatie...si atunci da vina pe arbitrii...

Vezi toate comentariile (6)
Comentează