INTERNATIONAL  »  STEAUA - AJAX  »  STEAUA - AJAX 2-0, 4-2 D. PEN.

Steaua romena » Echipa din Ghencea este formaţia cu cei mai mulţi jucători autohtoni în optimile Europa League

Fundașii centrali ai Stelei exultă după golul lui Chiricheș
Fundașii centrali ai Stelei exultă după golul lui Chiricheș

Articol de - Publicat sambata, 23 februarie 2013 00:00 / Actualizat sambata, 23 februarie 2013 01:15

Reghecampf are nu mai puţin de 10 români în primul "11". La polul opus e Newcastle, cu un singur fotbalist englez aliniat la start în ultimul meci din Europa League. Click aici pentru rezumatul VIDEO!

Nu avem în "optimile" Europa League doar una dintre cele mai în formă trupe, capabilă să se dueleze de la egal la egal cu oricine în drumul spre finală.

Steaua are ceva în plus faţă de celelalte rivale din această competiţie. Este cea mai naţionalistă echipă. Unica formată aproape în totalitate din jucători autohtoni. Reghecampf are nu mai puţin de 10 români în primul "11". Ei au fost titulari şi la Amsterdam, şi pe "Naţional Arena", la retur. Singurul străin a fost muntenegreanul Nikolici, pe 14 februarie, brazilianul Tatu înlocuindu-l o săptămînă mai tîrziu.

"Vreau o echipă sută la sută românească"
"Steaua naţionalistă" nu este o întîmplare. În ultimii ani, Gigi Becali a insistat: "Vreau să am o echipă sută la sută românească, nu-mi trebuie străini". Şi a completat: "În 1986, au fost numai români, şi Steaua a cucerit Cupa Campionilor Europeni. De ce să mai plătesc salarii mari unor fotbalişti străini cînd nu cîştig nimic din asta?". O declaraţie preluată în martie 2012 şi de cotidianul britanic The Guardian.

Rafael refuzat, Rîpă acceptat
Iar cel mai bun exemplu l-am avut chiar în ianuarie, în cantonamentul din Spania. Cînd roş-albaştrii căutau un fundaş dreapta pentru meciurile cu Ajax, Reghecampf şi Mihai Stoica l-au ales pe brazilianul Rafael Cruz, de la Atletico Mineiro, acesta fiind folosit 55 de minute în amicalul cu FC Basel.

Numai că patronul s-a opus: "Cruz nu m-a impresionat, au mai fost alţii ca el şi am renunţat la ei. De ce îmi trebuie mie experimente, cînd eu îl am pe Rîpă şi pot să-l iau oricînd de la Oţelul?". Imediat, Cruz a fost trimis acasă, Rîpă devenind noul fundaş dreapta.

Chelsea, 3 englezi
Dacă Steaua are 10 autohtoni, în schimb, Chelsea, viitoarea adversară, a jucat joi seară cu numai trei englezi: Terry, Cahill şi Bertrand. Dar cîştigătoarea ediţiei trecute a Ligii Campionilor nu se compară cu Newcastle, vecina din Premier League. Care a aliniat în ultimul meci al Europa League, 1-0 în deplasare cu Metalist Harkov, numai un singur fotbalist născut în Anglia, Simpson.

Ajax, 4 olandezi, 7 jucători crescuţi în Academie
Ultimul adversar al Stelei, Ajax, are mult mai puţini jucători autohtoni decît Steaua în prima echipă. Joi seară, Frank de Boer a aliniat la start doar patru olandezi, Vermeer, Van Rhijn, Blind şi Siem de Jong. Însă dintre cei 11 titulari, şapte au fost crescuţi de "lăncieri" în propria Academie de juniori. Pe lîngă cei patru, belgianul Alderweireld şi danezii Eriksen şi Fischer.

Sparta Praga a pierdut doar cu cehi pe teren
Singura echipă dintre cele 32 care au jucat joi seară în Europa League care a avut la start mai mulţi jucători autohtoni decît Steaua a fost Sparta Praga. Adversara lui Chelsea a început pe Stamford Bridge cu o echipă formată exclusiv din cehi şi a pus mari probleme deţinătoarei Champions League, dar pînă la urmă a pierdut accesul în "optimi".

Semifinala de UEFA tot cu 10 români
Precedentele două performanţe europene ale Stelei, calificarea în faţa Valenciei în 2005 şi semifinala de Cupa UEFA din 2005, au fost obţinute tot pe mîna jucătorilor români! La returul cu Valencia, Zenga a trimis în teren nu mai puţin de 10 români, singurul străin fiind portarul Hamutovski. Acelaşi lucru s-a petrecut şi la returul cu Middlesbrough, cînd la start au fost 10 români plus portarul Carlos.

CFR, doar 3 autohtoni cu Inter
Cealaltă echipă din Liga 1 care a jucat în "16-imile" Europa League s-a aflat la polul opus faţă de Steaua în privinţa jucătorilor români. Atît la turul de la Milano, cît şi la returul de joi, trupa lui Paulo Sergio a avut la start doar 3 jucători români: Rada, Sepsi şi Gabi Mureşan.

Străinii, record în 2012 în Europa
Politica Stelei în privinţa folosirii jucătorilor autohtoni contrastează puternic cu ceea ce se petrece în fotbalul actual. Conform Centrului Internaţional pentru Studii legate de Sport, organism asociat FIFA, jucătorii străini reprezintă în medie 36,1 la sută din totalul fotbaliştilor. Mai mult, în 6 campionate, Anglia, Portugalia, Italia, Turcia, Belgia şi Cipru, jucătorii străini reprezintă o majoritate. Din lotul actual al Stelei, doar 17 la sută sînt străini, 5 din 28.

"Cînd o să-l văd pe Chiricheş, o să-l salut ostăşeşte, din poziţie de drepţi, ca pe un căpitan adevărat al Stelei" (Anghel Iordănescu, fost antrenor Steaua)

"După meciul de la Amsterdam, Reghe i-a spus lui Gigi: «Stai liniştit că ne calificăm. În retur dăm un gol în prima repriză, unul în a doua şi batem la penaltyuri». Becali i-a spus că bate cîmpii, dar uite că a avut dreptate" (Anamaria Prodan)

"Visul meu e să fac o Steaua formată doar din jucători români, cu care să reuşesc performanţe în faţa cluburilor mari. O să vedeţi şi cu Chelsea că spiritul va învinge materia" (Gigi Becali, patron Steaua)

7 jucători străini în acelaşi timp pe teren a fost recordul pe care l-a stabilit Steaua în această privinţă, în primăvara lui 2008, la un meci de Liga 1, cînd în echipă se aflau Zapata, Golanski, Emeghara, Dayro Moreno, Mendoza, Pepe Moreno şi Habibou

5 străini cuprinde lotul actual al Stelei: doi brazilieni, Rocha şi Tatu, polonezul Szukala, australiano-macedoneanul Georgievski şi muntenegreanul Nikolici

Top autohtoni Europa League joi seară
1. Steaua: 10 români*
2. Levante: 9 spanioli
3-4. Plzen:  8 cehi
Bordeaux: 8 francezi
5. Basel: 6 elveţieni
6-8. Fenerbahce: 5 turci
Zenit: 5 ruşi
Lazio: 5 italieni
9. Stuttgart: 4 nemţi
10-12. Anji: 3 ruşi
Tottenham: 3 englezi
Chelsea: 3 englezi
13-15. Benfica: 2 portughezi
Inter: 2 italieni
Rubin: 2 ruşi
16. Newcastle: 1 englez
* S-a ţinut cont de echipele de start folosite la ultimul meci din Europa League.

Steaua - Chelsea din optimile Europa League se va juca pe 7 martie la Bucureşti şi o săptămînă mai tîrziu la Londra.

Vezi şi: 
FOTO Băieţi ascultători ;) » Au revăzut scenariul cu Valencia şi l-au pus în scenă. 5 asemănări cu meciul din 2005

FOTO "Loco Lato" » Cum sărbătoreşte golurile: "Lunetistul", "Rinocerul", "Stripperul", "Ochelaristul" :D
FOTO Mesaj emoţionant al lui Neşu pentru eroul Stelei din meciul cu Ajax

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (88)
aly_dinamo
aly_dinamo  •  23 Februarie 2013, 19:20
Postat de aly_dinamo pe 23 Februarie 2013, 19:19

Eu ma gandeam si la experienta lui Muresan...a jucat de 3 ori in Champions League...2008,2010,2012...e ceva. Acum ca acum...are 31 de ani...pot intelege...dar acum cativa ani nu inteleg de ce nu a fost chemat...de exemplu in 2008 avea 26 de ani....puteam constui frumos in jurul lui. Nu sunt eu in masura sa spun daca a facut bine sau nu ...Cat despre Piturca....atat timp cat avem un jucator titular in Primera pe o pozitie unde avem probleme.....Nu zic ca Sapunaru nu a gresit dar avand in vedere si unde suntem cred ca ar trebui sa avem la dispozitie cei mai buni jucatori....Nu suntem Franta ca sa avem 3 jucatori pe acelasi post de valori apropiate...In fine...rezultatele vorbesc,

iar la natioala ,in mare, Piti a facut avut rezultate... Daca ar mai lasa si din orgoliu...

aly_dinamo
aly_dinamo  •  23 Februarie 2013, 19:19
Postat de cordos_eu pe 23 Februarie 2013, 17:16

dar nu m-am suparat. si in plus parerea ta coincide oricum cu a mea. dar as avea de adaugat ca Muresan a regresat putin. nu stiu ce sa zic, daca ar mai putea juca ca in amical cu Brazilia, dar merita convocat pentru ca ne-ar putea ajuta sa ne calificam. dar iar stau si ma gandesc ca acel meci a fost un amical. intr-adevar, si eu imi reamintesc ca in acea partida Muresan a fost fara greseala si cel mai bun de la noi. dar sa stii ca Bourceanu si-a ridicat nivelul de atunci. ramane de vazut, eu zic ca valoarea lor va putea fi comparata foarte bine in urmatoarele 2 luni.

Eu ma gandeam si la experienta lui Muresan...a jucat de 3 ori in Champions League...2008,2010,2012...e ceva. Acum ca acum...are 31 de ani...pot intelege...dar acum cativa ani nu inteleg de ce nu a fost chemat...de exemplu in 2008 avea 26 de ani....puteam constui frumos in jurul lui. Nu sunt eu in masura sa spun daca a facut bine sau nu ...Cat despre Piturca....atat timp cat avem un jucator titular in Primera pe o pozitie unde avem probleme.....Nu zic ca Sapunaru nu a gresit dar avand in vedere si unde suntem cred ca ar trebui sa avem la dispozitie cei mai buni jucatori....Nu suntem Franta ca sa avem 3 jucatori pe acelasi post de valori apropiate...In fine...rezultatele vorbesc,

cordos_eu
cordos_eu  •  23 Februarie 2013, 17:20

eu am uitat de meciul cu Bosnia, a jucat si atunci. da. decat Nistor si Voiculet mai bine l-ar chema si el, are doar 31 de ani nu 33. pentru ca are experienta. si atunci din 4, 2 joaca titulari. mie mi-e indiferent. dar iar nu noi decidem ci Piturca. multi l-au acuzat pentru selectia stelistilor. si inainte pentru selectia lui Chiriches si altora. dar uite ca timpul demonstreaza.

Vezi toate comentariile (88)
Comentează