INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  UNGARIA

EXCLUSIV Alex Băluță, interviu cu cărțile pe față în Budapesta: „În Ungaria sunt salarii mai mari decât în Liga 1! Nu m-aș întoarce acum acasă”

Alexandru Băluță (dreapta), în Anglia - România 1-0 // foto: Imago
Alexandru Băluță (dreapta), în Anglia - România 1-0 // foto: Imago

Articol de - Publicat vineri, 16 iulie 2021 08:46 / Actualizat vineri, 16 iulie 2021 12:21

Alex Băluță (27 de ani) a revenit la echipa națională, fiind convocat de Mirel Rădoi pentru acțiunea din iunie. Mijlocașul de la Academia Puskas vorbește despre experiența din ţara vecină, fiind impresionat de investițiile pe care maghiarii le fac în sport.

- Alex, cum ești în Ungaria? Îți place? 
- Foarte bine, mă bucur că am trecut peste acea perioadă cu multe cazuri de Covid. Am stat singur aici, la Budapesta, mă duceam să mă antrenez suplimentar ca să nu stau în casă. Mă mai jucam FIFA, 4-5 ore câteodată, dacă joci știi că nu le simți. Trece timpul. Era greu de acceptat pentru că în vara trecută totul era OK aici, terase deschise, nimic schimbat. Am impresia că nici nu prea testau oamenii și poate din acest motiv nu erau așa multe cazuri. Bine că totul a revenit la normal.

- Îți place totuși? 
- Da, chiar e bine. Sigur, poate mi-aș fi dorit un campionat mai puternic, însă uite că am venit la o echipă serioasă, unde avem absolut toate condițiile. Am terminat pe 2. Sincer, după experiența în Cehia, am vrut un club unde să fiu dorit, să mi se dea încredere. Iar cei de la Academia Puskas mi-au oferit asta. De aici pot pleca oricând la mai bine. Campionatul e în creștere. Ai văzut că naționala lor a lăsat o impresie bună la Euro, au echipă în Champions League. Sunt mulțumit.

Alexandru Băluță: „Aici se investesc mulți bani”

- Ajută-ne să înțelegem mai bine: ai fost la Academia Hagi, acum ești la Puskas, compară-le puțin! 
- Sunt destul de diferite. Uite, la Hagi se promovează mult copiii, puștii din academie. Experiența aia a fost minunată pentru mine. Atmosfera era fantastică. Aici poate nu-s talentele de la Hagi, OK, mai promovează și ei, dar nu cât acolo. În schimb, se investesc mulți bani. Acum nu-s mulți din propria academie, e românul nostru, Marius Corbu, care merită din plin, dar au adus mulți străini. Și plătesc și sume bune de transfer, ceea ce la Hagi nu prea se întâmplă. E o altă politică.

- Sunt pretenții de titlu? 
- Am terminat pe 2, ei vor ca an de an să fim în primele 4. De campionat încă nu am auzit nimic.

2005e anul în care s-a înființat Academia Puskas

Alexandru Băluță: „În Ungaria sunt salarii peste ce se dă în Liga 1”

- Poate că-i și greu să te bați cu Ferencvaros! Din ce înțeleg, are un buget de peste 25 de milioane de euro... 
- Nu știu ce buget au cei de acolo, știu că dau salarii foarte mari. Dar și la noi sunt bani mulți. Crede-mă că sunt salarii peste ceea ce se dă în Liga 1!

- Infrastructura cum mai e? 
- Stadionul e nou, micuț, dar cochet. Tribunele sunt acoperite. Uite, o chestie inedită: sunt acoperite cu un lemn de la noi din țară. E tare frumos ca design. Avem 11 terenuri de antrenament, două dintre ele cu încălzire în gazon. Ceva fantastic. Plus o sală uriașă. N-am văzut așa ceva în viața mea! Au de toate acolo, de la ring de box până la benzi de alergat, sală de gimnastică, bandă de alergat cu tartan și un teren de futsal.

4.000 de locuri,cu aproximație, are stadionul Academiei Puskas

- Te-ai stabili aici? 
- Nu cred! La mine dorul de casă nu se compară cu nimic. OK, poate acum îmi doresc un campionat mai bun, mereu am avut ambiția asta, însă să mă stabilesc, nu. Acasă e acasă!

- Ți-a lipsit naționala? 
- Cum să nu? Am rămas focusat pe ceea ce am de făcut. Pentru mine naționala e cea mai mare realizare, tot timpul a fost așa. Nici nu credeam că voi ajunge acolo, printre cei mai buni din țară. Am muncit mult și am fost acolo. Bine, n-am fost un jucător de bază, a trebuit să muncesc, dar am primit șansa și asta e tot ce contează pentru mine: 5 minute, 2 minute. E ceva! N-am cum să fiu supărat că nu am fost chemat o perioadă, am avut și ceva probleme din cauza unei accidentări. N-o să fiu niciodată supărat pe decizia unui selecționer, mai ales când vine vorba despre Mirel Rădoi.

- Ce părere ai de Rădoi? 
- Mie mi-a dat încredere, îmi place mult domnul Rădoi! Antrenamentele sunt exact pe stilul meu: jocuri pe teren redus, posesie pe teren redus, finalizare, 3 contra 3. Plus că el, ca fost sportiv, e un exemplu pentru noi, toți.

Alexandru Băluță: „O să revin la Craiova”

- Te-ai întoarce în România? 
- Da, dar abia după 32-33 de ani. Aș vrea să stau cât mai mult prin străinătate. M-am schimbat mult aici. Sunt mai disciplinat, am o altă mentalitate. Sunt atent la orice, ceea ce mă face să cred că pot reuși. M-aș întoarce acasă, dacă va fi să vin înapoi, la Craiova. Acolo am lăsat cea mai bună impresie. Toată lumea mă cunoaște și mă iubește în oraș.

- Poate cu Mitriță, despre el s-a tot scris că s-ar putea întoarce, că-l vrea domnul Rotaru... 
- Înseamnă mult pentru mine Craiova! Nu m-aș vedea în altă parte. Nu cred că vine acum înapoi Alex. Dar eu cu el așa am vorbit: dacă e să ne întoarcem, ne întoarcem împreună la Craiova.

- Ce ai învățat în timpul petrecut în Cehia și Ungaria? 
- Multe! În primul rând că nu contează doar ora aia de antrenament, ci orice detaliu, de la odihnă până la alimentație. Crede-mă că în țară nu respectam tot, nu eram atât de profesionist. Mai mâncam prostii, mai scăpam în dulciuri. Acum sunt mult mai atent la ce bag în gură. La antrenamente mă pregătesc mult mai bine. Trebuie să dau întotdeauna mai mult, pentru că sunt străin aici, noi trebuie să venim mereu cu altceva.

Am Digi pe laptop, îmi proiectez pe TV și mă uit la meciurile din Liga 1. Pe ale Craiovei le văd aproape pe toate, rar scap câte unul. Și mă mai uit la derby-uri. Mi-a plăcut acel FCSB - CFR 3-0, felul în care a jucat FCSB a fost fantastic. Tot le-a ieșit.

Cred că e de copiat exemplul din Ungaria. Sunt 5 echipe în Budapesta și toate au stadioane noi. Avem nevoie de ideea lor, avem nevoie să aducem bani de la privat către sport. Aici nu am auzit de insolvență. O problemă ar fi că au ajuns multe echipe de tradiție prin Liga a 2-a. Ceea ce s-a mai întâmplat și la noi!

- Alexandru Băluță, mijlocaș Academia Puskas

14 străinievoluează în prezent la clubul din Felcsut

1.812 persoanetrăiesc în satul unde este Academia Puskas

Citește mai multe știri despre stranieri:

Dragoș Nedelcu a fost prezentat la noua echipă » Obiectiv important: „Vreau să promovez!”

„Stanciu va juca la Galatasaray!” » Turcii plătesc aproape dublu față de oferta inițială!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează