INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  FRANȚA

Atac rasist în Franța: „Alexi Pitu se poate reprofila ca cerșetor profesionist”

Alexi Pitu, insultat de un fost consilier municipal francez după transferul la Bordeaux, foto: Imago
Alexi Pitu, insultat de un fost consilier municipal francez după transferul la Bordeaux, foto: Imago

Articol de - Publicat duminica, 29 ianuarie 2023 21:17 / Actualizat duminica, 29 ianuarie 2023 22:53

Alexi Pitu, insultat de un fost consilier municipal francez după transferul la Bordeaux. De-a lungul timpului, au fost multe asemenea comentarii în Hexagon împotriva românilor. De la muzicantul rom care cânta la vioară pe afișul meciului amical din 2002 și până la caricatura cu Simona Halep după triumful de la Roland Garros: „Fier vechi, fier vechi”. 

Joi, Alexi Pitu a fost prezentat la Girondins de Bordeaux, noul număr 80 bleumarin, cumpărat cu două milioane de euro de la Farul. Două zile mai târziu, după doar două antrenamente, tânărul mijlocaș în vârstă de 20 de ani a debutat în Ligue 2, la 3-0 în deplasare cu Dijon, victorie care consolidează locul 2, de promovare.

„Tătărușanu, ca o broască țestoasă”. Microbiștii și jurnaliștii n-au avut milă de român după 2-5 cu Sassuolo: cele mai tari glume
ITALIA
„Tătărușanu, ca o broască țestoasă”. Microbiștii și jurnaliștii n-au avut milă de român după 2-5 cu Sassuolo: cele mai tari glume

„Acesta este Alexi Pitu. Magnifică minge"

David Guion i-a dat prima șansă în minutul 72, ca înlocuitor al lui Maja, și Alexi s-a remarcat spre final, cu o pasă filtrantă pentru Aliou Badji. „Am văzut ceea ce observaserăm deja la pregătire, în numai câteva zile. Puștiul a venit la mijlocul săptămânii, e plin de prospețime. Simte fotbalul".

Antrenorul girondinilor l-a apreciat: „Mingea pe care o plasează în spatele apărării pentru Aliou este magnifică. Acesta este el. Trebuie să descopere ce înseamnă Ligue 2, această densitate fizică. Dar ne-am dat seama imediat, în douăzeci de minute, că e un băiat care respiră fotbal".

Atacul unui consilier municipal: „Dacă nu merge cu fotbalul, se va putea reprofila ca cerșetor profesionist”

Dar, în această săptămână, rămâne nu doar startul lui Pitu, ci și atacul rasist îndreptat împotriva lui. Michel Boulloud, fost consilier municipal în Lesparre-Médoc, o comună situată la 64 de kilometri de Bordeaux, a comentat pe Twitter: „Dacă nu merge cu fotbalul, se va putea reprofila ca cerșetor profesionist pe rue Sainte-Catherine". O stradă pietonală, principala zonă comercială în Bordeaux, care traversează partea istorică a orașului.

Un jurnalist francez de origine română, Alexandre Lazar, care scrie la revista So Foot, a reacționat ironic tot pe social media: „Români=cerșetori. Iată povestea! Clasic, rasism primar. O frumoasă carieră în stand-up". 

A explicat pentru cotidianul Sud Ouest: „Întreaga mea familie e originară din România. De când trăiesc în Franța, am fost deseori ținta acestui gen de clișee. Astăzi, am decis să nu mai tac. E inacceptabil".

L-a atacat pe Alexi Pitu, apoi a dat înapoi: „N-am vrut să rănesc pe nimeni”

Boulloud a afirmat în același jurnal bordelez: „Dacă nu mai putem spune nimic, atunci... Eu sunt parizian. Când am ajuns în Médoc, și eu am fost luat peste picior, apropouri nu întotdeauna simpatice. Din partea mea, nu e nimic rasist legat de jucător. Doar o glumă, pe care o putem face și față de corsicani". 

Politicianul și-a închis contul de Twitter, după ce a admis în Sud Ouest că „nu a fost prea inteligent comentariul. Însă n-am vrut să rănesc pe nimeni".

De-a lungul timpului, francezii au repetat aluziile rasiste, apelând la clișeul romilor care cerșesc în Hexagon. Și în sport, dar și în afara lui.

2018, TENIS - Atac la Halep: „Fier vechi, fier vechi”

După ce Simona Halep a cucerit primul ei titlu de Grand Slam, la Roland Garros, revista de satiră Charlie Hebdo a ieșit cu o caricatură controversată. 

„O româncă a câștigat Roland Garros" era mesajul. Și câștigătoarea striga „Fier vechi, fier vechi". Urmare a reacțiilor acide, preluate de presa din întreaga Europă, ambasadorea Franței la București și-a cerut scuze, spunând că această caricatură nu reprezintă părerea francezilor despre români.

Atac rasist în Franța: „Alexi Pitu se poate reprofila ca cerșetor profesionist”

2014, FOTBAL - „Noutăți despre Bănel Nicoliță"

Un fan al lui Nantes l-a atacat pe Bănel Nicoliță, în septembrie 2014, după ce jucătorul a refuzat să semneze un nou contract și s-a despărțit de clubul galben-verde.

Pe un cont de Twitter, în care afișase poza lui Willy Grondin, antrenorul portarilor de la Nantes, studentul Willy Ragondin a postat un videoclip cu un bărbat care cerșește cântând la acordeon în fața unei terase din Franța. În clip, unul dintre cei de la mese se ridică și îl lovește cu un scaun, doborându-l la pământ. Titlul acelei postări, „Noutăți despre Bănel Nicoliță".

2011, FOTBAL - „Sportul lor național, cerșitul"

Înaintea meciului România - Franța (0-0), pe 6 septembrie 2011, în preliminariile Euro 2012, ironii în cascadă în timpul programului satiric Les Guignols de l'info, pe Canal+. 

Una dintre marionete spunea: „Nu sunt sigur că meciul va începe, pentru că atunci când arbitrul va arunca moneda în aer, nu știu dacă va mai cădea pe pământ, cu toți românii acolo. Sportul național în România nu e fotbalul, ci cerșitul". Nu s-a oprit: „Să ne temem de contactul direct cu românii. Nu joacă dur, au păduchi". Cealaltă marionetă a intervenit: „Am o glumă savuroasă... Știi cum se zice la coș de gunoi în română? București".

2010, ÎNOT - „Atenție la români!" Cu Mărăcineanu alături

Tot la France 2, jurnalistul Nelson Monfort se pregătea să realizeze un interviu cu înotătoarea Aurore Mongel, în timpul Europenelor de Natație de la Budapesta, dar a făcut o glumă deplasată. 

O avea alături pe Roxana Mărăcineanu, consultant la France Télévisions, dar i-a zis lui Aurore: „Roxana e trezorierul fan-clubului tău. Atenție la români pe acest plan!". În fața protestelor colegilor, Monfort a adăugat imediat: „Am glumit, Roxana. Știi cât te iubesc!".

2010 - Aplecat, cu mâna întinsă: „Vă rog, domnilor!"

Pe France 2, Jonathan Lambert a arătat o replică la „Salutul Roman". În mijlocul scenei, umoristul a făcut „Salutul Român". S-a aplecat, cu mâna întinsă: „Vă rog, domnilor!". Moment în care spectatorii din studio s-au ridicat, rostind în timp ce se aplecau și întindeau mâinile: „Vă rog, domnilor!". Râdeau toți. Realizatorul emisiunii, Laurent Ruquier, a replicat: "Ne vom trezi pe cap cu Ambasada României".

2002, FOTBAL - Ei, fotbaliști. Noi, muzicanți pe stradă

Pe 13 februarie 2002, francezii au prezentat amicalul cu "tricolorii", 2-1 pe Stade de France, cu un poster polemic. Titlul era „Șocul culturilor". Doar că, dacă „Les Bleus" erau reprezentați de fotbaliști, Desailly, Zidane, Pires și Thierry Henry, mari, Vieira, Thuram, Barthez și Trezeguet mici, pentru români era un muzicant rom, care cânta la vioară în fața unei biserici. 

Atac rasist în Franța: „Alexi Pitu se poate reprofila ca cerșetor profesionist”

„Respiră fotbal!” » Antrenorul lui Bordeaux l-a elogiat pe Alexi Pitu. Faza cu care românul i-a uluit pe toți la debut

Ionel Ganea nu e impresionat de transferul lui Alexi Pitu la Girondins de Bordeaux: „Două milioane de euro reprezintă o sumă mică”

EXCLUSIV Boloni îl aduce pe Alexi Pitu cu picioarele pe pământ: „Fotbalul francez este puternic, îi va fi greu să se adapteze”

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (27)
paiazze
paiazze  •  30 Ianuarie 2023, 18:27
Postat de fibra pe 30 Ianuarie 2023, 08:25

Asta este cand stai aplecat in fata oricui si nu are cine sa ia atitudine sa ne apere tara.

Hai ca esti amuzant. Auzi, da' tu manele asculti? Fii sincer. Poate ca ar trebui sa ne mai spalam noi si dupa aia sa avem pretentii sa fim aparati de nu stiu cine. Francezii sunt o natie de ingamfati. Asa au fost si asa vor fi intotdeauna. De aia sunt subiect de glume pentru alte natii din jurul lor. Sunt bagati prea mult in seama pe subiectul asta. Nu mai vorbesc de invazia magrebiana si sub-sahariana pe care o gasesti la orice pas, in orice oras mai rasarit. Dar de aia nu se iau, aia le mai aduc cate un titlu mondial, cate o cupa, una, alta...

fairplayromania
fairplayromania  •  30 Ianuarie 2023, 18:24

Nu e nici primul şi nici ultimul.... ce vă miraţi atît ? Dacă are valoare o să le dea material si articlole jurnaliştilor francezi...este tot un fel de "cerşit" dar de data asta din partea ziariştilor francezi....or să stea cu reportofonul la "cerşit " de interviuri.....succes Pitu !!!

realsteaua
realsteaua  •  30 Ianuarie 2023, 17:57
Postat de luisharcsa pe 30 Ianuarie 2023, 06:42

Dar tu te ai prins ca esti prost? Ce a facut acel consilier, este la fel de condamnabil ca si comportamentul mititeilor.j

1. Prostule ( ca să te citez pe tine ), cumva faci parte din echipa GSP-ului de ai răspuns la un comentariu adresat lor ? 2. Ca să-ți traduc ție, era o ironie la faptul că echipa națională de fotbal a României nu mai are rezultate pozitive și poate așa se vor califica și ei la vreun campionat european sau mondial cu puncte adunate la "masa verde". 3. Eu nu am vorbit nimic despre discriminare, xenofobie, rasism, antisemit etc., etc.

Vezi toate comentariile (27)
Comentează