INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  LUCESCU, OMUL-SUCCES!

Bărbatul în tricou albastru » Noaptea celui de-al 6-lea titlu cu Şahtior alături de Mircea Lucescu

Mircea Lucescu şi Rinat Ahmetov, antrenorul şi miliardarul, cei care au revoluţionat fotbalul ucrainean  // Foto: Andrei Duduş (Şahtior) +1   FOTO
Mircea Lucescu şi Rinat Ahmetov, antrenorul şi miliardarul, cei care au revoluţionat fotbalul ucrainean // Foto: Andrei Duduş (Şahtior)

Articol de - Publicat sambata, 12 mai 2012 00:00 / Actualizat vineri, 11 mai 2012 20:17

3-0 cu Aleksandria. "Luce" devenise campion. La patru zile după ce cucerise şi Cupa Ucrainei, antrenorul s-a eliberat de tensiune. Era clipa sărbătorii.

50.000 de steguleţe portocalii cîntă pe Donbass Arena. Mai exact, 49.400, aşa cum anunţă crainicul arenei pentru care Rinat Ahmetov a scos din buzunar 400 de milioane de dolari. Şahtior are deja 2-0 contra Aleksandriei şi se pregăteşte de fiesta. Al şaselea titlu de campioană în ultimii 8 ani.

Imaginea gînditorului
Marea rivală Dinamo Kiev a văzut în ultimul timp cum arată trofeul care se decernează campionilor doar în poze. Jos, în stînga băncii de rezerve a lui Şahtior, un bărbat într-un tricou albastru e impasibil la explozia de bucurie care domină arena. Willian se mai lansează într-un dribling şi pierde mingea. Bărbatul în tricou albastru gesticulează nervos.

Tabela luminoasă a stadionului numără minutele. S-a făcut 3-0. 49.400 de oameni se ridică în picioare şi flutură steguleţele portocalii. Se fac valuri. Bărbatul în tricoul albastru s-a mai calmat. Priveşte cu mîna la tîmplă, imaginea aceea tipică pentru Mircea Lucescu, imaginea cu care şi-a traversat întreaga carieră.

Hunedoara, Italia, Irlanda de Nord...

Fie că a fost vorba de Hunedoara, "cea mai frumoasă perioadă din viaţa mea", fie că a fost vorba de ziua în care l-a invitat pe Enzo Bearzot în apartamentul de pe Ştirbei Vodă şi l-a tratat cu cornuleţe cu gem făcute de Neli Lucescu. Sau de ziua în care "naţionala" României a bătut douăzeci şi ceva de cornere împotriva Irlandei de Nord, iar fundaşul Jimmy Nicholl a scos de două ori de pe linia porţii, cîndva demult, pe "23 August", la acel 0-1, opusul marelui 1-0 cu Italia, campioana mondială, cele două meciuri de care Lucescu nu s-a despărţit niciodată...

Show de un milion de dolari
Fiesta a atins apogeul. Rinat Ahmetov coboară pe gazon. Lasere, artificii, jocuri de lumini, mii de flori adunate în cîteva buchete uriaşe. Un show total care a costat, la o evaluare sumară, spre 1 milion de euro. Sau de dolari, moneda în care se discută la Doneţk, dar cine se mai gîndeşte la detalii?

Brazilienii lui Şahtior desfac şampaniile uriaşe. Primul stropit e chiar bărbatul acesta care va împlini în vară 67 de ani, plecat din Apărătorii Patriei, şi singurul dintre cei 49.400 de oameni care priveşte bucuria cu alţi ochi şi, mai presus de toate, cu o anume stăpînire. "Preţul succesului e invidia", aşa cum a spus de atîtea ori.

Mircea şi Rinat la karaoke
Sărbătoarea se mută în peluza lui Donbass Arena. Vreo 1.000 de oameni rup noaptea în două. Pe stadion, fasciculele albe şi albastre luminează fiesta care cinsteşte eventul lui Şahtior Donetk. S-a trecut de miezul nopţii. Mircea Lucescu şi Rinat Ahmetov discută retras pe o canapea. Probabil că planurile născute la marginea din stînga a băncii de rezerve capătă glas. Pe scena discotecii de lux se produc formaţiile la modă ale Ucrainei.

Şocant! Bărbatul în tricou albastru îl ia de braţ pe Ahmetov, potrivit Forbes omul are o avere de 16 miliarde de euro, şi urcă pe scenă. Miliardarul se lasă greu, dar se lasă. Lucescu cheamă pe scenă toată echipa. Cîntă cu formaţia, ceva în rusă, dar o face impecabil, cam cum o făcea pesemne pe vremuri, la chefurile de la Mînerău, în anii Corvinului, "cea mai frumoasa perioadă din viaţa mea".

"O viaţă de om dăruită fotbalului"
Se cască zorile la Doneţk. În blugi si tricou, Mircea Lucescu face cu mîna şi se strecoară discret printre sute de oameni şi sute de fete coborîte de pe afişele demne de Miss Univers. Îmi vine în minte ce a scris inegalabilul Ioan Chirilă, după marele meci de la Bratislava, cel după care Mircea Lucescu avea să califice echipa României la Euro '84, într-o grupă infernală, cu Italia, Suedia şi Cehoslovacia. "Boloni cade secerat... Lucescu e gata să intre în teren... Pe fundalul vulcanului din Bratislava, silueta se distinge clar. O viaţă de om dăruită fotbalului".

Stropit cu apă de jucători
Scene amuzante la sfîrşitul meciului cu Aleksandria. În culmea fericirii, brazilienii aflaţi pe banca lui Şahtior au sărit la marginea terenului şi, rîzînd, l-au stropit cu apă pe Mircea Lucescu. Antrenorul, cu tricoul ud, a fost puţin supărat. A explicat apoi reacţia sa: "Am trăit atîtea momente la viaţa mea, încît gesturile extreme nu mă mai impresionează. Ba chiar vreau să le evit". Vezi VIDEO!

14 trofee au cucerit Mircea Lucescu şi Răzvan Raţ în opt ani la Şahtior Doneţk

6 titluri (din cele 7 ale lui Şahtior) a cîştigat "Il Luce" la Doneţk din 2004

1 este numărul trofeelor continentale ale cuplului român cu Şahtior: Cupa UEFA, în 2009

"Orice vrea la echipă Lucescu o să-i cumpăr. Victoria nu are preţ" (Rinat Ahmetov, patron Şahtior)

"A fost dificil după accidentul meu. Am urmărit echipa în cantonamentul de iarnă şi lipsea ceva. Atunci am decis să mă întorc mai devreme, pentru ca jucătorii să mă simtă alături. A fost decizia corectă" (Mircea Lucescu, antrenor Şahtior)

"Viaţa mea a fost o luptă în care am crezut mereu. Am făcut totul pentru a obţine ce mi-am dorit" (Mircea Lucescu, antrenor Şahtior)

Dinamo e condamnată la retrogradare! Nici victoria cu UTA nu îi asigură barajul » Toate CALCULELE: de ce rezultate indirecte au nevoie „câinii”

În 1987 termina în fața lui Hagi în cursa pentru Balonul de Aur, acum e agent imobiliar » Și-a schimbat și look-ul: „Samuraiul a plecat în vacanță!”


Comentarii (11)
lumpy666
lumpy666  •  14 Mai 2012, 06:22

DA ASTA SI ASA E ADEVARAT PT CA LUCESCU E CEL MAI MARE "ANTRENOR ROMAN DIN TOATE TIMPURILE!!!" -NIMENI NU ARE ASA O COLECTIE DE TROFEE SI DACA CELE MAI MULTE A CASTIGAT CU O ECHIPA DIN UCRAINA UNDE CA SI ADVERSARI CEL MULT 2 ECHIPE PUTEM SA AMINTIM!!! DAR SA NU UITAM CUPA EUROPA LEAGUE DIN 2009 SI PARTICIPARILE LUI SAHTIOR DIN CHAMPIONS LEAGUE UNDE REUSEA IN SFARSIT SI SA TREACA DE FAZA GRUPELOR SI DE MULTE ORI SA OBTINA REZULTATE CARE ERAU CONSIDERATE SURPRIZE!!! BRAVO LUI SI TOT BINELE DE PE PAMANT,MULTA SANATATE!!!!!!!

silvercloud
silvercloud  •  12 Mai 2012, 15:02

O viata, o cariera, un nume... Mircea Lucescu!! Un antrenor care ne umple mereu de mandrie!! Felicitari, Mircea!! P.S. Si spune-i lui Ahmetov sa cumpere o echipa si din campionatul romanesc, cum ar fi Rapid sau "U" Cluj, de la care pleaca patronul in vara!!

necsulesq
necsulesq  •  12 Mai 2012, 11:40

Lucescu tatal e senzational, ca el oameni mai rar pe lumea asta. Respecte!

Vezi toate comentariile (11)
Comentează