INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  EDITORIAL

Bătălia pentru Ianis Hagi » Răzvan Luțac: „Până va ieși vreun Haaland de Huși, Sighet, Râșnov sau Orșova, cu Hagi junior defilăm”

Ianis Hagi, foto: Guliver/gettyimages
Ianis Hagi, foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat vineri, 21 februarie 2020 10:09

Din tot jocul de-a șoarecele și pisica în jurul evoluțiilor lui Hagi junior, singurii câștigați sunt cei sinceri și pământeni, deloc extremiști, care înțeleg ce înseamnă, de fapt, Ianis Hagi.

Când Ianis dă gol, una dintre tabere iese la lumină și-l ridică pe o lumină superioară. Când nu, tabăra din penumbră se activează și scoate de la sertar lista de ciment turnat în șabloane, de tipul:

  • doar Gică îl băga titular, că e taică-su
  • are deja 21 de ani, uite ce face Haaland la 19
  • dacă era bun, confirma de la Fiorentina
  • la anul ajunge în Liga 1, probabil la Viitorul
  • încă vreo 2-3 care îmi scapă, dar sunt, în mare parte, variațiuni pe aceleași idei

OK. Din cele de sus, poate cel mult tatăl lui trăgea puțin de coardă când îi dădea banderola, că de titular oricum era cazul. Numai că și postura de căpitan îl ajuta - dar asta e o discuție mai lungă, care o sufocă pe cea de-aici.

Haaland? E cel mai bun din lume la vârsta lui, oameni buni. E Mbappe pentru categoria lui de vârstă. Așa cum Mbappe e cel mai bun, probabil, la etajera 21 de ani, din care face parte și Ianis.

De ce să îl comparăm pe Ianis, un fotbalist OK, cu cel mai bun din lume? De ce?

„Pentru că voi, ăștia din presă, îl ridicați în slăvi de zici că e Mbappe!”, e alt răspuns standard.

Nu, Dumnezeule, nu îl ridicăm în slăvi. Da, vorbim mai mult de Ianis pentru că, de-a lungul anilor, presa sportivă caută, din perspectiva locală, nu neapărat eroi, dar personaje care să suscite interes. 

Și, să fim serioși, Hagi jr., uitându-ne la prima săptămână de Europa, e singurul român care a scos capul. Cu tot respectul pentru Dragoș Grigore.

N-a confirmat la Fiorentina? Oho, vă dau o listă de 200 de fotbaliști care n-au confirmat la vârsta lui pe la vreun mare club din Europa și apoi au ajuns fotbaliști cel puțin decenți. Și nu scriu de Pique la Manchester United, că iar sărim calul la cei mai buni din lume. Și nu e cazul.

Lume, Ianis Hagi e un fotbalist OK. Poate fi un fotbalist bun. Poate ajunge la o echipă de Premier League după ani de muncă. Nu la City, nu la Liverpool, nu la Tottenham. Poate un Brighton. Poate, dacă se dezvoltă, a Everton. Nu știm cum evoluează. Nu suntem Merlini sau babe Vanga.

Nu e super vitezist, dar e tehnic și execută bine faze fixe. I se potrivește Scoția, un campionat „pe forță", dar în care viteza de joc e pe palierul lui. Poate i se potrivește și Europa League, mai are cel puțin un meci în care poate demonstra asta.

Și, fiți siguri!, dacă aveam și noi un Haaland, vorbeam de Haaland. Da! Pagini întâi cu Haaland, reportaje, interviuri, familie (și tatăl lui Haaland a fost fotbalist decent, a jucat și la City, ce-i drept când City nu dăduse încă de bani), tot tacâmul.

Doar că noi îl avem pe Hagi junior și, până va ieși vreun Haaland de Huși, Sighet, Râșnov sau Orșova, cu Hagi junior defilăm.

Chiar dacă nu vă convine realitatea.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (6)
197862267916041
Preoteasa Constantin  •  22 Februarie 2020, 18:00

Un articol corect si clar ! Dupa un meci cu doua goluri marcate si cu ajutoru adversarului il faceti mai mare decat Mesi ! Atunci de Haaland de 19 ani care joaca la o echipa mare si un campionat puternic ce sa zicem ! Asa mai incet cu laudele ca pute !

cneius
cneius  •  22 Februarie 2020, 13:24

Corect articol. Nu ai insa ce face impotriva *** nu au viata personala si asta este "menirea" lor...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

116988019705812
Trafalet Simfoniu  •  22 Februarie 2020, 10:35

Fâs ... Până va apărea un Ioan Chirilă din Huși, Sighet, Râșnov sau Orșova, defilăm cu Luțacul ...

Vezi toate comentariile (6)
Comentează