INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  PORTUGALIA

Bolt de Sporting! » Cristian Ponde, copilul-minune născut în Maramureş, a înscris la Lisabona primul gol în Liga Campionilor la juniori

Articol de - Publicat miercuri, 31 octombrie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 31 octombrie 2012 00:18

Atacantul în vîrstă de 17 ani a deschis scorul din lovitură liberă la Sporting – PSV Eindhoven 4-2 şi a sărbătorit apoi ca Usain Bolt, cel mai rapid om al planetei


Un alt vis i s-a împlinit lui Cristi. Puştiul născut în Făureşti, Maramureş, descoperit în 2005, la 10 ani, de emisarii lui Mourinho driblînd şi marcînd gol după gol la Olhao, pe malul Atlanticului, unde ajunsese cu părinţii pe linia mereu în ascensiune a destinului, transferat apoi la Sporting Lisabona, chemat la 15 ani în lotul lărgit al primei echipe a "leilor" într-un meci din Europa League şi propulsat spre "naţionala" U17 a Portugaliei, a jucat pe "Jose Alvalade", stadionul de 50.000 de locuri al alb-verzilor.

Şi nu într-un meci oarecare, ci în NextGen Series, o competiţie considerată Liga Campionilor a juniorilor. Şi a făcut-o în stil mare. Doar e impresariat de Gestifute, agenţia lui Jorge Mendes, omul din umbra lui Cristiano Ronaldo, Falcao şi Mourinho.

Specialist la lovituri libere
Săptămîna trecută, atacantul de 17 ani titular la Sporting U19 a deschis calea lusitanilor spre a treia victorie din grupă: un şut frumos, din lovitură liberă, băiatul e specialist la faze fixe!, şi mingea era în plasă după 17 minute. 1-0. Un gol sărbătorit de numărul 9 la fel ca Usain Bolt după fiecare record mondial sau cursă cîştigată la Olimpiadă.

A fost 4-2 la sfîrşit în faţa lui PSV Eindhoven, antrenată de cunoscutul Phillip Cocu. Iar Sporting este pe locul 1 în seria din Ligă, înaintea lui PSV, Celtic şi Aston Villa.

Urmărit de Vercauteren
Alb-verzii sînt tot primii şi în campionatul naţional de juniori, după 1-0 duminică împotriva rivalei Benfica. O pasă decisivă a lui Ponde în minutul 84 a fost suficientă pentru a deveni lideri. La capătul unui derby urmărit cu interes şi de noul antrenor al seniorilor clubului, belgianul Frank Vercauteren, care le-ar fi spus secunzilor săi, susţin surse din clubul lusitan, că va reveni să vadă cîţiva jucători de la U19. Printre ei, Cristi. Românul plecat să cucerească Portugalia.

"Un virtuoz tehnician. Ponde poate juca la fel bine vîrf, aripă sau mijlocaş, dar are atuuri care îl recomandă drept un viitor playmaker de clasă"
Noticias do Futebol, cotidian portughez online

7 meciuri a jucat Cristian Ponde la "naţionala" Portugaliei U17, pentru care a marcat două goluri

Se bate cu Franţa la U18
Cristian a făcut un pas înainte şi la "naţionala" lusitană. Este unul dintre puştii de bază ai lui Helio Sousa la U18, selecţionata care a început pregătirile pentru calificările la Campionatul European U19 din 2014. Ponde participă în această săptămînă la un turneu internaţional la Limoges, urmînd să joace cu Norvegia (azi), Uruguay (vineri) şi echipa gazdă, Franţa (duminică).

Ce este NextGen Series
"Îi pregătim pentru Champions"
Creată în 2011, această întrecere organizată pentru juniorii U19 exact după formatul Ligii Campionilor – participă cele mai bune echipe europene -, are un scop precis. "Încercăm să formăm tinerii pentru Champions League. Este un extraordinar test fizic, tehnic şi psihic care îi ajută enorm pe puşti", spune Chris McCart, antrenor la Academia lui Celtic Glasgow. Sezonul trecut, NextGen a fost cîştigată de Inter Milano, 1-1 şi 5-3 la penaltyuri în finala cu Ajax.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (5)
thebluestlion
thebluestlion  •  31 Octombrie 2012, 10:58

Probabil ca Romania l-a ratat pe unul dintre cei mai promitatori tineri jucatori din Europa. De ce? FRF ar trebui sa raspunda pentru asta.

plischi
plischi  •  31 Octombrie 2012, 07:42

vedetzi sa nu afle ooooijeru', cine stie ce-i mai trece prin nu stiu ce organ care ii da ideile...

tigruzzu
tigruzzu  •  31 Octombrie 2012, 07:41
Postat de shpytza pe 31 Octombrie 2012, 06:52

poi de ce nu participa domnle` la U17, U18 ..sau U19 cu Romania?! ... sau ne prefacem ca nu exista si nu stim ca ii roman? ca nu cred ca el o ales asa din start portugalia ...

Păi, bre, în 2005 deja era acolo. L-au învățat ăia fotbal, l-au format. O fi văzut ce i-a făcut Pițurcă lui Max Nicu...

Vezi toate comentariile (5)
Comentează