INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  GERMANIA

EXCLUSIV GSP Descoperirea GSP » Avem iarăși un fotbalist în Bundesliga! Iar Stuttgart nici nu știe că are un român în lot! „Vrem ca într-o zi să stea în poarta lui VfB”

Dennis Seimen, la antrenamentul lui VfB Stuttgart, locul 3 în Bundesliga Foto: Imago
Dennis Seimen, la antrenamentul lui VfB Stuttgart, locul 3 în Bundesliga Foto: Imago

Articol de GSP - Publicat marti, 12 decembrie 2023 09:34 / Actualizat marti, 12 decembrie 2023 09:37

Dennis Seimen, care a împlinit 18 ani pe 1 decembrie, este anunțat drept viitorul portar numărul 1 al lui VfB Stuttgart și al Germaniei. ♦ Tânărul goalkeeper aflat deja în lotul echipei mari e prezentat numai ca german pe site-ul clubului, însă GSP.ro a descoperit rădăcinile românești ale părinților săi. ♦ Iar el, născut în Germania, are și cetățenie română. „E un mare talent. Noi toți îl apreciem foarte mult”, a declarat Sebastian Hoeness, antrenorul lui VfB, locul 3 în Bundesliga.

  • Articol de Helmut Heimann (Stuttgart)

Între 1981 și 2017 au jucat șase români în Bundesliga la VfB Stuttgart: Alexandru Sătmăreanu, Florin Răducioiu, Ionel Ganea, Ciprian Marica, Sergiu Radu și Alexandru Maxim.

Marius Șumudică, contestat de fani după al treilea eșec la rând în campionat » Ce scuză a găsit antrenorul lui Gaziantep
TURCIA
Marius Șumudică, contestat de fani după al treilea eșec la rând în campionat » Ce scuză a găsit antrenorul lui Gaziantep

Germania, în ceață. Presa nu știe că Dennis Seimen e și român

De la 1 iulie 2023, șvabii au după șase ani iarăși un român în lot, dar nu știu asta. Dennis Seimen s-a născut la 1 decembrie 2005 în Germania, la Heilbronn, și are dublă cetățenie: germană și română.

Presa din Germania nu cunoaște originea sa română. Markus Merz, redactor-șef adjunct la ziarul „Heilbronner Stimme" din localitatea natală a lui Dennis, care a scris despre portar, ne-a transmis: 

„În legătură cu originea sa română nu ne este nimic cunoscut". Nici prestigioasa revistă de sport Kicker nu a aflat de ea. Pe site-ul lui VfB Stuttgart, Dennis Seimen este trecut doar cu naționalitatea germană. 

„Dennis Seimen e cel mai talentat tânăr portar al țării”

Gazeta Sporturilor a descoperit rădăcinile românești ale tânărului portar. Tatăl său Reinhold Seimen este etnic german (sas) din Senereuș, judetul Mureș, în apropiere de Sighișoara. Mama lui, Ana, e româncă, ea și-a păstrat numele de fată pe lângă cel al sotului: Niță Seimen, originară din Bratovești, județul Vâlcea

Părinții lui Dennis s-au cunoscut în Romania și au emigrat în Germania, unde s-a născut fiul lor.

Dennis, care vorbește foarte bine limba română, a început fotbalul în 2009 la FC Heilbronn, de unde s-a transferat în 2013 la Karlsruher SC. Din 2015 a trecut la academia lui VfB Stuttgart, club la care are deja un contract de jucător profesionist de lungă durată, până pe 30 iunie 2027. Ceea ce nu trebuie să mire.

Dennis Seimen este un mare talent. El va fi cu siguranță viitorul lui VfB Stuttgart. E cert că noi toți îl apreciem foarte mult și vrem ca într-o zi să stea în poarta lui VfB 

- Sebastian Hoeness, antrenor VfB Stuttgart

După părerea celui mai mare ziar european Bild, Dennis e „cel mai talentat tânăr portar al țării". Are la activ 13 jocuri în selectionatele Germaniei U16, U17, U18, U19 și bate la ușa naționalei U21. 

„Rar la VfB Stuttgart s-a vorbit așa de mult despre un jucător de 17-18 ani ca despre Dennis Seimen", scria cotidianul Stuttgarter Zeitung.

„Dennis Seimen nu se ascunde, dirijează echipa cu voce tare”

Goalkeeperul are o înălțime de 1,90 m și 89 kg greutate. Reporterul Dennis Baier de la postul de televiziune Sky Sport News l-a caracterizat în felul următor: „Calitățile lui sunt în jocul pe linie și cel unu contra unu. Nu se ascunde în poartă, ci dirijează echipa întotdeauna cu voce tare din spate. Mulți experți sunt de părere că, dacă Dennis Seimen se va dezvolta în continuare așa de bine, îl vom putea vedea curând în Bundesliga".

Ceea ce este dorința cea mai mare a supertalentului. „Vreau să devin portarul de bază la VfB și să am succes", a declarat Dennis pentru GSP.

Descoperirea GSP » Avem iarăși un fotbalist în Bundesliga! Iar Stuttgart nici nu știe că are un român în lot! „Vrem ca într-o zi să stea în poarta lui VfB”
Dennis Seimen (în galben), la naționala U19 a Germaniei, în septembrie 2023 Foto: Guliver/GettyImages

Se face loc pentru Dennis Seimen. Alexander Nübel pleacă aproape sigur la vară

Posibil ca această dorință să i se împlinească deja în sezonul viitor. Portarul numărul 1 al lui Stuttgart, Alexander Nübel (27 de ani), este împrumutat de la Bayern München până la sfârșitul actualei stagiuni, când se va întoarce la bavarezi, unde mai are contract încă un an, data limită fiind 30 iunie 2025. 

Pentru împrumutul la Stuttgart, Nübel a acceptat înjumătățirea salariului de cinci milioane de euro asigurat de Bayern.

Dennis va fi portarul nostru în viitor. Trebuie pregătit în ritmul optim pentru rolul său.

- Fabian Wohlgemuth, director VfB Stuttgart

Fiindcă veteranul Manuel Neuer (37 de ani) și-a prelungit contractul la München până în 2025, Nübel nu va rămâne în mod sigur într-un rol secundar la ei și va proceda ca Yann Sommer, care a părăsit clubul.

Descoperirea GSP » Avem iarăși un fotbalist în Bundesliga! Iar Stuttgart nici nu știe că are un român în lot! „Vrem ca într-o zi să stea în poarta lui VfB”
Dennis Seimen (dreapta) se pregătește zi de zi cu același gând: să devină un mare portar Foto: Guliver/GettyImages

Stuttgart vrea ca Nübel să continue la șvabi. Dar șansele respective sunt cotate sub 50 la sută. Conform postului de televiziune Sky Deutschland, Bayern a primit deja numeroase oferte naționale și internaționale pentru Nübel și va cere între 10 și 12 milioane pentru transferul lui.

Este greu de crezut că Stuttgart va plăti o sumă atât de mare pentru un portar. Când a fost împrumutat la șvabi pentru un milion, Nübel a avut o ofertă salarială dublă de la Crystal Palace, din Premier League, dar a ales Stuttgart. A vrut să se afirme pe plan național, ceea ce a reușit din plin.

Dennis Seimen a fost rezervă în Bundesliga. Ar putea fi titular în sezonul viitor

Daca Alexander Nübel va părăsi Stuttgart, foarte probabil Dennis Seimen îi va lua locul între buturi. În cei peste 22 de ani petrecuți la Bild, în care am relatat despre patru echipe din Bundesliga (VfB Stuttgart, SC Freiburg, SSV Ulm, Stuttgarter Kickers) și am intervievat trei români de la VfB, nu am auzit vorbindu-se într-un asemenea mod laudativ despre un jucător atât de tânăr, cum e prezentat acum Dennis Seimen.

Avem un superportar de 18 ani pe care clubul trebuie să se bazeze în viitor. Este un talent uriaș care a ajuns deja foarte departe pentru vârsta lui.

 - Guido Buchwald (325 de jocuri în Bundesliga pentru VfB Stuttgart), campion mondial in 1990

E sigur că, la un moment dat, românul va fi viitorul numărul unu la Stuttgart. Pe banca de rezerve a stat deja o dată în Bundesliga, la VfB - Bayer Leverkusen 1-1, pe 14 mai 2023. Atunci, Dennis avea 17 ani, 4 luni și 2 săptămâni.

INTERVIU Dennis Seimen: „De Crăciun, voi petrece vacanța în România. Cu mama”

- Dennis, ți-ai revenit după accidentare?
- Da. Am avut probleme cu spatele și am fost câteva săptămâni în recuperare. Acum mă antrenez normal și mă simt foarte bine.

Descoperirea GSP » Avem iarăși un fotbalist în Bundesliga! Iar Stuttgart nici nu știe că are un român în lot! „Vrem ca într-o zi să stea în poarta lui VfB”
Dennis Seimen, 18 ani, portarul de viitor al lui VfB Stuttgart Foto: Guliver/GettyImages

- Unde vei căpăta experiența de joc pe care o cere antrenorul Sebastian Hoeness de la tine?
- Jucând la echipa a doua a lui VfB, în liga a patra.

- Te antrenezi cu această echipă?
- Nu, mă pregătesc cu prima formație a lui VfB.

Dennis Seimen: „Urmez cursurile unei școli comerciale”

- Pe 1 decembrie ai împlinit 18 ani. A fost o aniversare deosebită pentru tine devenind major?
- Nu. După 18 ani urmează 19 și așa mai departe.

- Cum ai sărbătorit ziua de naștere?
- Cu familia, într-un restaurant.

- Locuiești împreună cu părinții la Heilbronn făcând naveta la Stuttgart?
- Nu. La început am stat la internatul lui VfB. Acum am o locuință în Stuttgart și urmez cursurile unei școli de comerț. Din când, în când trec pe la părinți în orașul meu natal.

Dennis Seimen: „Mă bucur că o să petrec ceva timp în țara natală a părinților”

- Ai vizitat deja România?
- Da, de mai multe ori când eram copil. De Crăciun, voi petrece vacanța în România.

- Singur sau împreună cu cineva?
- Cu mama. O să stăm la Bratovești, de unde se trage mama, și la Sibiu, unde am unchi și mătuși. Mă bucur că o să petrec ceva timp în țara natală a părinților. După emigrare, ei s-au cununat în Germania, unde m-am născut.

- Ce îți dorești pentru Anul Nou care bate la ușă?
- Sănătate și evoluții cât mai bune pentru VfB Stuttgart.

PREZENTARE: Helmut Heimann a lucrat peste 22 de ani la Bild

Helmut Heimann (65 de ani), originar din Iecea Mare, județul Timiș. a studiat filologia la Universitatea Suceava și a fost redactor de sport la ziarul de limbă germană Neue Banater Zeitung din Timișoara, fiind membru al Asociației Presei Sportive din România.

Emigrat în 1990 în Germania, a lucrat de la 1 martie 1991 până la 31 mai 2013 ca redactor de sport la Bild, cotidianul cu cel mai mare tiraj al Europei (avea 3,8 milioane zilnic la mijlocul anilor 2000; azi, are 1,34 milioane de exemplare, vânzând peste un milion).

Descoperirea GSP » Avem iarăși un fotbalist în Bundesliga! Iar Stuttgart nici nu știe că are un român în lot! „Vrem ca într-o zi să stea în poarta lui VfB”
Primul român de la VfB Stuttgart intervievat de Helmut Heimann a fost Florin Răducioiu, pe 13 august 1997. Au urmat Ionel Ganea și Ciprian Marica. Foto: Herbert Rudel

A devenit apoi jurnalist liber și independent, autor al cărții „Întâlniri cu sportivii șvabi dunăreni", realizând portrete despre Johnny Weissmüller, Ferenc Puskas, Jupp Posipal, Hansi Müller, Helmut Duckadam, Josef Petschovszky, Emmerich Vogl, Josef Leretter, Roland Gunnesch, Hansi Schmidt și alții.

Colaborator al Gazetei Sporturilor din anii ‘90. La 1 septembrie anul viitor va împlini 40 de ani în presa sportivă.

Alte știri de fotbal internațional:

Laszlo Boloni își critică jucătorii la înfrângere: „Este o lipsă de maturitate. I-am văzut căzuți și frustrați!”
FRANȚA
Laszlo Boloni își critică jucătorii la înfrângere: „Este o lipsă de maturitate. I-am văzut căzuți și frustrați!”
Azerii îl dau pe Adrian Mutu la CFR Cluj » Ce s-a întâmplat la ultimul meci al lui Neftchi Baku
NEFTCHI BAKU
Azerii îl dau pe Adrian Mutu la CFR Cluj » Ce s-a întâmplat la ultimul meci al lui Neftchi Baku

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (5)
atacama
atacama  •  12 Decembrie 2023, 13:21

SPER SA NU STIE CA ARE "origini" din EST .

tikitakabarceloona
tikitakabarceloona  •  12 Decembrie 2023, 13:16

Pe cand o noua descoperire gen andra mocanu, mai gsp?:)))

dakesis
dakesis  •  12 Decembrie 2023, 12:37

Tot cu oltenii faci treabă:)

Vezi toate comentariile (5)
Comentează