INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  ANALIZĂ

Dominique Antognoni, insiderul Gazetei la Inter Milano, decriptează viitorul lui Cristi Chivu

Articol de GSP - Publicat marti, 27 decembrie 2011 00:00 / Actualizat marti, 27 decembrie 2011 13:53

ŞTIE TOTUL DESPRE INTER. Dominique Antognoni, un excelent jurnalist român de sport plecat în Italia în urmă cu 20 de ani, s-a remarcat în presa peninsulară cu numeroase reportaje şi interviuri de calitate, axîndu-se pe unul dintre cluburile cu cea mai mare greutate: Inter Milano. Şi nu ratează nimic din ce se întîmplă în interiorul grupării nerazzurra.

Unul dintre puţinii reporteri care află cele mai ascunse detalii ale clubului nerazzurro ştie care sînt atuurile apărătorului să rămînă pe San Siro. Şi unde ar putea ajunge fostul căpitan al "naţionalei" dacă nu îşi va prelungi contractul cu Inter

Va semna Cristian Chivu un nou contract cu Inter? Posibil, pentru că recunoştinţa patronului Massimo Moratti faţă de grupul care a cîştigat Champions League la Madrid în 2010 este infinită. Va accepta un salariu înjumătăţit? Va accepta doi ani plus o opţiune pentru un al treilea? Va şti cum să îl convingă pe Moratti, mai bine spus are intenţia să îl convingă sau va aştepta decizia patronului?

În momentul de faţă, şansele să rămînă sînt suficient de mari, hai să spunem cincizeci la sută (euforia Crăciunului ne împinge înspre 70), dar există anumite variabile care ar putea schimba, foarte mult, situaţia. Să facem puţină ordine.

O situaţie pe care nu a mai trăit-o
Conform legii, de la 1 ianuarie Chivu are dreptul să îşi caute un nou club şi poate fi contactat de către orişicine fără acordul Interului. Contractul, dupa cum se ştie, se va încheia pe 30 iunie. Şi pentru prima oară în cariera lui, unicul român care a cîştigat trei titluri consecutive în Italia şi o Ligă a Campionilor fiind titular se află într-o astfel de situaţie.

Acum două luni era perplex, nu ştia cum să procedeze. De altfel, niciodată nu trăise pe propria-i piele un asemenea moment: la Inter a venit cînd mai rămăsese un an din pactul său cu Roma. Va avea aproape 32 de ani în momentul în care îi va expira acordul de cinci sezoane cu Inter, contractul cel mai important la nerazzurri după cel al lui Sneijder. Iar suma reprezintă unul din obstacolele viitoarei înţelegeri.

5,5 milioane de euro este salariu anual al lui Cristi Chivu la Inter Milano

9 trofee a cucerit "fundaşul" la nerazzurri: inclusiv Liga Campionilor, Mondialul cluburilor şi 3 titluri în Serie A

Cum stau "rivalii" lui Cristi
În momentul actual, Inter are cinci fundaşi centrali: Cordoba, Lucio, Samuel, Chivu şi Ranocchia. Cordoba (36 de ani în vară) probabil va spune adio carierei de fotbalist - a venit la Inter în aceeaşi lună cu Mutu şi cu Seedorf, ianuarie 2000. După Zanetti este omul cel mai important în vestiar împreună cu Cambiasso, dar nu are intenţia să mai continue şi, oricum, s-a obişnuit de mult cu ideea de a fi un fel de căpitan nejucator. Samuel (aproape 34) se află în aceeaşi situaţie cu Cristi, i se va termina contractul. Nu vrea să facă presiuni, însă ştie că are de partea lui marea familie argentiniană de la Inter. Se accidentează des, e mai lent, face multe faulturi: au trecut vremurile de aur, dar ca rezervă poate rămîne. Lucio are şi el 33 de ani, în mai va face 34, prea mulţi pentru a da garanţii absolute, cum se cere la un asemenea nivel. Rămîne doar Ranocchia, 24 de ani în februarie.

N-ar vrea să despartă campionii!
La club se întreabă de cîteva luni dacă să se continue încă un an cu cei care au cîştigat tot ceea ce se putea cîştiga sau dacă să se schimbe radical apărarea. În momentul actual, patronul Moratti, antrenorul Ranieri şi directorul sportiv Branca optează pentru a prima soluţie, fiindcă în Italia faza defensivă este cea mai importantă şi nu poţi renunta la cei care joacă de ani de zile împreună numai pentru a face loc unor tineri. Tineri care încă trebuie să demonstreze personalitatea necesară unei echipe ca Inter.

Milan nu a găsit înlocuitor pentru Maldini...
În urmă cu şapte ani, Milan încerca să îi inlocuiasca pe Maldini şi Costacurta şi amîndoi îl indicaseră pe Chivu ca pe jucătorul ideal: au fost şi contacte directe între gloriile rossonere şi Cristian, sunat pentru a fi întrebat dacă ar agrea o mutare la ei. Preţul jucătorului era însă foarte ridicat, aşa că a rămas la Roma. A fost nevoie de alţi cinci ani pînă cînd Milan a găsit un înlocuitor de clasă pentru Costacurta: Thiago Silva. Pentru Maldini încă se mai aşteaptă. Cei de la Inter cunosc bine problema, tinerii se sperie de exigenţa publicului de pe San Siro (rumoarea aceea de nemulţumire îţi taie picioarele), devin timizi, se ascund şi îşi pierd locul în echipă. Uitati-vă la ceea ce se întîmplă în ultimele luni cu Alvarez, Jonathan, Castaignos şi Poli!

Şansa lui: banda stîngă
Concluzia este că există mari şanse ca românul să rămînă la Inter şi în apartamentul din centrul oraşului (Forlan va deveni curînd vecinul său de bloc, Maicon e la cîţiva metri mai departe). În plus, este unicul care joaca şi pe stînga (mai ales pe stînga), unde Inter îl are numai pe Nagatomo. În Italia, toţi sînt de acord că românul ştie sa execute în manieră perfectă diagonala, adică să acopere zona lăsată liberă de un fundaş central venind de pe banda stîngă: într-un fotbal supertacticizat, unde victoria cu 1-0 este extaz total, un element ca romanul este indispensabil chiar şi cu un an mai mult.

Probabil că Inter ar fi rezolvat deja contractele scadente dacă poziţia în clasament ar fi fost mai bună. De la anul, în Champions League merg doar primele trei echipe, acum Inter se află pe cinci: se aşteaptă luna martie pentru a avea o idee mai clară asupra situatiei. Cu Inter aproape sigură de calificare, Branca va prelungi aproape sigur acordurile cu Samuel şi Chivu.

Încredere nelimitată
Dar cum spuneam, sînt şi unele variabile. Prima se numeşte Moratti, a doua se numeşte Becali. Într-un fotbal în care toţi se plîng că nu există recunoştinţă, petrolistul a decis să acorde încredere nelimitată grupului care, cu Mancini şi apoi cu Mourinho, a cîştigat absolut tot. Titularii de la Madrid au toţi peste 30 de ani cu excepţia lui Sneijder, dar nici unul nu a fost vîndut: ei reprezintă epoca de aur a Interului, merită sa îmbrace alţi ani de zile tricoul nerazzurro, chiar dacă aleargă mai puţin şi sînt uzaţi de mii de bătălii.

13 meciuri (0 goluri) a bifat Chivu la Inter în acest sezon pînă acum: 7 în Serie A, 5 în Ligă şi unul în Supercupa Italiei

145 de apariţii (două goluri) a adunat Chivu pînă acum, în patru ani şi jumătate de contract la Inter: 98 în Serie A, 28 în Ligă, 12 în Cupa Italiei, 4 în Supercupa Italiei, unul în Supercupa Europei şi două la CM cluburi

9,5 milioane de euro e cota de piaţă a lui Cristi Chivu la ora actuală, conform Transfermarkt.de

Strategia pentru discuţia cu Moratti
În plus, dintotdeauna jucătorii care se aflau în situatia de a îşi prelungi contractul se duceau personal la patron, invitaţi de acesta în Via Bigli, unde locuieşte la doi paşi de sediul clubului şi de Via Montenapoleone. Zamorano, Recoba, Cruz, Djorkaeff, Figo ştiau cum să îl convingă. Plus minus trebuie să dovedeşti că iubeşti clubul mai mult decit orice şi că viaţa ta are un sens numai dacă alergi şi te lupţi pentru Inter. A funcţionat mereu. Pînă şi Galante, un fundaş care in mod sigur nu a făcut istoria clubului, a reuşit să îl convingă pe Moratti, chiar dacă s-a dus in papuci şi maiou pe plajă, la Forte dei Marmi: "Presidente, la Milano mi-am gasit acum şi o prietenă, nu pot lasa clubul acum". A semnat din nou.

Variante pentru Chivu
Cristian este însă prea orgolios, ceea ce e un bine, evident. Nu a cerut nimic nimănui în carieră, a fost mereu dorit de marile cluburi, i se pare absurd să cerşească un nou contract. Are dreptate, dar care ar fi alternativele? Cele adevărate, nu cele spuse prin ziare.
Ajax in mod sigur nu îi va da un contract important din punct de vedere economic. Acolo toţi puştii cîştigă împreună cît primeşte acum Chivu la Inter.

"Chivu mai are şi alte oferte, dar sper să se întoarcă o dată la Amsterdam, care i-a fost casă timp de patru ani"
Frank de Boer, antrenor Ajax

Chiar e real numele Real?
Solutia Real este o idee şi nimic mai mult. Deşi cotidianul spaniol Marca susţine că echipa blanco este pe urmele sale pentru a acoperi absenţa lui Ricardo Carvalho, accidentat şi absent pe termen lung, după cum insistă şi Becali, care încearcă să demonstreze puternica atracţie a Madridului pentru Chivu.

La rîndul ei, Genoa e o echipă de mijlocul clasamentului, greu de crezut că ar fi o destinatie plăcută pentru jucător: la 36 de ani poate ar fi o variantă, acum sigur nu.

Napoli nu cumpără jucători peste treizeci de ani pentru simplul motiv că nu îi poate revinde. Liverpool este o invenţie.
Rămîne doar Roberto Mancini, unica situaţie care s-ar putea dezvolta, dar numai datorită antrenorului Italian care l-a dorit cu orice preţ la Inter în 2007. Becali nu are nici un merit aici. Ba mai mult, aici intervine a doua variabilă.

"Chivu e un jucător pe care Mourinho îl cunoaşte bine. Ar putea fi o achiziţie inspirată în defensivă la Real, acolo unde ar acoperi două poziţii: fundaş central sau stînga"
Marca, jurnal spaniol

Omul din umbră care distruge
În momentul de faţă prezenţa lui îi strică mult imaginea lui Cristian. Familia Moratti este una dintre cele mai importante din oraş, oraş auster, foarte bogat şi serios. Împreună cu alte mari nume (Pirelli, Innoccenti, Invernizzi), formează stîlpii societăţii burgheze milaneze de un secol. Nu că ar fi perfecţi, dar ţin enorm la educaţie şi Cristian este o persoană enorm de apreciată şi din acest punct de vedere ("Un ragazzo spettacolare", repetă mereu patronul).

La un asemenea nivel, Giovanni doar distruge, deranjează: nu are un comportament şi un limbaj demn de a transfera jucători de nivel mondial, fără a mai adauga faptul că din 2006 nici măcar nu poate transfera jucători, fiind suspendat de către FIFA. Comportamentul lui Becali riscă să îl îndepărteze pe jucător de la Inter. Pe el nu îl interesează deloc cariera jucătorului: de cîteva luni sună peste tot, inclusiv la Real, şi întreabă ce ar cîştiga dacă l-ar aduce pe Chivu. Jose a trimis un mail unui prieten din Milano, manifestîndu-si stupoarea.

Exemplul "Mino Raiola"
Între Becali şi Moratti a existat un pact: patronul i-a făcut o mare favoare lui Becali (cine poate uita transferul lui Zicu la Inter?), impresarul l-a răsplătit în 2007, cînd Chivu a venit la Milano. Nimeni nu mai are "datorii" neachitate. Şi încă un detaliu: acum un an, Moratti a decis să se despartă de toţi cei care îl aveau impresar pe Mino Raiola, unul care seamănă destul cu Becali. Ibrahimovici, Maxwell si Balotelli au fost vînduţi, şi de atunci Raiola nu mai pune piciorul în club. Cînd s-a certat cu Guardiola, Ibra l-a sunat pe Moratti cerînd să vină înapoi: "Îmi pare rău, Zlatan, aici nu mai e loc pentru tine", a răspuns petrolistul. Mai e puţin şi lui Raiola îi va fi interzis să circule pe Corso Vittorio Emanuele, unde se află sediul clubului.

Becali, interzis şi la Fiorentina
Becali a fost îndepartat şi de la Firenze: acolo patron este alt mare căpitan al industriei Italiei, Diego Della Valle: o fi vreo coincidenţă, dar Della Valle a fost consilier şi vicepreşedinte al Interului şi foarte bun amic cu Moratti pînă cînd a început Calciopoli în 2006. Sînt persoane care cred în anumite valori, într-un cod etic, cel puţin formal. Cristian este jucătorul lor ideal, Becali persoana pe care nu vor să o întîlnească niciodată.

Doi ani de la accidentare şi un nou contract?
Cine vrea să înţeleagă înţelege. O cină acasă la Moratti e chiar o plăcere. Cristian, gîndeşte-te! Pe 6 ianuarie se împlinesc doi ani de la accidentarea gravă de la Verona. Ar fi ocazia ideală pentru a "sărbători" evenimentul cu semnarea noului contract.

"Am aflat din ziare despre Chivu. Nu ştiu dacă se va transfera de la Inter. Oricum, el este atît de talentat încît chiar dacă ar pleca de la Inter tot la un club mare ar ajunge"
Walter Zenga, fost portar de legendă al lui Inter Milano

„Lampard” Popescu, primul plecat de la FCSB? » Până să vină oferta lui Becali, a bătut deja palma cu alt club din Superligă: „Suntem încântați, e un campion”

L-a disperat pe Hagi: „Ne despărțim, nu se mai poate! La câți bani îi dăm, trebuia să fie star”


Comentarii (16)
ravanelly
ravanelly  •  27 Decembrie 2011, 20:12
Postat de stefan_iuliu pe 27 Decembrie 2011, 19:52

Bravo Un comentariu profesionist, bazat pe multe informatii pertinente ( nu doar pareri personale...)si intelegerea fenomenului in profunzime ! Intr-o perioada de gazetarie sportiva tabloidizata, ma bucur sa vad astfel de articole profesioniste.

ai perfecta dreptate! un articol de acest gen se vede rar pe gsp de obicei avem 15 20 de randuri din care majoritatea pareri personale sau barfa! sper sa vedem cat mai multe articole de genul! traiasca fotbalul!!!

stefan_iuliu
stefan_iuliu  •  27 Decembrie 2011, 19:52

Bravo Un comentariu profesionist, bazat pe multe informatii pertinente ( nu doar pareri personale...)si intelegerea fenomenului in profunzime ! Intr-o perioada de gazetarie sportiva tabloidizata, ma bucur sa vad astfel de articole profesioniste.

flaviag
flaviag  •  27 Decembrie 2011, 19:40

Un articol adevarat! Sunt multi jucatori foarte buni, dar putini au educatie si bun simt. Chivu e unul dintre ei. Din pacate, atitudinea sa fata de participarea la meciurile nationalei Romaniei i-a creat foarte multi dusmani printre fanii din tara, cu toate ca trebuie sa fie inteles. Dupa o asemenea accidentare trebuie sa fii atent cu propria viata.

Vezi toate comentariile (16)
Comentează