INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  GENOA

Dominique Antognoni, ziaristul român stabilit în Italia, explică: „De ce Ionuţ Radu nu e pregătit să apere la o echipă mare”

FOTO: Guliver/GettyImages
FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat luni, 22 iulie 2019 17:03

Dominique Antognoni, ziaristul român ce scrie de 25 de ani în Italia, explică de ce Inter nu-i oferă încredere lui Ionuț Radu şi vrea să-l vîndă, aflând de la un fost secund al lui Conte punctele slabe ale portarului şi planurile  

Între 20 și 25 de milioane de euro. Este prețul cerut de Inter pentru Ionuț Radu. Da, exact: Interul are intenția de a îl vinde pe Ionuț Radu. Dacă va veni o ofertă de 20, 25 de milioane de euro, clubul este dispus să îl cedeze.

Vă veți întreba: nu e riscant să pierzi un portar atât de tânăr, când îl ai deja în curte? Răspunsul este simplu. Samir Handanovic este nu numai unul dintre cei mai constanți și decisivi portari din Europa, dar este și căpitanul echipei și în plus oferă un randament excepțional pe parcursul întregului sezon (a fost ales cel mai bun portar din Serie A în sezonul recent încheiat).

Deseori este absolut determinant. În ultima partidă din campionat (2-1 cu Empoli) a fost „man of the match”, salvând trei situații absolut incredibile și calificând aproape singur Interul în Champions League. Tradus, titularul este și va fi el.

Are 35 de ani, așa că pentru următorii doi-trei nu se pune problema unui alt portar care să îi pună în pericol postul. Contractul slovenului expiră în 2020, probabil îi va fi prelungit pentru alți doi ani, așa că Ionuț nu va avea nicio posibilitate să devină titular.

Prestaţiile de la Euro îi grăbesc vânzarea

Vă veți întreba: prestațiile portarului român la Campionatul European ar putea să schimbe ideea clubului? Nu, chiar dimpotrivă, ar putea să grăbească vânzarea, sperând chiar într-un preț mai mare.

De ce atâta grabă? Simplu, Inter vrea să încaseze cât mai mult pentru a construi din nou o echipă cu care să se bată la titlu și are nevoie de bani, ca toată lumea de altfel. În plus, cu Radu ar face o plusvaloare de aproape 15-18 milioane de euro. În momentul de față jucătorul aparține lui Genoa, dar Inter are dreptul de a îl recumpăra pentru 16 milioane: a încasat 8 acum un an, deci plătind 16 e ca și cum l-ar plăti 8. Vânzându-l pentru 25, clubul obține un adaos de 17 milioane. O mare afacere, ca și cea legată de vânzarea lui Pinamonti, atacant crescut "în casă" și cedat pentru 18 milioane tot la Genoa.

Să faci 35 de milioane vânzând doi tineri înseamnă un plus la bilanț și astăzi bilanțul este foarte important, până și la cluburile cu un buget imens (oricum sezonul se termina cu semnul minus, să nu credeți că marile cluburi câștigă bani, încasează mult, dar asta nu înseamnă că și câștigă).

Nimeni nu aruncă banii, cu atât mai puțin familia Zhang, proprietara clubului. Jindong, 56 de ani, crescut în epoca comunismului, unde un dolar semnifica deja mult, nu este deloc genul. Nu înseamnă că nu s-au făcut erori mari (Joao Mario plătit cu 46 de milioane, Dalbert 24, Gabigol 33, suntem la 100, pare incredibil), dar nici nu trebuie să o faci la nesfârșit.

Nu oferă linişte apărării

Faptul că Inter are un nou antrenor ar putea să schimbe situația? Nu, mai ales că anumite persoane din anturajul antrenorului nu au o părere foarte bună despre Ionuț. Şi chiar dacă Antonio Conte îl apreciază mult pe Radu (deja acum doi ani, când era la Chelsea, spunea ca e portarul viitorului).

Un preparator de portari foarte influent, care nu poate da declarații în mod direct și oficial (clubul le interzice salariaților să vorbească în public, numai antrenorul și directorul sportiv au dreptul s-o facă), susține că tânărul portar român încă nu este apt pentru o astfel de provocare. „Ionuț trebuie să învețe să își gestioneze emoțiile. Astăzi nu este un portar de mare echipă, în momentul actual nivelul său este ideal pentru un club mediu. Cred că Inter nu trebuie să îl abandoneze definitiv, Radu merită să fie ținut sub supraveghere, pentru că e genul de goalkeeper care se maturizează mai greu, poate deveni un mare portar peste câțiva ani”, afirmă el.

Descrierea continuă: „Are calități, cu picioarele se descurcă bine, dar încă nu e de echipă de prim nivel. Este de salutat și maniera în care colaborează și relaționează cu fundașii, deși în momentul de față nu îl văd bine din acest punct de vedere, se simte că cei din apărare nu au mare încredere în ieșirile sale din poartă. Sfatul meu este să mai stea două sezoane ca titular într-un club mediu, să nu aleagă o echipă mare unde să fie rezervă, uitați-vă ce se întâmplă cu Perin! Juventus deja încearcă să îl vândă, e clar că nu va fi niciodată titular și o rezervă care costă atât de mult nu este o soluție nici pentru club, nici pentru jucător”.

Îl dau doar cu 25 de milioane

Un punct de vedere dur? Poate, dar cluburile mari nu iau decizii pripite, au observatori care analizează și realizează așa numitele "schede tecniche" unde fac radiografia jucătorului. O radiografie nu poate să fie făcută în funcție de ce ne-ar conveni nouă ca cititori, deși mulți s-ar aștepta la asta, la indulgență sau la complimente exagerate numai pentru că stau de vorbă cu ziarul din țara personajului în cauză. Una sunt suporterii și comentatorii care trebuie să mintă frumos, alta e ce se întâmplă cu adevărat în birouri. Să nu încurcăm borcanele și să nu pretindem că toți trebuie să spună ceea ce am dori noi să auzim.

Acum câteva luni, Oscar Damiani (impresarul lui Ionuț) a primit mandatul de la Inter pentru a îi caute o echipă lui Radu. David Giuliani, unul dintre colaboratorii lui Damiani, încearcă de câteva luni să găsească un club în Franța, dar asta nu înseamnă că nu poate să fie cedat într-o altă țară sau chiar în Italia.

Atenție! Inter nu vrea să îl vândă cu orice preț, o ofertă de 10-15 milioane nu va fi luată în considerare. 20-25 sau dacă nu va fi dat împrumut. După care, peste doi, trei ani se va mai vedea.

În momentul de față, Radu nu este prioritatea clubului: toate eforturile sunt concentrate asupra celor trei, patru piese grele care îi sunt necesare lui Antonio Conte. În același timp e grabă mare pentru a îi vinde pe Icardi și Nainggolan, considerați persona non grata la club.

După care se va trece la capitolul Radu. Evident, portarul ar vrea să știe cât mai repede unde trebuie să se prezinte în cantonament. Soluția logică și ideală ar fi un alt împrumut la Genoa. Dar dacă Giuliani găsește un club care să plătească 25 de milioane… 

„A fost un campionat absolut de neuitat. Nu mi-aş fi imaginat să intru în poartă după doar patru etape şi să ajung la 33. Genoa mi-a oferit această şansă, mereu am visat să joc în Serie A”

„Mă simt bine aici şi încă un sezon la Genoa mă va ajuta, pentru că lucrez cu un preparator foarte bun ca Alessio Scarpi, care m-a făcut să cresc sub toate aspectele”

Ionuţ Radu, portar Genoa

„Un portar cu reale calități, curajos, doar nu degeaba apără titular la Genoa. Este îmbucurător că își dorește și că și-a câștigat locul în Serie A”

„Îmi place cum iese pe centrări, este normal să mai greșească, dar valoarea lui Radu s-a văzut în meciurile decisive pentru salvarea de la retrogradare”

„După încă un an la Genoa poate ajunge la o echipă mare, i-a prins bine experiența de la Euro. Îl văd foarte sus, e foarte serios în tot ceea ce face și merită”

Helmuth Duckadam, fost portar Steaua

„Radu şi-a etalat calităţile, sânge rece şi temperament, depăşind rapid şi fără traume erorile provocate de lipsa experienţei. S-a dovedit decisiv, mai ales în ultima lună, prin paradele cu Napoli, Roma şi Cagliari”
Gazzetta dello Sport, cotidian italian

„Radu are cu siguranţă potenţial, talent şi calităţi deosebite, însă trebuie să mai lucreze la partea fizică şi să fie mai bun la ieşirile din poartă. Dacă nu va reuşi, îi va fi greu la nivel internaţional”
Simone Braglia, fost portar Genoa

6 meciuri fără gol primit a avut Ionuţ Radu din cele 33 în trecuta ediţie a Seriei A (2.790 de minute). E cel mai bine cotat jucător de la Genoa, cu 15 milioane de euro

6,19e media notelor luate de Radu în Gazzetta dello Sport. De trei ori 7, cu Atalanta, Torino şi Roma. Cel mai bun jucător al lui Genoa în sezonul recent încheiat

vezi și:

VIDEO Tătărușanu a luat trei goluri la debutul cu Lyon! A luat nota 4 în presa franceză: „N-a avut vreo paradă decisivă” 

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (10)
unu_de_pe_net
unu_de_pe_net  •  22 Iulie 2019, 20:04

Imi place ca in toata polologhia asta, prezentata ca fiind parerea specialistului, la un moment dat "specialistul" se da de gol si spune ca "anumite persoane din anturajul antrenorului nu au o parere foarte buna despre Ionut"... :O Asta-i, de fapt, ADEVARUL, restul e gargara! Totusi, antrenorul, daca ar fi STAPAN pe situatie, ar putea foarte usor... sa le ignore. :) P.S.:Dac-au ajuns sa-l adore pe Handanovic, atunci italienii n-au decat sa-i faca... statuie. :D Dar ce vor face daca acesta se... accidenteaza? xD xD xD

mosierul
mosierul  •  22 Iulie 2019, 19:43
Postat de duffyduck pe 22 Iulie 2019, 18:17

Dacă era italian, scriau despre el că este următorul Buffon. Spaniol: De Gea. Neamț: Neuer. Dar desigur, e român ...

...dacă e român , e viitorul Tătă...

853246084756615
Marcel Popa  •  22 Iulie 2019, 19:28

Egreu sa ajungi jucator de top si sa te mentii.Articolul arata clar lipsurile lui Radu.E bine pt. el ca a ajuns sa apere in serie A.Pretul de 25 e o *** ,nu da nimeni atatia bani pe Radu. Sa fie el sanatos si sa creasca frumos.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează