INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  RUSIA

EXCLUSIV Gabi Enache, la peste 2.000 km de București: "La Kazan mi-am regăsit liniștea. Vreau să rămân la Rubin"

Articol de - Publicat luni, 09 aprilie 2018 14:10

Mijlocașul în vârstă de 27 de ani are contract pe 4 luni cu Rubin Kazan, locul 8 în Rusia, dar vrea să profite de opțiunea de prelungire pentru încă 3 sezoane: "Am discutat deja. Totul e OK".

După doi ani la Steaua, Gabi Enache a plecat. A vrut să scape de presiunea patronului și a ajuns în Rusia, la peste 2.000 de kilometri depărtare. S-a oprit la Rubin Kazan, de două ori campioană, în 2008 și 2009, cu același antrenor Kurban Berdiev, 65 de ani, aflat și acum pe banca echipei din Tatarstan.

A semnat inițial pe patru luni, până la sfârșitul actualului sezon. Dar are opțiune pentru încă trei stagiuni. Ar putea rămâne acolo până la 30 de ani.

"Doctorul echipei e moldovean, știe română, mă ajută mult"

- Salut, Gabi. Cum e la Kazan?
- Totul e OK. Fac ce am de făcut. Sper să joc cât mai mult, să fiu constant și apreciat, iar echipa să câștige.

- Când ai plecat, spuneai că vrei să-ți găsești liniștea...
- Am găsit-o. Sunt foarte liniștit aici. Toată lumea își vede de treabă, fiecare știe ce trebuie să facă. Club solid, formație bună, stadion nou, bază de pregătire frumoasă. Ce mi-aș mai putea dori?

- Înțelegi ce ți se spune?
- Am translator, dar am început să prind mai multe cuvinte, esențiale în fotbal, cuvinte de care am nevoie pentru comunicarea pe teren. Am noroc că doctorul echipei e moldovean și știe română, de la el am învățat.

"Când am auzit că antrenorul mă vrea, n-am mai stat pe gânduri"

- Care e postul exact?
- Jucăm cu linie de trei pe fund, toata banda dreaptă e a mea. Exact ce căutam, ce mi-a plăcut întotdeauna. Mi se potrivește cel mai bine.

- Antrenorul cum e?
- (Impresionat) Kurban Berdiev e un nume foarte important aici. Când am auzit că el mă vrea, nici n-am mai stat pe gânduri. Am acceptat imediat. Un mare antrenor. Lucrează foarte mult tactic, la tablă. Un tip serios, care glumește rar, poate doar după meci. La antrenamente, niciodată nu râde.

- Te-ai obișnuit la Kazan?
- Un oraș frumos, liniștit, foarte bun pentru familii cu copii. În cazul meu, e perfect. E un parc chiar lângă mine, avem aproape o stradă pietonală cu restaurante. E timp și să vizitez Kazanul. Vremea nu a fost însă cea mai bună...

- Adică?
- Adică, atunci când am venit să semnez erau minus 26 de grade. Am ieșit din aeroport și mi s-a lipit nasul, aproape că nu mai puteam să respir. De aceea, într-o săptămână ne-am antrenat la Soci, pe malul Mării Negre, unde era cald. Acum e mult mai bine și aici. Sunt grade pe plus. A venit primăvara.

"Mai pocesc cuvintele și râd toți în vestiar"

- Echipa?
- Nu sunt jucători gen Messi, staruri. E o echipă, un colectiv. Aleargă toți, fără călcâie și artificii. Totul pe forță, viteză, plecând de la calitatea pasei, asta ni se cere.

- Fotbalul rus ce are în plus?
- Agresivitate.

- În vestiar cum e atmosfera? Te-ai apropiat de cineva?
- Toți băieții sunt OK. Din prima clipă, ne-am înțeles bine. Mai ales cu Ivelin Popov, căpitanul naționalei Bulgariei.

- Glume se fac?
- (Râde) Uneori, mă mai iau după ei, încerc să repet cuvinte în rusă, dar pronunț greșit, pocesc cuvintele și râd toți, normal.

"Bun, rău, eu eram criticat. Acea perioadă a rămas în urmă"

- Am văzut că jurnaliștii ruși te laudă...
- Sincer, nu citesc ziarele. M-am protejat în ultimul timp, mi-am creat ca un zid de protecție.

- Dar ai fost apreciat și acasă, când jucai bine.
- (Oftează) Eu nu-mi amintesc. Bun, rău, eu eram mereu criticat. Nu mai contează. Acea perioadă a rămas în urmă.

- Ce ai de gând? Ai semnat numai pe patru luni, dar mai ai acea opțiune de prelungire.
- Am discutat deja. Mi-ar plăcea să rămân la Rubin. Sunt liniștit împreună cu familia mea. 

4 meciuri a jucat Gabi Enache la Rubin Kazan în ultimele 5 etape din prima ligă rusă (360 de minute)

45.000 €este salariul lunar al lui Enache la Rubin

"Țin legătura cu foști colegi de la Steaua. Cu Pintilii, Gnohéré, Stăncioiu, cu care am fost coleg de cameră... Sper să cucerească titlul, aș fi foarte fericit. Aș avea și eu o contribuție mică la această performanță"
Gabi Enache, jucător Rubin Kazan

"Rubin nu a mai avut de mult timp un asemenea jucător de bandă. Sprintează fără probleme dintr-o parte în alta a terenului, face și faza defensivă, și cea ofensivă. Seamănă cu Dani Carvajal, la fel de puternic, de neclintit" sport.business-gazeta.ru, site de sport din Kazan

 

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (7)
gtn5
gtn5  •  09 Aprilie 2018, 18:14

si noi ne-am gasit linistea dupa plecarea ta,nu mai suntem stresati inaintea inceperii unei partide ca vei juca ,totul e ok,ramai unde esti.

steaua1986forever
steaua1986forever  •  09 Aprilie 2018, 17:30

Mare jucător Enache. El sa faca bine sa învețe intai limba română....

eugeniustin
eugeniustin  •  09 Aprilie 2018, 17:08

Enache se intoarce curand.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează