INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  GENOA

EXCLUSIV Ionuț Radu spre Inter! Dominique Antognoni, ziaristul român stabilit în Italia, dezvăluie culisele mutării

Articol de - Publicat joi, 28 noiembrie 2019 09:16

În Italia, când întrebi o persoană cum își imaginează viitorul, i te adresezi „Cosa vorresti fare da grande?”. Pentru portarul român Ionuț Radu pare că a sosit acel moment de răscruce.

Antonio Conte, Ionuţ Radu, Oscar Damiani plus un personaj care preferă să rămână în umbră. Patru protagonişti, o singură întrebare: este deja portarul român în măsură să facă marele pas către un club important? Da, poate, mai bine nu. Fiecare are răspunsul şi interesul său personal. Dar să nu ne grăbim. Povestea începe cu o recentă discuţie telefonică. 

„Ciao. Ce părere ai despre Ionuţ Radu?". „Pentru mine încă nu e pregătit să fie titular într-o echipă mare, are nevoie de timp, cred că va exploda mai târziu". „În opinia mea, este un fenomen, îl urmăresc de când avea 17 ani, cum l-am văzut am avut certitudinea că va fi portarul viitorului, îl vreau la Inter ca rezervă pentru Handanovici. După care voi decide, dar mi-ar plăcea să-l urmăresc de aproape, zi de zi, l-aş fi vrut deja când eram la Chelsea". 

Conte vrea să-l testeze la presiune 

Discuţia este între Antonio Conte, antrenorul lui Inter, şi un personaj în care are multă incredere, fost colaborator în perioada în care actualul tehnician nerazzurro pregătea naţionala Italiei. Conte îşi doreşte, practic, să-l testeze pe Radu, vrea să vadă cum reacţionează sub presiune, când miza este mereu foarte mare, meci de meci, săptămână de săptămână. 

A jucat o viaţă întreagă la Juventus şi ştie bine că una e să evoluezi şi să fii protagonist în provincie, unde nu există stres, unde e destul să ieşi în evidenţă din când în când pentru a deveni idolul tribunelor şi al oraşului, iar alta este să ai presiunea asupra ta în fiecare zi, unde a câştiga câteva partide nu înseamnă nimic, ci doar că ţi-ai făcut datoria.  

Nimeni nu te felicită pentru un meci bun, pentru că de asta ai fost adus, pentru a avea evoluţii pozitive. Mulţi au venit din provincie în calitate de jucători decisivi, după care nu au reuşit să se impună mai deloc, sfârşind prin a lustrui banca de rezerve, apoi fiind vânduţi. 

Agentul ţine la comision 

O ştie Conte şi o ştie Inter, dar ce cred ceilalţi? Radu, spre exemplu, abia aşteaptă să vină la Milano, e la curent cu intenţia antrenorului. Este ambiţios, e apreciat, nu vrea să rămână toată viaţa într-un club de a doua jumătate a clasamentului, unde nu există miză şi, mai ales, unde rişti să fii cel mai bun de pe teren încasând deseori două-trei goluri. 

Întoarcerea la Inter ar fi un pas decisiv în carieră. Să nu uităm că portarul aparţine deja clubului din Milano, fiind împrumutat la Genoa. Impresarul său, Oscar Damiani, crede însă că ar fi mai bine să plece definitiv. Probabil că o face şi din interes personal, având în vedere că un eventual transfer i-ar aduce şi un bonus consistent.

Oficial, un agent câştigă un procent din salariul jucătorilor pe care îi reprezintă, dar partea oficială este doar pe hârtie. Se adaugă frecvent alte sume, legate de vânzarea şi cumpărarea fotbaliştilor. Să fie însă clar, totul în manieră curată, cu acte, dar dacă Radu revine la Inter impresarul nu are nimic de câştigat. 

Damiani ştie bine că Ionuţ este foarte căutat de mai toate cluburile din Europa şi ar fi păcat să nu încerce să obţină cât mai mult. În momentul de faţă, Inter îl evaluează pe portar undeva la 25 de milioane, sumă abordabilă pentru toate cluburile din Premier, unde ultima clasată obţine din drepturi TV cel puţin 150 (tot de milioane vorbim). 

Un sezon de probă 

Inter nu se grăbeşte, dar nici nu poate aştepta prea mult. Problema titularului nu există în prezent. Samir Handanovici e unul dintre cei mai valoroşi şi mai constanţi goalkeeperi din Europa. Dar are o vârstă, 35 de ani, şi clubul va trebui să înceapă, încet-încet, să-i caute un succesor. 

Conte încearcă să afle dacă Ionuţ are personalitatea şi caracterul necesare pentru a-l înlocui pe Samir. Nimeni nu deţine răspunsul în buzunar, doar evoluţiile lui vor putea demonstra ce şi cum. Pentru că una e să fii bombardat cu şuturi din două în două minute, alta să ai de apărat unul pe meci. Un an de probă, ceva în stilul Buffon - Szczęsny de acum două sezoane, după care se vor trage concluziile. 

Conte pare să fi decis, interlocutorul preţios nu e încă foarte convins, Radu abia aşteaptă, Damiani vrea ca portarul să fie vândut. Cine va reuşi să se impună?

14 meciuridin 14 în acest sezon din Serie A și Coppa Italia a apărat Ionuț Radu la Genoa și a primit 27 de goluri. Are 9 clean-sheets în 47 de meciuri pentru Grifon

15 milioane de euroeste cota actuală de piață a portarului român, conform transfermarkt.de. E cel mai valoros jucător român

„Handanovici e un portar mare, dar poate că Ionuț îi va călca pe urme. Va dura câțiva ani, dar băiatul e cu siguranță echilibrat şi cu picioarele pe pământ. Chiar și când greșește, învață. Viitorul său este la Inter” 
Oscar Damiani, agent Ionuţ Radu

Vezi și:

Alexandru Chipciu e în cădere liberă » Cota lui s-a prăbușit complet: mai ieftin decât la FC Brașov!

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (10)
cfrinho
cfrinho  •  28 Noiembrie 2019, 15:57
Postat de Dan Man pe 28 Noiembrie 2019, 15:43

Parerea mea e ca e muuulta vrajeala discursuri si putin goalkeeping ,gen Marica ...le place protagonismul dar sunt submediocru...poate ma nsel.

Te inseli. Radu va fi un portar mare, si indiscutabil cel mai bun portar roman din toate timpurile. Italienii vorbesc la superlativ despre el, asa cum ai citit si in articol. Dar la cate fakenews-uri avem e normal sa nu mai crezi nimic.

209755516606440
Dan Man  •  28 Noiembrie 2019, 15:43

Parerea mea e ca e muuulta vrajeala discursuri si putin goalkeeping ,gen Marica ...le place protagonismul dar sunt submediocru...poate ma nsel.

portardelegenda
portardelegenda  •  28 Noiembrie 2019, 14:46

Radule mergi pe drumul tau si inchide-le gura invidiosilor

Vezi toate comentariile (10)
Comentează