INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  POLONIA

EXCLUSIV Superinterviu cu Sergiu Hanca: „Așa am ajuns pe viață în sufletul fanilor și în istorie!”

Articol de - Publicat vineri, 18 octombrie 2019 09:00

Ex-dinamovistul Sergiu Hanca, 27 de ani, poreclit „Sergiu The King” de ultrașii Cracoviei, a dezvăluit că se bate la titlu în Polonia și a oferit și o lecție de fotbal occidental învățată live la clubul său.

Dinamo l-a lăsat să plece pe mărunțiș, 60.000 de euro. Sergiu Hanca, 27 de ani, este unul dintre fotbaliștii on fire la MKS Cracovia. A venit în ianuarie 2019, când echipa era pe 9, mijlocașul a pus umărul și ai lui au terminat pe 4, loc de cupele europene. Acum, roș-albii sunt pe locul secund, la un punct de liderul Pogon Sczsecin după 11 etape, și spun că se bat să devină campioni în Polonia. Mai ales că gruparea n-a mai cunoscut această onoare de 71 de ani. Fotbalistul a povestit Gazetei Sporturilor cum trăiește pe culmile gloriei la echipa lui.

- Sergiu, care ar fi secretul echipei tale, dar și al tău personal?
- Toată lumea la Cracovia muncește pentru echipă, grupul este unit, iar antrenorul ține lotul din scurt. Îți zic din prima: clubul nu ne-a fixat niciun obiectiv îndrăzneț, dar Mister ne-a spus direct de la început: "Anul acesta, ne batem la titlu!". Iar ceea ce spune el e literă de lege.

- Cu banii cum stați? Că și ei "vorbesc".
- Situația financiară este bună, totul a fost, este și va fi la zi. Poate nu avem cel mai valoros lot, dar chiar suntem cei mai buni, ca echipă. Patronul nostru, Janusz Filipiak, este cel mai bogat din fotbalul polonez.

EXCLUSIV Superinterviu cu Sergiu Hanca: „Așa am ajuns pe viață în sufletul fanilor și în istorie!”

Patronul care ascultă de antrenor

- V-a pus Dumnezeu mâna în cap!
- Stai un pic. Nu e genul de om să facă exces de zel. Are bani mai mulți decât cel de la Legia, însă nu-i aruncă pe fereastră. E cumpătat, face alegeri corecte. Și are încredere orbește în antrenor, îl ascultă, mai ales că l-a pus manager general.

- Dar cine e șeful?
- Antrenor e Michal Probierz. El e și șeful, face tot. Patronul l-a adus de la Jagiellonia, acum doi ani și jumătate, el taie, el spânzură. "Uite, ăsta merită atât! Celălalt atât", îi spune patronului. În primul sezon, a terminat pe 9, a fost apreciat, apoi în vara 2019 a încheiat pe 4, calificare în preliminariile Europa League.

„Se ajută unii pe alții, iar Boniek are relații în Italia”

- Bugetul de salarii cam cât e? Ca să ne facem o idee.
- Chiar nu știu o cifră exactă, dar cred că e cel puțin dublu față de cât are Dinamo. Probabil, cam pe la nivelul Craiovei de la noi.

- Investiții?
- Patronul a investit banii luați de la Genoa pentru Piatek, care între timp a ajuns la Milan, a investit și bonusurile, a mai pus și de la el, iar MKS Cracovia va avea în curând o superbază de pregătire de 10 milioane de euro. Tot aici va fi și cantonamentul naționalei Poloniei. Eu am zece luni de când sunt aici și-am fost impresionat de o chestie.

- Care?
- În Polonia, dacă ești fotbalist tânăr și joci foarte bine un sezon, în al doilea ai plecat în Italia.

- Cum?
- Boniek, fostul mare fotbalist al lui Juventus Torino, șeful federației poloneze, are relații în Il Calcio și-i ajută pe toți polonezii de valoare. Bravo lor, sunt naționaliști și se ajută între ei.

EXCLUSIV Superinterviu cu Sergiu Hanca: „Așa am ajuns pe viață în sufletul fanilor și în istorie!”

„Genial, imprevizibil și cu al 6-lea simț”

- Cu cine vă bateți în actualul sezon?
- Legia cred că e cea mai bogată, în sensul că plătește cele mai mari salarii, mai sunt Lech Poznan, Pogon Sczsezin și Lechia Gdansk. Piast, campioana en titre, e pe la mijloc acum. Piast Gliwice e un fel de Gaz Metan Mediaș, are salarii mici, iar înainte cu un sezon s-a salvat în ultima etapă de la retrogradare. Au pus în vara 2018 câteva plombe, apoi au spart tot în campionat. Vara asta, au vândut patru piese esențiale, de aceea sunt pe 7, momentan. Stai că mi-am adus aminte ceva!

- Ce anume?
- Vorbeam de antrenor. Eu joc și mijlocaș dreapta, și stânga. A venit Mister la mine și mi-a spus: "Vezi că ăștia cu care jucăm au un fundaș stânga foarte agresiv. Vreau să-l faci să ia "roșu"!". A luat adversarul galben în minutul 10, apoi, de frică, a stat cuminte tot meciul, nu mi-a pus nicio problemă. De aceea zic că acest om are al 6-lea simț! Am jucat cu Piast acasă. Vine al nostru înainte de meci, scandal cât casa. "Cum jucăm dacă avem un om în plus pe teren?" și "Cum jucăm dacă au ei un om în plus pe teren?". Noi făceam fețe-fețe. Începe meciul cu Piast, eliminare la ei minutul 11! Apoi, am dat două goluri exact pe tiparul anticipat de el.

- Pare cam antrenor!
- Chiar este. Mi se pare genial. Și este imprevizibil. Poți să dai trei goluri, să fii cel mai bun la antrenamente, dacă i se pare lui ceva în neregulă, nu ești titular.

Victoria ce asigură stadion plin tot sezonul

- Tu ai jucat la Dinamo, Cornel Râpă la FCSB. Cum e presiunea pentru voi, comparativ cu România?
- E presiune pozitivă, de la fotbal, ca să construiești ceva. Și la Cracovia am înțeles că au fost probleme înainte. Au venit fanii și i-au zis patronului: „De ce nu bagi bani mai mulți?”. Patronul le-a explicat că face totul în ritmul lui, nu aruncă banii. Omul are o supercompanie de IT, e cu capul pe umeri, a reușit.

- Nu se bagă și el pe la echipă, măcar un pic, să propună pe cineva anume?
- Omul stă în Elveția în cea mai mare parte a timpului. Dar vine la multe meciuri. E genul care, uneori, dacă-i place cum joacă echipa, poate să dubleze prima și dacă jucăm cu ultima clasată. A venit la noi după ce-am pierdut aiurea acasă, 1-2 cu Legia: „Atitudinea a fost bună, dacă veți juca așa, sigur bateți pe Wisla!”. Și-am învins-o acum trei duminici.

- Scor 1-0, gol spectaculos Hanca, șut din prima din afara careului.
- Știi ce e mai important? Mi-au zis și mie polonezii din echipă că pentru suporterii noștri cel mai mult contează această victorie. „Cu acest 1-0 vom evolua cu stadionul plin acasă tot sezonul, nu mai contează nimic altceva”.

- Vreun cadou pentru tine?
- Mi-au cântat la stadion o melodie dedicată mie. Mie mi-au făcut și-un banner „Sergiu the King”. Am câștigat respectul suporterilor pe viață.

- Crezi? Fanii își schimbă părerile repede, știi de la Dinamo doar.
- Îți spun ce-mi ziceau colegii. Mi-au zis: „Tu, acum, după golul ăsta, poți rămâne pe viață aici, până mori”. Pentru suporteri, această victorie e totul. Am jucat în derby-uri în România, dar adrenalină ca la cel al Cracoviei nu e! Ne ziceau și ultrașii: „Puteți retrograda, să vă dea afară din fotbal definitiv, noi suntem fericiți dacă bateți Wisla”.

EXCLUSIV Superinterviu cu Sergiu Hanca: „Așa am ajuns pe viață în sufletul fanilor și în istorie!”

„Ziceai că a luat Polonia Mondialul”

- Cum ați celebrat?
- Stadioanele noastre sunt despărțite de un parc. Fanii noștri nu au voie la ei și invers. Ai noștri se spune că sunt cei mai răi din Polonia, tremură toți în fața lor. Rivalitatea e uriașă, s-a ajuns la crime în trecut. Noi am jucat la Wisla, am mai stat o oră și ceva după ce s-a terminat derby-ul, apoi am fost în parcarea propriului stadion. Doamne! Ziceai că a luat Polonia Mondialul! Sute de torțe, cântece, spectacol.

- Se compară cu Derby de România?
- Cu tot respectul... La Cracovia, se sparge cerul! Dar să știi că dacă pe noi ne-au înjurat în toate felurile, pe ai lor i-au încurajat tot meciul și apoi și după i-au chemat la salut, chiar dacă au pierdut.

„Termină în top 4, peste FCSB”

- Mai ții legătura cu foștii colegi?
- Da. Îmi place Sorescu, te poți baza pe el, bagă materiale și aleargă oricât. Am mai vorbit cu Moldoveanu, i-am explicat tot felul de întâmplări din viața mea care să-l ajute și văd că a funcționat. Îmi place și Neicuțescu. Atitudinea lui Dinamo din ultima vreme e în regulă, o echipă care aleargă, organizare bună, chiar cred în ea. Aaa, și mai sunt și Nistor, „creierul”, plus Mihai Popescu, tot mai bun.

- Vezi Dinamo în play-off?
- Eu zic că nici nu se pune problema.

- Adică?
- Va fi în play-off, bineînțeles. Eu văd Dinamo în top 4 la finalul campionatului.

- Te-a luat valul entuziasmului?
- Cu patru-cinci victorii la rând te duci cu valul în sus.

- Pe cine vezi luptându-se la campionat?
- La cum a început și cum merge, nu văd CFR Cluj având probleme. Cine să le pună? Mai sunt Craiova, mai ales că a venit nea Piți, Viitorul cu motto-ul "campionii creează campioni" și Dinamo, lângă ele.

- Păi și FCSB unde e în ecuația asta?
- Eu ți-am zis cum văd eu lucrurile. (râde) Sau cum mi-aș dori.

  • Sergiu Hanca joacă la MKS Cracovia, care a câștigat 5 titluri de campioană, între 1921 și 1948

„Eu sunt integrat bine la Cracovia. Viața e faină aici, e bine pentru familie, am program simplu, antrenament - odihnă - viața cu soția și cu băiețelul. Lumea este OK, simți că trăiești"

"Pe juniorii noștri, îi ține Mister în teroare. Îi învață meserie, dar și ce este respectul. Ca să nu și-o ia în cap. Ăștia mici învață ce este munca, cară și apă dacă trebuie, iar eu cred că este o strategie bună”

Sergiu Hanca

7goluri în 30 de meciuri, plus 3 assist-uri, a strâns Sergiu pentru Cracovia

20de goluri și 22 de pase decisive are Hanca în 112 partide pentru Dinamo

4selecții a bifat la prima reprezentativă a României

VEZI ȘI:

Adrian Motoacă, medicul concediat de Dinamo, iese la atac: „Uhrin ne vedea ca pe niște subordonați. Voia să le dea jucătorilor paste bolognese!”

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
cpt.ahab
cpt.ahab  •  18 Octombrie 2019, 12:02
Postat de popescu222 pe 18 Octombrie 2019, 11:19

Baiat inteligent si fotbalist complet. Nu l-a placut galeria, pentru motive care imi scapa, dar se pare ca a fost spre binele lui. Succes Sergiu, de la un suporter batran.

Nu l-a MAI plăcut galeria. Pentru că se blazase, nu mai juca nimic. De aceea a și plecat pe o sumă ridicolă. L-a mai aruncat în gura galeriei și nevastă-sa, care-l domină, se pare. Altminteri, ficior fain.

popescu222
popescu222  •  18 Octombrie 2019, 11:19

Baiat inteligent si fotbalist complet. Nu l-a placut galeria, pentru motive care imi scapa, dar se pare ca a fost spre binele lui. Succes Sergiu, de la un suporter batran.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează