INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  ANALIZĂ

EXCLUSIV This is Spartaaa! Sergiu Radu dezvăluie metodele excepționale prin care Germania triază fără milă generații de copii, pentru a domina fotbalul mondial!

Foto: Reuters +2   FOTO
Foto: Reuters

Articol de - Publicat luni, 10 iulie 2017 00:05

Germania cucerește fotbalul: e campioană mondială, campioană europeană de tineret și tocmai a câștigat și Cupa Confederațiilor. Fostul fotbalist Sergiu Radu e antrenor de juniori în Koln și explică în detaliu rețeta cu care nemții triază fără milă generații de copii până aleg fotbaliștii cei mai buni

Spania joacă frumos și propune vedete, Italia e organizată și cinică, se descurcă la maximum indiferent de generația pe care o are la dispoziție. Trofeele le câștigă însă Germania.

În ultima vreme, le cam ia pe toate! Nemții sunt campionii mondiali en titre, titlu obținut în 2014, în Brazilia, unde au bătut țara gazdă cu 7-1 în semifinale și apoi Argentina cu 1-0 în ultimul act.

De curând, au mai bifat două competiții: Cupa Confederațiilor, o competiție care simulează la scară redusă Mondialul de anul viitor, și Euro de tineret. Germania le-a câștigat pe amândouă și a făcut și o demonstrație a forței fantastice pe care o are în momentul de față: s-a dus la Cupa Confederațiilor cu o formulă inedită, un fel de echipă a treia, nici măcar a doua!, în care a inclus și șapte cei mai importanți fotbaliști din naționala de tineret.

La Euro de tineret a rămas, de asemenea, o formulă de rezervă. Suficient pentru 1-0 cu Chile într-o finală și 1-0 cu Spania în cealaltă. Ce a mai rămas să demonstreze nemții? E o coincidență momentul formidabil în care se află fotbalul din Germania?

Sergiu Radu, 39 de ani, e antrenor de juniori în Koln. A jucat în România la FC Național și la Rapid, în Germania a bifat Koln, Wolfsburg, Stuttgart, Cottbus.

"Sergiu, ce fac nemții de câștigă tot?". "Arbeit". "Muncă. Dar nu-mi mai scrie în germană, că alt cuvânt nu mai știu". Radu descompune "arbeit" în toate gesturile importante pe care nemții le-au făcut în ultimii 20 de ani, de când s-au hotărât că succesul în fotbal nu mai poate fi așteptat, ci trebuie programat.

Cei mai slabi sunt sacrificați an de an!

Germania a pornit o reformă după Europeanul din 2000, când a fost eliminată din faza grupelor, unde obținuse un singur punct, dintr-un 1-1 cu România.

"Tricolorii" au mers mai departe atunci. Reforma a început de la cele mai mici grupe de juniori. "Federația a creat un sistem de pregătire, cu reguli și cu metode de antrenament. Ca să fie aplicat la nivel național, angajați ai Federației s-au plimbat prin toață țara cu mașinile, din club în club, și au predat noile principii după care trebuie lucrat", explică Radu.

El antrenează copii într-un club din Koln, deci face parte din sistemul nemțesc. Pe lungă muncă, mai există un ingredient esențial: concurența. În Germania funcționează o regulă cu trimitere la obiceiul spartan de sacrificare a celor mai slabi: de la cel mai mic nivel de vârstă, cel puțin un copil e dat afară din grupă la finalul unui sezon!

Sergiu dezvăluie modul în care se aplică acest criteriu dur: "Antrenorul, scouterii, directorul sportiv evaluează copiii de-a lungul sezonului. În tot acest timp, ei au informații și despre puștii de la alte cluburi din regiune.

Și la final anunță un copil că nu va mai face parte din echipă, că a fost înlocuit. Sunt scene dramatice, pentru că suferă și părinții, și juniorii. E și greu să-i explici unuia de opt ani că staff-ul nu e mulțumit de el și de aceea e dat afară".

Șocul nu-i afectează doar pe cei care pleacă, îi atinge și pe copiii care sunt păstrați. Ei pricep că e nevoie să muncească și mai mult ca să-și păstreze locurile. Și concurența se păstrează an de an, de la opt ani până când devin seniori! Obișnuiți cu muncă multă și cu stres, pot fi promovați în fotbalul profesionist de la vârste mici. Timo Werner, atacantul-surpriză de la Cupa Confederațiilor, are, la doar 21 de ani, 126 de meciuri și 34 de goluri în Bundesliga.

"Imigranții își forțează copiii în fotbal"

Boateng, Ozil, Sane, Khedira, Amiri. Numele internaționalilor germani nu mai sună de câțiva ani tocmai "nemțește", destui copii de imigranți și-au făcut loc în grupul celor mai buni jucători. Pe lângă numărul tot mai mare de imigranți, mai există o explicație.

Sergiu Radu întâlnește în toate meciurile de juniori copii turci, africani, asiatici: "Imigranții, spre deosebire de copiii germani, sunt dispuși să facă mai multe sacrificii pentru o carieră în fotbal. Un neamț, dacă își aude copilul «Mă doare capul, sunt obosit, nu mai pot să suport antrenamentele», îi spune că e OK să se oprească. Familiile de imigranți săraci le zic «Nu contează că ești obosit! Trebuie să tragi de tine, fotbalul e șansa ta și a noastră!»".

Turcii, nord-africanii răzbesc mai degrabă într-un sport în care adolescența înseamnă antrenamente, meciuri și o evaluare permanentă. Din 1998, Federația a adoptat măsuri cu care a convins cluburile că e bine să investească în tineret. Echipele s-au convins în timp că federalii aveau dreptate.

FC Koln are 50 de scouteri doar pentru juniori! "Oamenii ăia "mătură" toată zona, nu doar orașul Koln. Au informații despre absolut toți copiii din regiune care joacă fotbal! Concurează cu Leverkusen și cu Monchengladbach, care funcționează în aceeași zonă și sunt organizate la fel de bine. Cluburile se bat pentru câte un junior talentat, scouterii se știu între ei și au orgoliul să nu rateze nimic".

Chiar și racolați ca supertalente, copiii continuă să fie evaluați permanent și rămân supuși riscului de a fi dați afară dacă antrenorii, scouterii și directorii consideră că tinerii nu progresează așa cum ar trebui.

Sergiu povestește cât de mare e tensiunea: "Părinții încep să discute între ei cu două, trei luni înainte de finalul sezonului. «Ai auzit ceva? Ți-au zis ceva? Nouă ne-au mai dat șase luni, un ultimatum!, după care copilul va fi exclus!»".

De șase luni, Sergiu Radu colaborează cu Federația Română de Fotbal. E asistentul lui Sorin Colceag la lotul de juniori sub 17 ani. Nu se ocupă el de selecție, pentru că lucrează în continuare în Koln cu copiii germani, dar participă la acțiunile naționalei: "Discut cu jucătorii și încerc să aduc din Germania ce e nou. FRF caută să procedeze după modelul german, să impună o metodă de lucru la nivel național.

Cine vrea să învețe găsește exerciții, programe de antrenament și pe site-ul FRF, ordonate pe diferite vârste. Problema e că în România mulți te întâmpină cu atitudinea "Hai, mă, cine ești tu să ne dai lecții?". 

Superpalmaresul Germaniei:

- 4 Campionate Mondiale câștigate: 1954, 1974, 1990, 2014
- Prezențe în alte 4 finale de CM: 1966, 1982, 1986, 2002
- 3 Campionate Europene: 1972, 1980, 1996
- Încă trei finale pierdute: 1976, 1992, 2008

13 fotbaliști de clasă au lipsit din lotul de la Cupa Confederațiilor: Neuer, Hummels, Boateng, Howedes, Ozil, Sane, Kroos, Khedira, Gotze, Gundogan, Muller, Mario Gomez, Schurrle

Sergiu Radu despre metodele nemților:

Antrenamentele:

"La juniori, portarii nu au voie să degajeze mingea din mână. Nimeni nu bubuie mingea din apărare, e interzis! Așa a apărut Neuer, un portar-libero care știe bine de tot cu piciorul. Iar Barcelona, când a avut nevoie de un portar care să paseze bine, a luat un german, pe Ter Stegen"

Experiența

"Cluburile au devenit cunoscute în toată Europa pentru centrele de juniori foarte puternice. Așa că la turnee vin echipe de peste tot. Am fost cu echipa mea la un turneu în Leverkusen cu 90 de formații, multe din Anglia. Copiii cresc jucând contra unor stiluri diverse. În România e invers, juniorii din Vâlcea nu trec mai departe de Pitești"

Tactica

"Copiii află noțiuni tactice încă de mici, li se spune cum să se miște pe teren în funcție de posturile pe care le ocupă, află că dacă nu au mingea trebuie să aglomereze mereu centrul, să-și apere poarta. Cultura tactică se vede mai târziu la seniori. Low a schimbat la națională sistemele de la un meci la altul. L-ați criticat pe Daum că joacă 5-4-1, dar Germania a câștigat Cupa Confederațiilor jucând așa!"

Analiză video instant

Preocuparea nemților pentru progres a produs și metode inedite. Julian Nagelsmann e revelația sezonului trecut din Bundesliga. Are doar 29 de ani și e antrenorul lui Hoffenheim, pe care a dus-o până pe locul 4, la două puncte de Dortmund! Nagelsmann a atras atenția și cu sistemul de joc ciudat, 3-1-4-2, și cu o invenție pentru pregătirea echipei: antrenamentele sunt filmate, iar pe marginea terenului există un monitor uriaș, pe care pot fi imediat redate imagini. Sergiu Radu explică scopul: "Dacă-i atragi atenția unui jucător de două, trei ori în timpul unui antrenament, respectivul devine frustrat, se gândește "Ce are ăsta cu mine de mă tot freacă?". Nagelsmann oprește exercițiul și-i arată fotbalistului pe monitor. Jucătorul vede greșeala pe care a făcut-o, îi e clar, nu-l mai învinovățește pe antrenor că-l vânează". 

Și noi i-am ajutat să înceapă reforma!

Germania a fost campioană mondială în 1990, 1-0 într-o finală cu Argentina. După zece ani, nemții s-au prezentat la Euro 2000 tot cu Matthaus și cu Hassler, veterani de la competiția din '90. Doar că Lothar avea 39 de ani, iar micuțul Hassler făcuse și el 34. Mai existau nume cunoscute: Kahn, Babbel, Ballack, Hamann, Bierhoff.

Cu echipa îmbătrânită și subțiată, Germania a făcut un singur punct în grupă: 1-1 cu România, 0-1 cu Anglia și 0-3 cu Portugalia.

România a condus-o, cu gol marcat de Moldovan, după care a egalat Mehmet Scholl, alt veteran. Parcursul dezastruos i-a determinat pe nemți să forțeze schimbarea. Și-au orientat toată organizarea către un obiectiv: să producă fotbaliști mulți și din ce în ce mai buni. 

Dosar-ȘOC în Spania! Starul Barcelonei a dezinfectat camera, „de cei care nu-s musulmani”, apoi a vandalizat o vilă de lux, cu 7 dormitoare: perdele transformate în „hamuri și leagăne sexuale”! Tribunalul anunță: „Sunt 500 de poze la dosar”

Constantin Gâlcă, noul antrenor al Universității Craiova! Acord cu Mihai Rotaru


Comentarii (19)
adi2008
adi2008  •  11 Iulie 2017, 19:16
Postat de onduku pe 10 Iulie 2017, 12:46

Se dopeaza, nu prea au talent mare la fotbal insa la ei e selectionata cu advarat calitatea si certitudinea. Talent au spaniolii si francezii mai nou.

In ce film?

10152745185266576
Romeo Ionescu  •  10 Iulie 2017, 19:21

aș remarca și potențialul uman peste cel al celorlalte țări puternice în fotbalul european. GER are mai mulți locuitori decât SPA, ITA, FRA. Trebuie menționat că OLA, la o populație comparabilă cu România, are 3 finale mondiale și un titlu european, dar ratează schimbarea generațiilor. După 1990, deși țara s-a mărit, numărul echipelor din 1 si 2 Bundesliga a rămas același, iar foștii DDR iști au așteptat mulți ani să vadă fotbal de liga I la ei (excepție Berlinul sau Rostock). Cred că GER are cei mai mulți jucători legitimați, deci dorința și piramida de selecție este mai mare. Apoi prind și ei culoare favorabile, o Argentină obosită (după o semifinală cu prelungiri), o Brazilie care nu a rezistat presiunii psihice, ca în 1990. Oricum, pierd odată într-un secol la români, asta e diferența între seriozitate și ifose

almaviva
almaviva  •  10 Iulie 2017, 17:19
Postat de crimson.veritas pe 10 Iulie 2017, 14:16

Eu am alta teorie ... Germania castiga ... turnee de fotbal amator ... aproximativ o data la 20 de ani ... pe fondul lipsei unei generatii de calitate ... in randul celorlalte nationale ... puternice ... fie ca vorbim de Italia, Franta, Spania ... sau Brazilia, Argentina ... atunci tzop si Germania ... sunt scavengerul ... perfect pentru astfel de situatii ... nu cred ca au castigat niciodata un turneu important ... care avea o favorita clara si o echipa in voga! ...:)) Asta cu 'munca nemtesca' ... este cea mai mare bazaconie ... toate lumea munceste ... nu va e un pic rusine ... sa sugerati ... ca in timp ce nemtii vezi doamne muncesc ... ceilalti stau degeaba si se uita pe pereti? Nimic nu se poate realiza fara munca ...:)) Ce vreti voi sa spuneti ... este ca ... spre deosebire de nemti ... ceilalti stiu sa se si distreze ... asta da ... si pe langa munca ... sunt cp 10 nationale ... care pot sa vi le spun din memorie ... care au mai mult talent nativ ... pentru acest sport! Deci ... Germania = doar munca + putin talent (datorita nationalizarilor) ... vs. 10 Nationale = munca + talent (+ / - nationalizari)! Ce stimuleaza oarecum performanta nemtesca ... este mai mult acest sistem de triere de sorgine chinezeasca sau nord-coreana ... spartana ... daca vreti voi! Sa nu uitam ca un complex genetic de inferioritate ... re-vandut ca compl,ex de superioritate ... i-a facut pe nemtii sa genereze 2 razboaie modiale ... sunt o natiune ...genetic complexata, se simte ameninta!...:))

Este aberant sa sustii ca nemtii nu au talente! Reus nu e talentat? Kroos, Draxler, Lahm, Hummels, Schurle nu au talent? Ai vazut vreun meci al Germaniei inainte sa comentezi? Bine ca in mintea ta advaratele talente se cheama Pintilii, Stancu sau Filip.

Vezi toate comentariile (19)
Comentează
Close