INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  RUSIA

Liga lui Eto'o în care Putin face legea » Petrol, gaze, praf de puşcă şi mulţi euro. Lumea ciudată în care a pătruns Dan Petrescu

Preşedintele Putin e şi liderul din umbră al fotbalului rus // Foto: Reuters +4   FOTO
Preşedintele Putin e şi liderul din umbră al fotbalului rus // Foto: Reuters

Articol de , - Publicat miercuri, 29 august 2012 00:00 / Actualizat marti, 28 august 2012 21:26

Atunci cînd un club are probleme financiare, însuşi preşedintele îi cheamă la palat pe oligarhii locali. După o discuţie dură, banii apar instantaneu. Nimeni nu face excepţie.

Titulatura e pompoasă: Premier Liga. Dar divizia de elită a Rusiei, unde Dan Petrescu suferă şi se bucură de doi ani încoace, întîi la Kuban, acum la Dinamo Moscova, are un singur lucru în comun cu mult mai faimoasa Premier League.

Se vehiculează incredibil de mulţi bani. Uneori rîzînd de campionate puternice ale Europei, precum Germania, Italia sau Franţa. Nu se poate uita că în această ligă joacă Samuel Eto'o, cel mai bine plătit fotbalist din lume. Cu un salariu ce striveşte concurenţa la Anji Mahacikala.

20,5 de milioane de euro, sumă NETĂ, primeşte anual camerunezul Eto'o. Cu 7 milioane mai mult decît Ibrahimovici (Paris SG), locul 2 în topul financiar mondial

În rest miroase mult a petrol, pe alocuri a praf de puşcă, iar problemele se reglează direct la Kremlin.

Finanţatori controlaţi de Moscova
Fotbalul rus are propriu-i mod de funcţionare. Milioanele de euro din conturile cluburilor, de pildă, nu se fac în nici un caz pe stadioane. Majoritatea celor 16 competitoare nici n-ar putea să-şi acopere cheltuielile din vînzarea de bilete, merchandising şi drepturi TV.

Dacă în ligile din vestul continentului toate acestea sînt surse importante de venituri, în inima fostei Uniuni Sovietice banii vin aproape exclusiv de la sponsori. Finanţatori miliardari controlaţi de la Moscova, ce sînt fie mari corporaţii, multe implicate în industria de petrol şi gaze, Gazprom şi LukOil, fie guverne regionale, ca la "Groznîi, unde pînă şi poştaşul are în dotare un Kalaşnikov", după cum mărturisea celebrul olandez Ruud Gullit.

6 milioane de euro este salariul total al lui Dan Petrescu, pe două sezoane, la Dinamo Moscova

132 de milioane de euro este bugetul anual al lui Zenit St. Petersburg, campioana Rusiei

Convocaţi la Kremlin
Şi dacă se întîmplă ca vreun club să aibă dificultăţi financiare, "oligarhii locali sînt convocaţi prompt la Kremlin, să-i dea socoteală preşedintelui Vladimir Putin", potrivit site-ului de analiză financiară Football Economy. Iar după o săpuneală zdravănă, toţi, dar absolut toţi, îşi recapătă brusc pasiunea pentru fotbal şi găsesc peste noapte noi surse de finanţare.

Acţiune pentru CM 2018
Putin nu vrea probleme în liga sa. De nici un fel. A făcut imposibilul pentru a convinge FIFA să ofere Rusiei organizarea Mondialului din 2018. Şi, pînă atunci, campionatul trebuie să crească obligatoriu. Preşedintele nu acceptă altă cale. În situaţii de criză, nu mai stă pe gînduri. Acţionează.

Primul sezon în sistem toamnă-primăvară
O dată cu startul stagiunii 2012-2013, din care s-au scurs deja 6 etape, prima ligă a Rusiei a renunţat la vechiul sistem, primăvară-toamnă, şi l-a adoptat pe cel folosit în aproape toate campionatele Europei: toamnă-primăvară, cu vacanţă de iarnă între 13 decembrie şi 10 martie. Participă 16 echipe din 12 oraşe, cele mai bune 14 din sezonul precedent şi două promovate din "B", unde sînt 17 competitoare.

La un meci de campionat, ruşii parcurg egalul distanţei de la Bucureşti la Madrid!
12 oraşe sînt reprezentate în acest sezon în Russian Premier League (Moscova are 4 echipe), iar distanţele dintre ele sînt o problemă. Fiindcă, la un meci de campionat cu Anji, Zenit St. Petersburg zboară de la nord la sud 2.557 km pentru a ajunge la Mahacikala. Iar Amkar Perm, cea mai estică formaţie, parcurge spre vest, spre Krasnodar, 2.344 km! Ca o comparaţie, o călătorie Bucureşti - Madrid are 2.469 km.

"Să fii sponsor în fotbalul rus e ca şi cum ai fi pe un submarin. N-ai cale de ieşire, chiar dacă ai vrea" (Iuri Isaev, fost preşedinte la Dinamo Moscova)

19,1 milioane de euro e suma totală pe care o încasează Premier Liga din drepturi TV

12.000 este media de spectatori la meciurile de campionat din prima ligă rusă

ULTIMELE 5 CAMPIOANE
Sezon: Echipa
2011-2012*: Zenit
2010: Zenit
2009: Rubin Kazan
2008: Rubin Kazan
2007: Zenit
*Sezonul 2011-2012 a fost unul de tranziţie spre noul sistem competiţional şi a durat 18 luni în loc de 12 (12 martie 2011 - 12 mai 2012)

Un general e preşedinte la Dinamo: Clubul securităţii

Ghenadi Soloviov, un apropiat al lui Putin, a fost numit de proprietarul VTB, bancă dirijată din umbră de Serviciul de Securitate Rus.

O forţă a primei ligi sovietice, 11 titluri de campioană, Dinamo Moscova nu s-a mai regăsit după destrămarea URSS. Ultimul trofeu, Cupa Rusiei, datează tocmai din 1995. Dar situaţia nu va rămîne aşa.

Proprietarul clubului, VTB, o bancă ce aparţine în proporţie de 85 la sută statului, dar bănuită a fi, de fapt, a Serviciului de Securitate Rus (FSB), l-a numit preşedinte executiv pe Ghenadi Soloviov chiar înaintea sosirii lui Dan Petrescu. General-locotenent în cadrul FSB şi apropiat al lui Putin, Soloviov are misiunea de a aduce noi trofee în vitrina dinamoviştilor.

Complex de 1,2 miliarde de euro!
În perspectiva CM 2018, ce va fi găzduit de Rusia, Dinamo Moscova va avea un nou stadion integrat (VTB Arena, 45.000 de locuri, va fi inaugurată în 2016) într-un complex uriaş. Care va include şi o sală de 10.000 de locuri, un hotel de 5 stele şi un mall. Proiectul-gigant aparţine arhitectului olandez Erick van Egeraat şi va costa 1,2 miliarde de euro!

6 români în prima ligă rusă
În acest moment, avem 6 reprezentanţi în campionatul Rusiei: Gigel Bucur şi Daniel Niculae (Kuban Krasnodar), Răzvan Cociş (FC Rostov), Mihăiţă Pleşan (Volga Nijni Novgorod), Adrian Ropotan (Dinamo Moscova) şi Ioan Mera (Alania Vladikavkaz).

40 de jucători români au evoluat în prima ligă rusă din 1999 şi pînă în prezent

63,8 milioane de euro e bugetul lui Dinamo Moscova pentru sezonul în curs

85 milioane de euro e valoarea de piaţă a lotului aflat la dispoziţia lui Petrescu, conform transfermarkt.de

14 milioane de euro e suma la care e cotat Dzsudzak de transfermarkt.de. Cel mai valoros jucător al moscoviţilor în acest moment

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (10)
cornelisse
cornelisse  •  02 Septembrie 2012, 16:27

Hei, nu doar Moscova are mai multe echipe, ci si Krasnodarul. Moscova le are pe TSKA, Dinamo, Lokomotiv si Spartak, iar Krasnodarul le are pe FC Krasnodar si Kuban. Sunt foarte deceptionat de calitatea jurnalistilor, prea multe erori de documentare.

ady_adriano
ady_adriano  •  29 August 2012, 19:51

si media la noi cat e? Mai mult de 5000 de suporteri?

ady_adriano
ady_adriano  •  29 August 2012, 19:49

Dario Conca is Argentinian who makes shock by receive an incredible €26.5 million over two and a half years when he signed by Chinesee club, Guangzhou Evergrande which wellknown as Chelsea Asia. ://www.youtube.com/watch?v=qgviUaj1JAU Dario Conca (Guangzhou Evergrande) third best paid footballer Deci al treilea e Conca, dupa camerunez si Ibrahimovici.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează
Close