INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  DOCUMENTAR

Documentar „printre staruri” realizat de maghiari despre Ladislau Boloni: „E iubit de români, maghiari și rromi”

Ladislau Boloni, foto: Raed Krishan
Ladislau Boloni, foto: Raed Krishan

Articol de - Publicat joi, 08 februarie 2024 17:02 / Actualizat joi, 08 februarie 2024 22:16

Maghiarii realizează un documentar despre viața lui Ladislau Boloni. Tamas Kollarik și Attila Szabo, doi regizori din Ungaria, pregătesc lansarea acestui proiect.

Boloni, antrenor la Metz în prezent, este descris de maghiari drept „unul dintre cei mai de succes fotbaliști maghiari din toate timpurile și una dintre cele mai mari vedete ale sportului din România”.

Un favorit al Giuleștiului, la un pas să plece de la Rapid! O nou-promovată din China îl dorește
RAPID
Un favorit al Giuleștiului, la un pas să plece de la Rapid! O nou-promovată din China îl dorește

Maghiarii realizează un documentar despre viața lui Ladislau Boloni

Filmul despre viața lui Boloni nu va fi un documentar sportiv tradițional, ci un portret istoric și social interesant, anunță ungurii. 

În acest film apar Tudorel Stoica, Marius Lăcătuș, Victor Pițurcă, Miodrag Belodedici, Mircea Lucescu, Emeric Ienei, Helmut Duckadam, Valentin Ceaușescu, Axel Witsel sau Raphael Varane.

Laszlo Boloni este o vedetă uriașă în România, oamenii îl recunosc atât în Ungaria, cât și în România, este iubit și respectat de români, maghiari și rromi”, a precizat Tamas Kollarik, regizorul filmului documentar.

Tamas Kollarik și-a dorit să realizeze acest proiect în colaborare cu Attila Szabo, regizor ardelean, pentru ca acest documentar să ofere și perspectiva românească. 

„La început, nu i-am expus planul meu lui Attila, doar l-am întrebat despre Boloni. Și îmi amintesc că a spus «Boloni este legenda copilăriei mele, ne-a reprezentat pe noi, maghiarii ardeleni, și nu doar în România comunistă, ne-am identificat cu el»”. 

Echipa de producție a filmului este formată din oameni capabili din Ungaria și România. Se filmează de doi ani, iar scopul este de a-l prezenta pe Boloni ca un antrenor celebru, nu doar un fotbalist extraordinar.

Cifrele lui Laszlo Boloni ca jucător:

  • 6 echipe la seniori: România, ASA Tg. Mureș, Steaua, Racing Jet Wavre, Creteil și Orleans
  • 14 ani a îmbrăcat tricoul echipei naționale, cu care a participat și la turneul final Euro 1984, unde a fost cel mai bun fotbalist român
  • 5 e locul ocupat all-time de Boloni în ierarhia selecțiilor la națională, are 102 prezențe; peste el sunt Dorinel (134), Hagi (125), Gică Popescu (115) și Raț (113)
  • 7 trofee câștigate, toate cu Steaua, dintre care două sunt internaționale: Cupa Campionilor Europeni și Supercupa Europei
  • 2 trofee de Fotbalistul Anului în Ancheta Gazetei Sporturilor a câștigat Boloni, în 1977 și 1983, și a fost de două ori pe locul 2 (1976 și 1986), când s-au impus Dudu Georgescu și Duckadam

Cifrele lui Laszlo Boloni ca antrenor

  • 27 de ani și jumătate de carieră
  • 16 echipe antrenate
  • 8 e numărul țărilor în care a antrenat: Franța, România, Belgia, Portugalia, Grecia, Emirate, Qatar și Arabia Saudită
  • 7 trofee câștigate, dintre care două titluri de campion, cu Sporting și Standard Liege

VIDEO. Cristiano Bergodi, declarații înainte de CFR Cluj - Rapid

Citește și alte știri:

S-a autopropus ca succesor al lui Xavi! Ce șanse ar avea antrenorul la FC Barcelona
SPANIA
S-a autopropus ca succesor al lui Xavi! Ce șanse ar avea antrenorul la FC Barcelona
Anunț tare al președintelui lui PSG » Schimbare radicală a clubului parizian!
FRANȚA
Anunț tare al președintelui lui PSG » Schimbare radicală a clubului parizian!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (6)
bogat
bogat  •  09 Februarie 2024, 16:17
Postat de mehigh_ms pe 09 Februarie 2024, 06:44

invitat la steaua? mai documenteaza-te!! a fost singurul jucator care a pus conditii sa mearga acolo!! stiai ca i-au facut in ghencea cabinet stomatologic ? ma gandesc ca nu!

Stiu despre cabinetul stomatologic din Ghencea si conditiile puse. Sa nu uitam insa ca a venit la Steaua cand avea deja 31 de ani, omul jucase vreo 14 ani la Tg Mures unde practica stomatologia, avea familie. Un om asezat, implinit in orasul lui, si mai putin dispus sa incerce aventuri in alte zone. Asa ca a pus niste conditii normale ca sa nu piarda prea mult din ce avea deja. Si a primit cabinet dentar la stadionul Ghencea, nici macar nu a fost vreun mare efort pentru o echipa ce-l dorea mult pentru ca facea parte din noul proiect care avea sa se dovedeasca unul de top. Spuneam doar ca Boloni e devenit celebru ca roman, ca fiind parte (la inceputul) unor generatii de exceptie care s-au remarcat la nivel de club si mai apoi cu nationala. Palmaresul si l-a facut mai ales dupa ce a venit la Steaua, numai asa a fost luat la echipe din strainatate si a avut o cariera de antrenor inceputa direct acolo. Pana atunci era un jucator bun la o echipa de mijlocul clasamentului si cu ceva selectii la nationala. Pe scurt: este un om educat, a fost un jucator cerebral cu o viziune excelenta a jocului si e un antrenor bun. Insa nu cred ca ar fi fost subiect de documentar daca la 31 de ani nu facea acest pas. Ar fi ramas un erou local.

paolo13
paolo13  •  09 Februarie 2024, 07:59
Postat de tristan pe 08 Februarie 2024, 23:16

Da e iubit de toti dar putea sa faca si o televziune din Romania un documentar despre el.E una dintre cele mai mari personalitati din fotbalul romanesc.Si ca jucator si ca antrenor

O televiziune cu Udrea și cu aia? Ne lași...

mehigh_ms
mehigh_ms  •  09 Februarie 2024, 06:44
Postat de bogat pe 08 Februarie 2024, 23:17

Mda, Boloni a fost un fotbalist bun, cerebral, insa nu stiu daca se vorbea de el asa de mult si faceau maghiarii filme documentare daca nu era in Romania in contextul generatiilor exceptionale de atunci, daca nu era Lucescu sa-l readuca la nationala cand toti il considerau terminat, daca nu era invitat la Steaua intr-o echipa foarte buna.

invitat la steaua? mai documenteaza-te!! a fost singurul jucator care a pus conditii sa mearga acolo!! stiai ca i-au facut in ghencea cabinet stomatologic ? ma gandesc ca nu!

Vezi toate comentariile (6)
Comentează