INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  SPANIA

”Marca” îl descoperă pe antrenorul Contra: ”Vine la stadion cu o oră înaintea jucătorilor şi nimic nu-i scapă din vedere”

Cosmin Contra, în biroul său de la stadion (foto: marca.es)
Cosmin Contra, în biroul său de la stadion (foto: marca.es)

Articol de GSP - Publicat sambata, 25 august 2012 00:00 / Actualizat sambata, 25 august 2012 11:55

Numit antrenor acum o lună, Cosmin Contra va debuta oficial pe banca lui Fuenlabrada duminică, împotriva echipei secunde a lui Sporting Gijon, condusă de alt fost apărător, Abelardo, ex-FC Barcelona. Meciul e din prima etapă a ligii a treia spaniole.

Noul start al celui alintat ”Guriţă” este punctat de ” Marca” într-un amplu material. ”Faţa sa este foarte veselă. Surîsul său este în mare complicitate cu cel al elevilor lui. În puţine zile s-a obişnuit perfect austerităţii unui club mic cum e Fuellabrada, din Segunda B. Cosmin Contra, care a călcat în cele mai mari vestiare şi stadioane ale lumii, s-a cuplat perfect cu cele mai modeste”, a început faimosul cotidian madrilen.

”Cu  un dosar sub braţ şi privirea după minge, Contra e un Mister fericit”, a continuat ziarul spaniol, venind cu declaraţiile fostului fundaş dreapta: ”Pornesc cu speranţe foarte mari pentru a face lucrurile bine. Am multă încredere în acest lot şi toţi jucătorii mi-au demonstrat că pot conta pe ei. Au dat totul la antrenamente şi în partidele de pregătire. Mă simt identificat cu ei, ca şi cu întregul corp tehnic. Cred că ne-am conectat bine şi asta este foarte important, atît în munca de zi cu zi, cît şi pentru partidele pe care le vom disputa de-a lungul sezonului”.

”Marca” dezvăluie cum îşi începe Contra o zi de muncă: ”Îi place să ajungă la stadion înaintea jucătorilor săi. Este în vestiar cu cel puţin o oră pînă să înceapă antrenamentele. Acolo, alături de preparatorul fizic Alberto Peribanez şi de antrenorul portarilor, Josini Munoz, începe treaba pentru a vedea ce e de realizat cu elevii săi pe teren. Apoi, aruncă o privire în magazie pentru a lua materialul necesar pregătirii. După aceea trece pe la infirmerie ca să discute cu corpul medical şi cu cei aflaţi în recuperare”.

Se trece apoi la pregătiri: ”Cosmin trăieşte antrenamentele, cum o făcea ca jucător, cu mare intensitate. În timp ce jucătorii săi fac exerciţiile tipice şi necesare încălzirii, el stă pe bancă pentru a observa şi, de asemenea, pentru a-şi intra în noul rol de pe bandă, cel de antrenor. Apoi, calcă pe gazon şi se mişcă permanent pe teren. Nu-şi lasă jucătorii să vorbească, îi animă, îi aplaudă, mesajele sale sînt mereu pozitive. Corectează un exerciţiu ori o schemă cu linişte, privind cu ochi de fotbalist. Şi este clar că nu le va cere elevilor săi să facă ceea ce lui nu-i plăcea ca jucător”.

”Iarba este aliatul nostrul cel mai mare şi trebuie răsfăţată”, susţine Contra, iar ”Marca” punctează că, în timp ce conduce şedinţa,  ”lui nu-i cad tresele dacă se implică la udarea gazonului, mutînd aspersoarele acolo unde trebuie ca irigarea să funcţioneze perfect”. Iar la finalul sesiunii ”nu se sfieşte să se aplece ca să adune mingile, să le numere şi să le pună într-un sac. Nimic nu-i scapă din vedere”.

”Îşi supune la mari chinuri elevii, dar mereu cu dezmierdări şi mult respect”, a mai scris ”Marca”, precizînd că ”intensitatea este prezentă din primul pînă în ultimul minut”. ”Se joacă aşa cum se antrenează”, spune Contra, mingea nelipsind de la nici una dintre şedinţe. ”Îşi cheamă jucătorii cu nume de războinici în timp ce aceştia îi zic Mister sau, simplu, Cosmin”, a mai notat jurnalul din Madrid.

Remarcă imediat: ”Coincidenţe ale vieţii, Contra îl are printre elevi pe Pachon, cu care a fost coleg la Getafe, dar şi pe Antonio Lopez, fost jucător la Sevilla şi Malaga contra căruia a evoluat cînd era la Atletico Madrid”.

”Românul ştie foarte clar preferinţele sale fotbalistice şi, peste orice, e conştient că a lega bine grupul este esenţial în muncă şi în rezultate”, a scris ”Marca”, încheind cu o afirmaţie a lui Contra: ”Motivarea este o parte foarte importantă a muncii ca antrenor. Mulţi jucători nu trebuie învăţaţi să bată o lovitură liberă, pentru că ştiu să execute perfect, dar trebuie motivaţi să dea randamentul maxim. Fotbalul e o stare de spirit”.

 

La EURO GSP, Pițurcă a prevăzut finala Champions League și dă de pământ cu 3 „grei” ai vremurilor noastre: „Au fost PANARAME!”

„E foarte grav ce a spus Șucu!” » A „citit” ce se întâmplă la Rapid: „Vine președinte cu Șumudică antrenor!”


Comentarii (12)
raul4steaua
raul4steaua  •  25 August 2012, 19:26

tinand cont ca Timisoara pe care o antrena el acum cativa ani nu mai exista, eu zic ca e un pas inainte in cariera lui, multa bafta Gurita

detroit_red_dog
detroit_red_dog  •  25 August 2012, 17:47

Bafta Contra !!!

lucell
lucell  •  25 August 2012, 14:14

depinde doar de el daca e un pas inainte sau inapoi:)

Vezi toate comentariile (12)
Comentează