INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  TURCIA

Minunea s-a înfăptuit » Bursa lui Kiriţă e noua campioană a Turciei!

Articol de - Publicat marti, 18 mai 2010 00:00

Bursa a întrerupt supremaţia granzilor Galata, Fener, Beşiktaş şi a luat titlul pentru prima oară în istorie.  Echipa lui Giani Kiriţă i-a luat faţa Fenerului în ultima etapă.

Surpriza plutea în aer încă din martie, cînd Bursaspor era la un moment dat pe primul loc în Superlig, cu 5 puncte avans! Iar duminică a devenit realitate. Într-un final dramatic de campionat, echipa lui Giani Kiriţă a cîştigat primul său titlu învingînd-o pe laureata ediţiei trecute, Beşiktaş (2-1), şi profitînd de semieşecul Fenerului (1-1 cu Trabzon), lider înaintea ultimei etape, cu un punct avans.

Club fondat în 1963,  Bursaspor a întrerupt astfel hegemonia marilor puteri din Istanbul, Fenerbahce, Galatasaray şi Beşiktaş, care şi-au tot împărţit trofeele între ele după 1984. O performanţă cu iz de minune în condiţiile în care "crocodilii verzi", cum sînt porecliţi, n-au vedete nici pe bancă, nici în iarbă.

Antrenorul, Ertugrul Saglam, e relativ tînăr (40 de ani). Iar pînă duminică, în CV-ul său a figurat la loc de cinste un sezon, 2007-2008, petrecut pe banca lui Beşiktaş! Din lotul cu care a luat titlul, doar numele mijlocaşului sîrbo-australian Ergici, fost la Juve, şi al fundaşului Ali Tandogan, împrumutat de la Beşiktaş, spun cîte ceva. Restul, "no name"-uri.

Forţa Bursei, explica Giani Kiriţă în martie, vine din altă parte: "Avem un grup de calitate, format din jucători ambiţioşi şi muncitori, o atmosferă extraordinară şi un preşedinte extrem de discret. Niciodată nu ne-a criticat la înfrîngeri!".

2 e numărul trofeelor din palmaresul Bursei. În afara titlului, a mai cîştigat Cupa Turciei în 1986

Şapte ani după Hagi
Bursaspor plănuia să ajungă în fruntea fotbalului turcesc încă din 2003. Atunci l-a pus antrenor pe Gică Hagi, care, la rîndu-i, i-a adus printre alţii pe Vintilă, Miu, Frăsineanu şi pe Ionel Ganea. Dar "Regele" a capitulat în noiembrie, după 12 etape, lăsînd echipa pe locul 15, cu o zestre de doar 10 puncte. Ştafeta românilor a fost preluată de Giani Kiriţă, care a venit la Bursa în 2008, semnînd pe doi ani.

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
dinamo_ct
dinamo_ct  •  18 Mai 2010, 10:13

Bravo!

 •  18 Mai 2010, 09:31

Povestea seamana destul de bine cu cea a Unirii de sezonul trecut. Antronor tanar, grup de calitate, fara vedete, presedinte discret. Poate asta e reteta succesului.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează