INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  STEAUA ROȘIE BELGRAD

Miodrag Belodedici a trăit infernul: „Fanii au rupt gardul și au intrat pe gazon. Doar eu nu aveam armă”

Miodrarg Belodedici (56 de ani), unul dintre cei mai mari fotbaliști români din istorie, a dezvăluit un episod șocant din perioada în care evolua la Steaua Roșie Belgrad // IMAGO
Miodrarg Belodedici (56 de ani), unul dintre cei mai mari fotbaliști români din istorie, a dezvăluit un episod șocant din perioada în care evolua la Steaua Roșie Belgrad // IMAGO

Articol de GSP - Publicat luni, 14 decembrie 2020 15:31 / Actualizat sambata, 19 decembrie 2020 19:56

Miodrarg Belodedici (56 de ani), unul dintre cei mai mari fotbaliști români din istorie, a dezvăluit un episod șocant din perioada în care evolua la Steaua Roșie Belgrad.

Belo a trăit clipe cumplite în data de 13 mai 1990, în timpul unui meci cu Dinamo Zagreb, disputat pe arena „Maksimir”. Motivul? Tensiunile de la acea vreme dintre sârbi și croați.

Miodrag Belodedici: „Doar eu nu aveam armă dintre colegii mei”

„Ni s-a spus să fugim spre vestiare. Ne-am baricadat acolo. O ploaie de obiecte cădea din tribune, fanii au intrat pe gazon, au rupt gardul. Mulți dintre colegii mei erau înarmați cu pistoale. De fapt, cam toți, cred că eram singurul fără armă. Am stat vreo două ore închiși în vestiar, am privit pe un gemuleț de la baie, pe care vedeai tot ceea ce se petrece. 

Apoi ne-am suit într-un blindat, am plecat direct spre aeroport, Meciul nu s-a mai jucat, campionatul s-a întrerupt. Se simțea miros de război”, a declarat Belodedici pentru Antena Sport.

Meciul care a pornit un război

Ziua în care ar fi trebuit să se dispute un clasic al fostei Yugoslavii, între două dintre cele mai bune echipe de fotbal ale ţării, Dinamo şi Steaua Roşie, a fost marcat de un eveniment violent. Era o perioadă în care Croaţia încă mai făcea parte din marele stat al Yugoslaviei. Nu pentru mult timp, întrucât dorinţa de independenţă exista deja şi era exprimată din ce în ce mai des, mai ales de suporterii din Zagreb.

Incidente au avut loc chiar înainte de debutul partidei, în centrul Zagrebului. Temuta galerie „Delije", condusă de Arkan, sosise cu peste 3.000 de membri, hotărăţi să le dea o lecţie croaţilor care visau la independenţă şi la o ruptură de „mama Yugoslavia". Nici suporterii lui Dinamo Zagreb nu au fost mai prejos. Organizaţi într-o facţiune „Bad blue boys", ultraşii croaţi s-au ciocnit cu cei sârbi în câteva lupte de stradă care s-au mutat pe stadion.

La câteva minute după startul partidei, provocaţi de galeria lui Dinamo, ultraşii de la „Delije" au început să rupă gardurile şi şi-au făcut drum spre sectorul celor de la „Bad Blue Boys", pe care i-au atacat cu cuţite. Partida a fost întreruptă, jucătorii de la Steaua Roşie au fugit la vestiare, însă cei de la Dinamo Zagreb au rămas pe stadion pentru a fi alături de suporterii lor.

Citește mai multe știri de actualitate:

Porumboiu vine cu un nou scenariu în scandalul de rasism care-l are în centru pe Colțescu: „El era total absent! Șovre a aruncat treaba asta pentru că e orgolios și s-a răzbunat”

Dueluri tari pentru români! Nicolae Stanciu are cel mai greu adversar

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează