INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  ANTRENORI

Mircea Lucescu s-a destăinuit jurnaliștilor spanioli: ”Partidul m-a dat afară de la națională”

Poza apărută în Marca. Mircea Lucescu, pe banca naționalei
Poza apărută în Marca. Mircea Lucescu, pe banca naționalei

Articol de - Publicat miercuri, 22 februarie 2017 00:00

Mircea Lucescu le-a mărturisit jurnaliștilor spanioli că ”popularitatea în creștere mi-a fost fatală în 1986”. Marca l-a numit ”Alex Ferguson al Estului”.

Naționala României a rămas pentru Mircea Lucescu o rană deschisă. Într-un amplu interviu acordat cotidianului spaniol Marca, tehnicianul în vârstă de 71 de ani a povestit de ce a fost demis din funcția de selecționer, în preliminariile Euro 1988, tocmai după un 4-0 cu Austria: "Am fost dat afară în 1986 la ordinul Partidului Comunist, din cauza popularității în creștere de care mă bucuram".

"N-o să uit niciodată"

Lucescu acceptase funcția de selecționer în 1981, deși era antrenor principal la Corvinul Hunedoara: "Un an am îndeplinit ambele roluri. Petreceam trei zile acasă și trei zile la București, lucrând pentru Federație. Am calificat naționala la Euro 1984 dintr-o grupă dificilă, cu Cehoslovacia, Suedia și Italia, care era campioana mondială și pe care am învins-o cu 1-0. N-o să uit niciodată".

Cea mai mare moștenire

" Alex Ferguson al Estului", cum este supranumit de Marca, le-a mărturisit spaniolilor că fostul manager al lui Man. United, retras în 2013, este tehnicianul pe care-l apreciază cel mai mult: "A lăsat cea mai mare moștenire. În fotbal, cel mai ușor e să schimbi antrenorul. Iar cel mai dificil este să rămâi 30 de ani în același club înnoind constant. Un bărbat puternic nu este cel care schimbă de 30 de ori nevasta, ci acela care îndură cu aceeași soție".

"Așa ceva nu s-a mai întâlnit"

Lucescu a povestit și trăirile pe care le-a avut în ediția 2005-2006 a Cupei UEFA, când a pierdut cu Șahtior împotriva fiului său Răzvan (0-1), atunci pe banca Rapidului.

"Nu s-a mai întâlnit așa ceva. Mi-a fost atât de greu să pregătesc meciul încât i-am spus președintelui că nu pot. La conferința de presă l-am văzut pe Răzvan în lacrimi și l-am felicitat. În sport, dacă e să te lupți cu fiul tău, te lupți și apoi te îmbrățișezi", a încheiat tehnicianul Zenitului.

"Hagi a debutat în națională la 17 ani, cu mine selecționer. Dacă ajungea la Madrid cu doi ani mai devreme avea o carieră uriașă. Era de nivelul lui Maradona"
Mircea Lucescu, antrenor Zenit

"La Șahtior mă gândeam că o să stau un an, doi. Am rămas 12. În vară am schimbat pentru că nu mai reveneam la Donețk. Doi ani am fost tot timpul în avion"
Mircea Lucescu, antrenor Zenit

"Sunt împotriva tehnologiei video. În fotbal, cel mai important nu e ce se întâmplă pe teren, ci polemicile din bar. Astea aduc oamenii pe stadion"
Mircea Lucescu, antrenor Zenit

"Voi continua cât timp am entuziasm și pasiune. Nu mi-am luat un an sabatic fiindcă nu pot sta în casă. Am meritul de a fi antrenat 40 de ani la un nivel ridicat"
Mircea Lucescu, antrenor Zenit

31de trofee a câștigat Mircea Lucescu în 38 de ani de carieră ca antrenor

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (18)
aran
aran  •  22 Februarie 2017, 15:05

In 1986 eram in grupa cu Spania,Austria si Albania, antrenori erau Lucescu si Jenei , fara ca vreunul sa fie principal, Jenei a fost numit pentru ca in lot au aparut multi stelisti castigatori ai CCE care nu prea erau utilizati la nationala pana atunci. Am inceput cu un 4-0 cu Austria, doar ca in urmatoarele 2 saptamani, in Cupa Cupelor, Dinamo (antrenor Lucescu) a fost eliminata de 17 Nentori (cu 6 titulari in nationala Albaniei) prin 2 batai, la 2 zile dupa meciul retur de la Bucuresti cu alde Minga ziarul Sportul din 4 octombrie anunta incetarea activitatii lui Mircea Lucesu la nationala, victoria cu Austria a fost pe 14 septembrie parca. Nu partidul, nu Ceausescu, nu Steaua ci bataile cu Nentori au fost motivul demiterii. Apoi am batut Albania cu 4-1 la Tirana, cu Luce puteam repeta isprava din Cupa Cupelor...

seychelles
seychelles  •  22 Februarie 2017, 13:42

Sigur, jucatorii aia de la Steaua erau atat de buni ca au ratat calificarea la CE 1988. La fel si Ienei. Ba chiar Ienei a fost la 30 de min sa piarda calificarea si la CM 1990, desi beneficia de cea mai buna echipa din istoria fotbalului romanesc, cu mult peste ce am avut in 1994.

1889915207896964
Ion Vizante  •  22 Februarie 2017, 13:36

nu s-a calificat in mexic 86 . d-aia a fost schimbat. falsifica istoria

Vezi toate comentariile (18)
Comentează