INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  MOMENT

SPECIAL GSP Fiul celui care a cumpărat mănușile purtate de Duckadam la Sevilla s-a făcut portar » Poate debuta la seniori la numai 16 ani și 8 luni!

Marco Valentir e față în față cu un moment istoric +12   FOTO
Marco Valentir e față în față cu un moment istoric

Articol de - Publicat vineri, 29 septembrie 2023 17:07 / Actualizat sambata, 30 septembrie 2023 08:54

Marco Valentir, fiul lui Voicu Valentir, cel care deține mănușile folosite de Duckadam în finala Cupei Campionilor din 1986, (Steaua-Barcelona 2-0, după penaltyurile de departajare), e portar la juniorii lui Saint Laurent, formație din Canada, iar duminică va fi pentru prima dată rezervă la echipa mare, în ultima etapă de campionat. 

Pare doar un joc al imaginației, o iluzie, dar de multe ori destinul pare că e chiar scris undeva

În 2002, Voicu, un arădean stabilit în Canada, la Montreal, cumpăra de pe Internet mănușile cu care Helmut Duckadam apărase cele 4 penalty-uri consecutive în finala Cupei Campionilor Europeni din 7 mai 1986. Atunci când Steaua se încorona regina continentului, după ce învinsese la Sevilla, după lovituri de departajare, Barcelona (au marcat Lăcătuș și Balint).

A dat pe ele 3.000 de dolari, dar și-a dorit ca aceste „relicve” să rămână ale românilor, să le lase moștenire copiilor săi.

A început construirea unui stadion nou în România! Totul despre investiția de 50 de milioane de euro
LIGA 2
A început construirea unui stadion nou în România! Totul despre investiția de 50 de milioane de euro

Cel mai tânăr jucător pe foaia de joc din istoria lui CS Saint Laurent

Cinci ani mai târziu, se năștea Marco, fiul său, care a fost atras de la început de soccer și, cum altfel?, de postul de portar. 

Iar acum, la 16 ani și 8 luni (1,80 înălțime), apără buturile echipei de juniori a clubului CS Saint Laurent, recent câștigătoare a Cupei pe Quebec la categoria sa de vârstă.

Duminică va fi, în premieră, pe banca de rezerve a echipei de seniori, deja câștigătoare a sezonului regulat din Ligue 1 Quebec, al treilea eșalon valoric al fotbalului canadian. Va fi cel mai tânăr jucător aflat pe foaia de joc în istoria celor de la CS Saint Laurent. 

În Quebec, echipa sa va întâlni formația de pe locul secund în campionat, Royal Select Beauport, aflată la 10 puncte în urmă înaintea acestei ultime runde din sezonul regulat. Primele 4 clasate se vor înfrunta în semifinalele play-off-ului care vor decide campioana.

Și cum Peter Scuccimarri, portarul titular, a suferit o entorsă la încheietura mâinii la un antrenament, antrenorul celor de la CS Saint Laurent l-a chemat pe puștiul român să fie rezervă. Nu e exclus ca, în funcție și de scor, deși acesta chiar nu mai contează, juniorul chiar să bifeze câteva minute pe gazon, pentru a deveni și cel mai tânăr debutant din toate timpurile al echipei înființate în 1982. 

Posesorul mănușilor purtate de Duckadam la Sevilla '86 e la un pas de debutul la seniori
Posesorul mănușilor purtate de Duckadam la Sevilla '86 e la un pas de debutul la seniori
Posesorul mănușilor purtate de Duckadam la Sevilla '86 e la un pas de debutul la seniori

Oricum e primul pas spre fotbalul de seniori pentru Marco. Puștiul își continuă visul și speră ca într-o zi să ajungă să apere poarta echipei naționale a României.

Mănușile se întorc în Canada

În aprilie, în urma unui protocol între Muzeul Fotbalului Românesc din București și Voicu Valentir, mănușile purtate de Duckadam la Sevilla au ajuns, după 21 de ani, din nou în România. 

De atunci au fost expuse și văzute de mii de microbiști de toate vârstele. Duminică, pe 1 octombrie, în cadrul unei festivități la care Helmut Duckadam va avea o sesiune de autografe pentru fanii români, va fi ultima zi în care vechile sale mănuși vor putea fi văzute la noi, până la ora 19:00.

Ulterior, acestea se vor întoarce în Canada, la Montreal, în camera lui Marco Valentir.

150.000 de euroeste acum prețul estimativ al mănușilor purtate de Duckadam la finala de la Sevilla '86

Marco și „averea” sa cea mai de preț
Rino Angelillo
+8 FOTO

Citește și alte știri de actualitate:

Diferențele dintre echipamentele celor de la U Cluj și de la CSA Steaua explicate de distribuitor: „Doar unul e făcut la comandă”

FRF trece peste UEFA: „România nu va disputa meciuri cu selecționate ale Federației Ruse”

A început construirea unui stadion nou în România! Totul despre investiția de 50 de milioane de euro

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează