INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  ITALIA

Provocarea lui Dennis Man la Parma: „Riscul e să se pună prea multă presiune pe el”

Dennis Man pleacă după un sezon cu 17 goluri și 7 assisturi în 20 de partide la FCSB +12   FOTO
Dennis Man pleacă după un sezon cu 17 goluri și 7 assisturi în 20 de partide la FCSB

Articol de - Publicat vineri, 29 ianuarie 2021 17:36 / Actualizat vineri, 29 ianuarie 2021 18:34

Dennis Man, atacantul vândut de FCSB în Italia, va încerca să îi calce pe urme lui Mutu, ce a dat primul gol la Parma în Serie A după 254 de minute. Cel mai rapid român, Răducioiu (Bari), în 1990.

Dennis Man și-a luat zborul către Il Calcio din postura de golgeter al Ligii 1 și de cel mai scump fotbalist vândut vreodată din campionatul nostru. Al doilea plecat în acest sezon, după Mihăilă, cu care a devenit coleg la Parma, unde îl așteaptă o mare provocare. Nu doar să pună umărul la salvarea de la retrogradare a squadrei gialloblu, ci să și confirme prin goluri investiția făcută de club. Atacantul vine de la FCSB la 22 de ani, e mai tânăr decât Mutu când se transfera de la Hellas Verona pe "Ennio Tardini", și pentru o sumă apropiată de banii obținuți de Gigi Becali.

Mutu, 254 de minute

Lui Adrian, care l-a recomandat la Parma și din postura de selecționer al reprezentativei U21 la care Man s-a afirmat, i-au trebuit 254 de minute (după trei meciuri) pentru a marca prima oară în tricoul "cruciaților" în Serie A. Dar "Briliantul" venea după rodajul de 325 de minute fără gol în campionat la Inter și încă 185 la Verona, fiind pe locul 8 în topul adaptării ofensive. Cu Lazio, a fost omul meciului, oferind și un assist. Practic, considerând jucătorii ofensivi români ajunși în Cizmă, doar el a strălucit, cu vârf la Fiorentina, reușind să depășească 100 de goluri în Serie A!

Torje, două goluri. Pușcaș și Mitriță, unu

Dintre fotbaliștii noștri plecați direct din prima ligă a României, cel mai eficace a fost Răducioiu. Fostul dinamovist a punctat la a doua prezență pentru Bari, jucând împotriva echipei lui Lentini. Lăcătuș, Hagi și Mateuț, parte a Generației de Aur, sunt în Top 5, în care își face, surprinzător de sus, loc Stoian, trecut efemer și pe la FCSB. Foarte puțini au rezistat însă în Serie A, vezi exemplele Torje (două goluri), Mitriță sau Pușcaș (unu), rătăciți acum în ligi inferioare valoric. 

TIMP PENTRU PRIMUL GOL ÎN SERIE A*

Jucător Minute Echipă MeciVârstă
1. F. Răducioiu119 Bari Torino (2-1)20
2. A. Stoian146Chievo Pescara (2-0)21
3. M. Lăcătuș265FiorentinaAtalanta (3-1) - 2 goluri26
4. G. Hagi308Brescia Foggia (4-1)27
5. D. Mateuț449Reggiana Cremonese (2-0)28
6. A. Mitriță461PescaraPalermo (2-0)22
7. G. Pușcaș473BeneventoMilan (2-2)21
8. A. Mutu510 Verona Lazio (2-0) - assist21
9. G. Torje 691 Udinese Fiorentina (2-3) 21
10. D. Lupu 707 Brescia Reggiana (1-0) 27

* Cifre doar pentru mijlocași ofensivi, extreme sau atacanți

MARCATORI ROMÂNI SERIE A*

Jucător GoluriMeciuri
1. Mutu27103
2. Răducioiu 922
3. Chivu9200
4-5. Petrescu 879
     Stoian 895

* N-au fost incluși Hofling (47g/169j) și Fabian (24/74), care au jucat în anii' 50

"Mă bucur foarte mult pentru Dennis, sunt convins că o să reușească. Trebuie să fie conștient de faptul că pentru el abia acum începe fotbalul adevărat. Îi urez lui Man să dea goluri multe"
Adrian Mutu, fost atacant al Parmei

"Vine dintr-un campionat căzut mult, e greu de apreciat adevărata sa valoare. Excelent tehnic, dar îi lipsește forța fizică și un pic de furie. Riscul e să se pună prea multă presiune pe Man"
Ioan Ovidiu Sabău, fost mijlocaș al Bresciei și Reggianei

Dennis Man la Parma
Giovanni Becali în Italia, pentru transferul lui Dennis Man
Dennis Man la Parma
Dennis Man la Parma
Dennis Man la Parma
+8 FOTO

6români au fost sau sunt în lotul Parmei: Adrian Mutu, Ianis Zicu, Ionuț Radu, Reinaldo Radu, Valentin Mihăilă, Dennis Man. Verii Radu nu au debutat

355de minute a jucat Zicu (la 20 de ani) în Serie A la Parma, fără să înscrie. Mihăilă a ajuns la 120 de minute pe sec în 4 partide, la aproape 21 de ani

"Rapid ca o așchie și cu stâng nimicitor"

Cea mai scumpă mutare în mercato 2021 din Italia are impact în presa peninsulară. Gazzetta dello Sport i-a făcut un portret lui Dennis Man, prezentând parcursul lui de la Atletico Rad până la saltul către Parma. De la refuzul primit după proba dată la Man. City în 2010 și sfatul dat de Mutu directorului sportiv de a paria pe golgeterul Ligii 1. "2020 a fost teribil pentru toată lumea, cu excepția acestui jucător de bandă dreaptă, rapid ca o așchie și cărui îi place să plece spre centru și să lovească poarta cu stângul. Iubește provocările și dă lupta pentru titlul pe care n-a reușit să-l ia în ultimii 4 ani în schimbul evitării retrogradării din Serie A", scrie cotidianul roz. 

VIDEO Cum a reacționat Dennis Man când a aflat că e idolul lui Popescu: „M-a surprins când am auzit!”

Parma a scos la vânzare tricouri cu Dennis Man! Cât costă + ce număr va avea românul

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
necion
necion  •  29 Ianuarie 2021, 19:06

Nu asteapta nimeni nimic de la el ca hu e vreun Messi sau Ronaldo,nici macar un Mutu cand a ajuns la Parma avea cateva sezoane de Serie A.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează