STRANIERI  ·  ANGLIA

SPECIAL GSP Surpriza finalului de an: românul comparat cu Steven Gerrard care poate debuta în liga a 2-a engleză!

Politic, îmbrățisat după primul gol în tricoul lui Salford
Politic, îmbrățisat după primul gol în tricoul lui Salford

Articol de — Vineri, 28 Decembrie 2018

Dennis Politic, 18 ani, a fost junior la Bolton, echipă care, în acest moment, joacă în Championship, divizia secundă din Albion. Din toamnă însă, Politic e împrumutat la un nume care stârnește interes în Anglia. Salford. Club deținut de foste legende ale lui Manchester United.

O Anglie în care au crescut fotbaliști precum Alex Pașcanu, Marco Dulca, Răzvan Oaidă, Mihai Dobre sau Nicolae Carnat, toți cu performanțe la naționala U21 ori titulari în Liga 1, propune un nou nume.

4 promovări, pregătesc a 5-a

Salford joacă în National League, eșalonul 5, și e una dintre performerele ultimelor sezoane în Anglia:
- în 2007-'08 juca în Liga a 9-a engleză, promovând în eșalonul 8;
- în 2015 și 2016 a urcat, pe rând, în liga a 7-a și, apoi, într-a 6-a;
- apoi, anul trecut, a ajuns deja în L5, iar acum se află pe locul 3 și e printre favoritele la promovare.

Un urcuș început, ce-i drept, în 2014, când Giggs, Scholes, frații Neville și Nicky Butt, "generația '92" de la United, au cumpărat câte 10% din acțiuni, restul de 50% fiindu-i cedate singaporezului Peter Lim, omul care deține Valencia.

Din familie de pompieri

Fiind în liga a cincea, Dennis Politic n-a vrut să vorbească pentru Gazetă. Modest, băiatul a spus că mai are de așteptat pentru a-și prezenta cariera, fiind major numai din 5 martie 2018.

Însă povestea sa a impresionat vecinii brașoveni. Puștiul a plecat din țară în 2012, pe când avea doar 12 ani. Era cel mai talentat junior din oraș, după cum îl descria ziarul local Monitorul Expres. Iar părinții au renunțat la serviciul de la Pompieri pentru a rămâne alături de puști în UK, unde plecase, inițial, să joace la Manchester United.

Se întoarce în ianuarie

A ajuns, până la urmă, la Bolton Wanderers. Grupare cu tradiție, fondată în 1888. Câștigătoare a celei mai celebre finale a Cupei Angliei, cea din 1923, Bolton - West Ham 2-0. Supranumită "finala Calului Alb" în cinstea unui cal alb folosit pentru a face ordine pe Wembley, unde pătrunseseră 300.000 de spectatori, mai mult decât dublul capacității arenei!
Iar la Bolton a primit, în acest sezon, și un număr pentru echipa de seniori. 40. Și cum împrumutul la Salford se încheie în ianuarie, va avea șansa să debuteze în Championship.

"Nu e diferență mare"

Pentru că nivelul Ligii a 5-a nu este unul groaznic. "Singura diferență față de ligile superioare este că se fac mai puține antrenamente. De aceea există performanțe ale formațiilor din Liga a 5-a sau a 6-a în Cupa Angliei, fiindcă se antrenează mai apăsat înaintea meciurilor din FA Cup", spunea Florin Pelecaci, fost jucător la Gloria Bistrița și la Bath în Anglia, pentru GSP acum câțiva ani.

Iar Politic, fost internațional de juniori român, ar putea apărea chiar și pe banca de rezerve a echipei din liga a 2-a engleză.

"Ca stil de joc, l-aş compara cu Steven Gerrard"Laurian Păun, primul antrenor al lui Politic

7meciuri și un gol, marcat pe 1 decembrie împotriva lui Havant & Waterlooville, are Politic în 2 luni petrecute la Salford

Cine sunt patronii lui Salford

- Peter Lim (65 ani) - om de afaceri din Singapore, avere de 2,6 miliarde $, om ce deține Valencia, acțiuni la McLaren (F1) și drepturile de imagine ale lui Cristiano Ronaldo prin firma Mint Media
- Ryan Giggs (45 ani) - selecționerul Țării Galilor, 672 de meciuri în Premier League pentru United, 114 goluri
- Paul Scholes (44 ani) - 499 de meciuri și 107 goluri la United, unde a jucat toată cariera
- Gary Neville (43 ani) - la fel ca primii doi, a jucat doar la United (400 de meciuri și 5 goluri), e fost antrenor la Valencia și analist TV
- Nicky Butt (43 ani) - fost închizător la United, unde a jucat 270 de meciuri, a mai evoluat la Newcastle, Birmingham City și-n Hong Kong
- Phil Neville (41 ani) - fratele lui Gary, a jucat toată viața la United și Everton, 505 meciuri în Premier League și 9 goluri

Vezi și: 

 Tătărușanu, în echipa jucătorilor care pot fi luați gratis la vară » Nume importante în primul "11"După separarea de Mitea, părea că s-a cumințit! Incredibil ce a făcut acum Andreea Tonciu în văzul tuturor. Foto

Libertatea

Comentarii (3)

doze  •  28 Decembrie 2018, 20:37

ce sa spuna si pelecaci ala. ce jucator a fost sau este ala de il citim?

peluza  •  28 Decembrie 2018, 20:21

Adica in liga a 4-a? :))))))

cneius  •  28 Decembrie 2018, 19:00

Pelecaci, Politic...avem niste nume...

Vezi toate comentariile (3)

Comentează

Agenda

Oră Competiție / Post TV
10:15 Tenis

Australian Open

Eurosport, Eurosport 2
18:00 Baschet

BC CSU Sibiu - Steaua

Digi 2
21:50 Fotbal, Cupa Angliei

Bournemouth - Arsenal

Eurosport
Program TV complet

Liga 1